Όταν ο κόσμος μιλάει για την άνοια, παραδοσιακά σκέφτεται τη νόσο Αλτσχάιμερ που είναι η συχνότερη αιτία της. Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι τύποι άνοιας, που είναι μεν λιγότερο συχνοί, αλλά πλήττουν εξίσου τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.
Ο τέταρτος συχνότερος τύπος είναι η μετωποκροταφική άνοια. Αντιπροσωπεύει ποσοστό 5-10% όλων των περιστατικών άνοιας, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι προσβάλλει κυρίως μεσήλικες!
Οι περισσότεροι ασθενείς διαγιγνώσκονται όταν είναι 45-65 ετών (μπορεί όμως να εκδηλωθεί και σε νεότερους ή γηραιότερους ανθρώπους). Η ηλικία αυτή είναι πολύ μικρότερη απ’ ό,τι με τους άλλους τύπους άνοιας. Η νόσος Αλτσχάιμερ, λ.χ., κατά κανόνα εκδηλώνεται μετά την ηλικία των 65 ετών.
Όπως υποδηλώνει και η ονομασία της, η μετωποκροταφική άνοια αναπτύσσεται όταν αναπτυχθούν βλάβες στους μετωπιαίους ή τους κροταφικούς λοβούς του εγκεφάλου. Είναι τα τμήματα του εγκεφάλου που ελέγχουν την συμπεριφορά και τη γλωσσική ικανότητα, αντίστοιχα.
Οι μετωπιαίοι λοβοί βρίσκονται πίσω από το μέτωπο. Εκτός από τη συμπεριφορά, ελέγχουν επίσης τα συναισθήματά μας. Μας βοηθούν επίσης να προγραμματίσουμε, να επιλύσουμε προβλήματα και να εστιάσουμε αρκετά την προσοχή μας ώστε να τελειώσουμε κάποια δουλειά.
Το 50-60% των πασχόντων από μετωποκροταφική άνοια έχουν βλάβη στους μετωπιαίους λοβούς του εγκεφάλου. Σε τέτοια περίπτωση, τα πρώτα εμφανή συμπτώματα είναι πολύ διαφορετικά απ’ ό,τι με τους πιο γνωστούς τύπους άνοιας, αναφέρει ο βρετανικός οργανισμός Alzheimer UK.
Τα ύποπτα συμπτώματα
Στη νόσο Αλτσχάιμερ, λ.χ., οι πρώτες αλλαγές είναι συχνά προβλήματα με την καθημερινή μνήμη. Αντιθέτως, στα πρώτα στάδια της μετωπιαίας παραλλαγής της μετωποκροταφικής άνοιας οι ασθενείς θυμούνται τα πρόσφατα γεγονότα. Αλλάζει όμως η προσωπικότητα και η συμπεριφορά τους στα πάντα, ακόμα και στις διατροφικές συνήθειές τους.
Στην πραγματικότητα, μπορεί ξαφνικά να επιδεικνύουν μία αφύσικη λαχτάρα για γλυκά, πλούσια σε λιπαρά φαγητά ή για υδατάνθρακες. Μπορεί επίσης να μην ξέρουν πια πότε να σταματήσουν το φαγητό, την κατανάλωση αλκοόλ ή το κάπνισμα
Άλλα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάζουν είναι:
- Επιδεικνύουν αναισθησία ή αγένεια
- Δρουν παρορμητικά
- Μοιάζουν να έχουν χάσει τις αναστολές τους
- Φαίνονται υποτονικοί
- Χάνουν το ενδιαφέρον για ανθρώπους και ασχολίες
- Χάνουν την επιθυμία και τα κίνητρά τους
- Αδυνατούν να δώσουν βάση στους άλλους
- Έχουν επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές
- Καταναλώνουν λαίμαργα, ψυχαναγκαστικά το φαγητό τους
- Παραμελούν την ατομική υγιεινή τους
Συμπτώματα ύποπτα για μετωποκροταφική άνοια είναι επίσης:
- Η λανθασμένη χρήση των λέξεων
- Η απώλεια του λεξιλογίου
- Η επανάληψη περιορισμένου αριθμού φράσεων
- Το να ξεχνά ένας άνθρωπος το νόημα κοινών λέξεων
Όσοι εκδηλώνουν τέτοιου είδους συμπτώματα, καλό είναι να συμβουλεύονται τον γιατρό τους.