Η επιστήμη προσπάθησε να μελετήσει τα «μοτίβα» γύρω από το θάνατο και να αποκαλύψει την ημερομηνία αλλά και την ώρα, κατά τις οποίες είναι πιο πιθανό να πεθάνουμε.

Σύμφωνα με το πρόσφατο ρεπορτάζ της «Daily Mail», το «εσωτερικό ρολόι» που υπάρχει στο σώμα του κάθε ανθρώπου, δεν καθορίζει μόνο πότε κοιμάστε και πόσο ξυπνάτε, αλλά και πότε θα πεθάνετε.

Ειδικότερα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Harvard ανακάλυψαν ότι η πιο συχνή ώρα θανάτου είναι γύρω στις 11 το πρωί, ενώ γενικά η πιθανότητα να πεθάνει κανείς είναι σημαντικά χαμηλότερη κατά τη διάρκεια της νύχτας και αρχίζει να αυξάνεται από τις πρώτες πρωινές ώρες.

«Όλες οι διαδικασίες του σώματος καθορίζονται από τον κιρκαδικό κύκλο και αυτός είναι ο λόγος που συνήθως νυστάζουμε ή πεινάμε συγκεκριμένες ώρες μέσα στη μέρα», εξηγεί στη Daily Mail ο καθηγητής Clifford Saper και επικεφαλής έρευνας που μελέτησε τη συχνότερη ώρα θανάτου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, τα άτομα που έχουν ένα συγκεκριμένο γονίδιο που ονομάζεται G-G τείνουν κατά μέσο όρο να κοιμούνται αργότερα από τους υπολοίπους και συχνά πεθαίνουν το απόγευμα, γύρω στις 6 μ.μ.

Όσον αφορά την ημέρα της εβδομάδας κατά την οποία παρατηρούνται περισσότεροι θάνατοι, αυτή είναι το Σάββατο, όπως φάνηκε μέσα από μεγάλη ανάλυση 39 εκατ. θανάτων.

Σε κάποιο βαθμό αυτό μάλλον οφείλεται στην άνοδο που παρατηρείται στους θανάτους από υπερβολική δόση ναρκωτικών, καθώς το Σάββατο συχνά γίνεται περισσότερη χρήση ουσιών.

Σχετικά με τον πιο «θανατηφόρο» μήνα, η ίδια ανάλυση έδειξε ότι πρόκειται για ισοπαλία μεταξύ του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου, με τους ειδικούς να πιστεύουν ότι αυτό εν μέρει οφείλεται στις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στο βόρειο ημισφαίριο κατά τη διάρκεια των μηνών αυτών.

Παράλληλα, πρόκειται και για μια περίοδο γιορτών, κατά την οποία πολλοί είναι εκείνοι που πίνουν και οδηγούν, προκαλώντας έτσι περισσότερα ατυχήματα.

«Ειδικά η περίοδος ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά φαίνεται να είναι ιδιαίτερα θανατηφόρα. Ήταν αναμενόμενο πως τις ημέρες αυτές θα υπήρχαν περισσότερα ατυχήματα στο δρόμο, αλλά αυτό δεν εξηγεί τους υπόλοιπους θανάτους, που επίσης είναι αυξημένοι», αναφέρει ο δρ. Saper.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από την πλευρά του, ο δρ. Donald Lloyd-Jones, πρόεδρος του Αμερικανικού Οργανισμού για την καρδιά, δίνει τη δική του εξήγηση: «Στις γιορτές είμαστε απασχολημένοι, πολλές φορές το στρες είναι αυξημένο και παράλληλα οι ρουτίνες μας διαταράσσονται. Πίνουμε και τρώμε περισσότερο, ασκούμαστε λιγότερο και δεν προσέχουμε εξίσου τον εαυτό μας. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα να πάθουμε κάποιο έμφραγμα ή να μην δώσουμε σημασία στα πρώτα σημάδια του εμφράγματος κατά τη διάρκεια των γιορτών».