ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Και η Διαμαντοπούλου για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Γιατί δεν βάζουν κατ'ευθείαν τον Μητσοτάκη;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Η σωματική άσκηση βοηθά στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ

Το Αλτσχάιμερ είναι ο συνηθέστερος τύπος άνοιας που προσβάλλει τους ηλικιωμένους

Η σωματική άσκηση βοηθά στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ

Σύμφωνα με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν στις ΗΠΑ η σωματική άσκηση αποδεικνύεται ως η πιο ευεργετική για τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Μελέτησαν μεγάλα σύνολα γενετικών μοτίβων της νόσου Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο και στη συνέχεια εντόπισαν θεραπείες που θα μπορούσαν θεωρητικά να αντιστρέψουν αυτά τα μοτίβα.

Η νόσος καταστρέφει σιγά σιγά τη μνήμη και τις δεξιότητες σκέψης και, τελικά, την ικανότητα εκτέλεσης απλών λειτουργιών. Είναι ο συνηθέστερος τύπος άνοιας που προσβάλλει τους ηλικιωμένους. Τα πρώτα συμπτώματα της νόσου εμφανίζονται γύρω στην ηλικία των 60 ετών.

Από τις 250 πιθανές εναλλακτικές θεραπείες που μελέτησαν, η σωματική άσκηση αποδείχθηκε ότι είναι η πιο ευεργετική.

«Η άσκηση ανέστρεψε τα πρότυπα έκφρασης εκατοντάδων γονιδίων της νόσου σε πολλαπλές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων του κυτταρικού σκελετού, της ανάπτυξης των αιμοφόρων αγγείων, του μιτοχονδρίου και των γονιδίων που σχετίζονται με τη διέγερση της ιντερφερόνης», αναφέρουν οι ερευνητές.

Υπογράμμισαν ωστόσο ότι οι περισσότερες κλινικές δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε τρωκτικά.

«Η δυνητική ικανότητα της άσκησης να αντιστρέψει τα γενετικά μοτίβα της νόσου ήταν εντυπωσιακή», σημειώνουν οι συγγραφείς.

Διαπίστωσαν επίσης ότι όταν η άσκηση συνδυάζεται με φλουοξετίνη, ένα αντικαταθλιπτικό με εκλεκτικό αναστολέα επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI), αντιστράφηκαν 549 γονίδια της νόσου.

Η μέθοδος βαθμολόγησης και κατάταξης βοήθησε επίσης τους ερευνητές να εντοπίσουν τι θα μπορούσε να επιδεινώσει τη νόσο. Τα δύο μεγαλύτερα σύνολα δεδομένων προέρχονταν από ανθρώπινο ιστό του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) και συνδέονταν με το αλκοόλ, υποδεικνύοντας ότι η κατάχρησή του μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου εμφάνισης της νόσου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ενώ η έρευνα δείχνει ότι η σωματική άσκηση βοηθά στην πρόληψη της εμφάνισης και της εξέλιξης της νόσου Αλτσχάιμερ, θα πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες σε ανθρώπους για να διαπιστωθεί πώς αυτό όντως ισχύει, τονίζουν οι ερευνητές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.