ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πολύ μπροστά η αλβανική μαφία στην Ελλάδα: «Ξεπλένει» χρήμα σε... πλυντήρια αυτοκινήτων!
prodeals

Η πρωτεΐνη που προστατεύει από την οστεοαρθρίτιδα

Μειώνει τη φλεγμονή στις αρθρώσεις

Η πρωτεΐνη που προστατεύει από την οστεοαρθρίτιδα

Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν μία πρωτεΐνη που είναι πιθανόν να βοηθάει στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας.

Οι βιοχημικοί στο Αμερικανικό Ίδρυμα Ερευνών UF Scripps Biomedical Research, Patrick Griffin και Mi Ra Chang, περιγράφουν μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη που διαχειρίζεται τις δραστηριότητες εντός των χονδροκυττάρων, έναν κρίσιμο τύπο κυττάρων που διατηρεί την υγεία του χόνδρου των αρθρώσεων.

Καθώς οι άνθρωποι γερνούν και επιβαρύνονται οι αρθρώσεις τους, τα χονδροκύτταρά τους αρχίζουν να φθείρονται.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ενεργοποίηση μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης σε αυτά τα κύτταρα που ονομάζεται RORβ (βήτα) θα μπορούσε να αποκαταστήσει πολλούς παράγοντες οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την υγεία των αρθρώσεων, βοηθώντας στον έλεγχο της φλεγμονής.

Η ενεργοποίηση της RORβ θα μπορούσε επομένως να αποτελέσει μια χρήσιμη νέα στρατηγική για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της ανάπτυξης της εκφυλιστικής νόσου των αρθρώσεων, δήλωσε ο Griffin, καθηγητής μοριακής ιατρικής και επιστημονικός διευθυντής του ιδρύματος ερευνών.

«Οι άνθρωποι χρειάζονται ένα φάρμακο για την οστεοαρθρίτιδα που να αντιμετωπίζει τη βασική αιτία της βλάβης και της εξάντλησης του χόνδρου, καθώς προς το παρόν δεν υπάρχουν φάρμακα που να τροποποιούν την ασθένεια, η οποία αποτελεί την πρώτη αιτία αναπηρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Griffin.

«Αν και η μελέτη μας βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, υποστηρίζει ότι ο πυρηνικός υποδοχέας RORβ θα μπορούσε να παρουσιάσει έναν νέο θεραπευτικό στόχο για την προστασία της βλάβης του χόνδρου και ίσως ενεργοποιήσει την αναγέννησή του».

Ο RORβ, συντομογραφία του υποδοχέα βήτα που σχετίζεται με τον υποδοχέα ρετινοϊκού οξέος, είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που λέγεται πυρηνικός υποδοχέας.

Στα κύτταρά μας, τα γονίδια αλλάζουν μεταξύ περιόδων δραστηριότητας και αδράνειας. Όταν οι πυρηνικοί υποδοχείς προσδένονται στο DNA, αυτό ενεργοποιεί τη διαδικασία του κυττάρου μεταγραφής γονιδίων σε πρωτεΐνες.

Η RORβ έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη του αμφιβληστροειδούς του ματιού κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του εμβρύου και μπορεί να επηρεάσει τους κιρκάδιους ρυθμούς ελέγχοντας τα γονίδια του βιολογικού μας. Παρέμενε ασαφής ωστόσο ο ρόλος του στη διατήρηση της υγείας του χόνδρου.

Ο Γκρίφιν μελετά για πολλά χρόνια τις αιτίες των παθήσεων των οστών.

Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της δραστηριότητας του υποδοχέα RORβ και της οστικής απώλειας.

«Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι η αύξηση της δραστηριότητας της RORβ υποστήριξε τον σχηματισμό χονδροκυττάρων, τη μείωση της φλεγμονής και την προστασία έναντι της φθοράς του χόνδρου», είπαν οι ερευνητές.

Πάνω από 32 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η μελέτη υποδηλώνει ότι η RORβ θα μπορούσε να είναι ένας ελκυστικός θεραπευτικός στόχος. Θέλουμε ωστόσο να καταλάβουμε περισσότερα για τον μηχανισμό με τον οποίο επηρεάζει τα χονδροκύτταρα και αμβλύνει τα φλεγμονώδη σήματα που οδηγούν στην καταστροφή του χόνδρου».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.