Έλληνες ερευνητές, με νέα μελέτη που πραγματοποίησαν απάντησαν στο αν μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) να προβλέψει ποιοι άνθρωποι ενδέχεται να εμφανίσουν στο μέλλον προβλήματα ψυχικής υγείας και ποια φάρμακα θα είναι πιο κατάλληλα για αυτούς.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, καθηγητή και ερευνητή Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας στο πανεπιστήμιο Μπικόκα του Μιλάνου Αντώνη Ντακανάλη, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ΤΝ μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη της υγείας ενός ασθενούς, αλλά και στο εάν θα ανταποκριθεί ή όχι σε ένα συγκεκριμένο είδος ψυχοθεραπείας ή μια συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή.
«Παρόλο που ο ευαίσθητος τομέας της ψυχικής υγείας απαιτεί αντίληψη, ανθρώπινη αλληλεπίδραση, διαίσθηση και συναισθηματική νοημοσύνη που οι υπολογιστές και τα ρομπότ δεν μπορούν να προσομοιώσουν, η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να ωφελήσει σημαντικά με την ικανότητά της να αντλεί μεγάλο όγκο δεδομένων από διάφορες πηγές, να τον επεξεργάζεται και να τον αναλύει, ανιχνεύοντας με υψηλό βαθμό ακρίβειας ισχνά προειδοποιητικά σημάδια που οι άνθρωποι ίσως δεν θα πρόσεχαν ποτέ, καθώς και σημάδια ψυχικής δυσφορίας πριν επιδεινωθούν» σημειώνει ο κ.Ντακανάλης.
Όπως μάλιστα τονίζει, ο ίδιος και η ομάδα του χρησιμοποιούν μέσω ΤΝ πραγματικά κλινικά δεδομένα ασθενών, καθώς και ηλεκτρονικά αρχεία υγείας, τα οποία αναλύονται από συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης και αλγορίθμους μηχανικής μάθησης, με σκοπό να εντοπιστούν οι ασθενείς με κατάθλιψη που δεν θα ανταποκριθούν επαρκώς ή ακόμη και καθόλου στα υπάρχοντα αντικαταθλιπτικά.
Αναφορικά με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της μελέτης, ο κ.Ντακανάλης λέει πως είναι αρκετά ενθαρρυντικά και ότι «ο έγκαιρος εντοπισμός των ασθενών αυτών που πάσχουν από τη λεγομένη φαρμακοανθεκτική κατάθλιψη και διατρέχουν, μεταξύ άλλων, αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας είναι εξαιρετικά σημαντικός, καθώς μπορεί να συμβάλει στη βέλτιστη στρατηγική διαχείριση αυτών των περιπτώσεων, βοηθώντας μας να παρέμβουμε εγκαίρως, προτού μια κατάσταση γίνει πιο σοβαρή».
Τέλος, τονίζει ότι η χρήση αλγορίθμων ΤΝ μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τις εξ αποστάσεως διαγνώσεις, κάνοντας οικονομία σε χρόνο και χρήμα και διευκολύνοντας αφάνταστα όσους δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας.
Όπως ενδεικτικά αναφέρει, αυτή τη στιγμή υπάρχουν διάφορα προγράμματα ΤΝ που επικεντρώνονται στον πρόωρο εντοπισμό ψυχικών ασθενειών, εξ αποστάσεως σε ακριτικές περιοχές, οι οποίες έχουν ανεπαρκή ή ανύπαρκτη πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας.
Κι αυτό, όπως συμπληρώνει, αποτελεί «ένα τεράστιο και σημαντικό κεφάλαιο και για τη χώρα μας», καθώς μόνο κατά το 2018 πάνω από 150.000.000 άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη, δηλαδή περίπου 1 στους 5, υπέφεραν από ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας, ενώ κάθε 40 δευτερόλεπτα ένας συνάνθρωπός μας αυτοκτονούσε.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.