Μια νέα μελέτη της Γερμανικής Εταιρείας Νευρολογίας (DGN) και του Γερμανικού Ιδρύματος Εγκεφάλου, κατέληξε στο συμπέρασμα πώς η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να βλάψει σοβαρά τον εγκέφαλο.
«Φυσικά, η δόση κάνει το δηλητήριο καθώς ο εγκέφαλος χρειάζεται γλυκόζη για να λειτουργήσει», δήλωσε ο Δρ. Φρανκ Έρμπγκουθ, πρόεδρος του Γερμανικού Ιδρύματος Εγκεφάλου.
«Ωστόσο, η μόνιμη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα λόγω των υπερβολικά πολλών και πλούσιων γευμάτων, υπερφορτώνει το σύστημα και τροφοδοτεί την ανάπτυξη νευρολογικών ασθενειών και ιδιαίτερα της άνοιας και του εγκεφαλικού» τόνισε.
Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα καταστρέφουν τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου και ευνοούν τις εναποθέσεις στα τοιχώματα των αγγείων, μειώνοντας έτσι τη ροή του αίματος και την παροχή θρεπτικών ουσιών στα εγκεφαλικά κύτταρα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα, καθώς και αγγειακή άνοια.
Επιπλέον, οι γλυκοζαμινογλυκάνες, οι οποίες είναι πολυσακχαριτικές αλυσίδες, μπορούν να βλάψουν άμεσα τη γνωστική λειτουργία, καθώς επηρεάζουν τη λειτουργία των συνάψεων μεταξύ των νευρικών κυττάρων και, κατά συνέπεια, την πλαστικότητα των νευρώνων.
Νέα μετα-ανάλυση επιβεβαιώνει τα ευρήματα παλαιότερης μελέτης, σύμφωνα με την οποία μια διατροφή υψηλή σε λιπαρά και ζάχαρη, διαταράσσει την πλαστικότητα των νευρώνων και μπορεί να βλάψει τη λειτουργία του ιππόκαμπου μακροπρόθεσμα.
Αν και η πνευματική απόδοση βελτιώνεται 2-12 ώρες μετά την κατανάλωση ζάχαρης, η παρατεταμένη πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να βλάψει μόνιμα τη γνωστική λειτουργία.
Έχει αποδειχθεί ότι ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί έμμεσα να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη.
Ο λόγος είναι ότι διαταράσσεται ο μεταβολισμός της γλυκόζης και στους νευρώνες, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ. Η ινσουλίνη παίζει επίσης ρόλο στο σχηματισμό των πλακών του Αλτσχάιμερ.
Η Γερμανική Εταιρεία Νευρολογίας (DGN) και το Γερμανικό Ίδρυμα Εγκεφάλου συνιστούν τη μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης.
Ωστόσο, αυτό είναι συχνά δύσκολο, καθώς ακόμη και μια μικρή ποσότητα ζάχαρης μπορεί να ωθήσει το έντερο να στείλει σήματα στον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου, προκαλώντας έτσι έντονη επιθυμία για περισσότερη ζάχαρη.
«Αυτός θα μπορούσε να είναι ο λόγος που μερικοί άνθρωποι τρώνε μια ολόκληρη σοκολάτα αντί για ένα μόνο κομμάτι», είπε ο ερευνητής.
Επιπλέον, όταν καταναλώνουμε ζάχαρη, απελευθερώνεται η ντοπαμίνη στον εγκέφαλο, αυξάνοντας έτσι την επιθυμία για περισσότερη ζάχαρη.
«Θα πρέπει να απελευθερωθούμε από αυτόν τον κύκλο αποφεύγοντας σε μεγάλο βαθμό τη ζάχαρη», δήλωσε ο Δρ. Πίτερ Μπέρλιτ, γενικός γραμματέας και εκπρόσωπος του DGN.
«Η προσπάθεια αξίζει τον κόπο, καθώς το 40% όλων των περιπτώσεων άνοιας και το 90% όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων μπορούν να προληφθούν, με πολλά από αυτά να συνδέονται με τη βιομηχανική ζάχαρη», τόνισε.
Η DGN και το Γερμανικό Ίδρυμα Εγκεφάλου υποστηρίζουν την έκκληση για επιβολή φόρου στα ζαχαρούχα ποτά. Επισημαίνουν επίσης πως τροφές όπως το γιαούρτι ή η κέτσαπ περιέχουν ζάχαρη και μπορεί επίσης να αυξήσουν σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.