Επέκταση της διάρκειας ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού και του πιστοποιητικού νόσησης στους εννέα και έξι μήνες αντίστοιχα προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης καθώς για ακόμα μια φορά η χώρα βρέθηκε εκτεθειμένη, με την Κομισιόν να επαναφέρει στην κανονικότητα τις κυβερνητικές “αλχημείες”.

Οπως ανέφερε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη κατόπιν σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εναρμόνιση στον χρόνο διάρκειας των πιστοποιητικών στα κράτη-μέλη αναμένεται και στην Ελλάδα το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τις δύο δόσεις του εμβολίου να ισχύει για εννέα μήνες, από επτά που είναι σήμερα, και το πιστοποιητικό νόσησης για έξι μήνες, από τρεις.

">

Υπενθυμίζεται ότι –τουλάχιστον προς το παρόν– δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού για όσους έχουν κάνει τις τρεις δόσεις του εμβολίου.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, το ζήτημα έχει τεθεί υπόψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων η οποία τυπικά θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως για την αύξηση του χρόνου ισχύος των πιστοποιητικών.

Αναφορικά με την τέταρτη δόση ο υπουργός επανέλαβε τη θέση ότι θα πρέπει να υπάρξει μια κοινή απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μια σχετική γνωμοδότηση από τους επιστημονικούς οργανισμούς και συγκεκριμένα τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) γι’ αυτό το θέμα, κάτι που όπως εκτίμησε θα γίνει πολύ σύντομα.

Για τα μέτρα

Αναφερόμενος στο σχέδιο για την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων κατά τους θερινούς μήνες σημείωσε ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι να πηγαίνουμε πιο κοντά στην κανονικότητα», ενώ εκτίμησε ότι η άρση της υποχρέωσης επίδειξης πιστοποιητικού για την είσοδο σε διάφορους χώρους θα γίνει τον Μάιο.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η κατάργηση της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους δεν είναι κάτι που εξετάζεται άμεσα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οπως είπε ο κ. Πλεύρης, «η μάσκα στον εσωτερικό χώρο εκτιμάται ως ένα σχετικά ήπιο μέτρο. Δεν είναι ένα μέτρο που περιορίζει είτε την κινητικότητα των συμπολιτών μας είτε την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου, και προστατεύει πολύ από τον ιό. Με δεδομένο ότι το καλοκαίρι οι δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους περιορίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό, πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται να εξετάσουμε την άμεση κατάργηση του μέτρου της μάσκας».