Αμερικανός καθηγητής Ψυχιατρικής, αναφέρει πως η ακραία ζέστη δεν φέρνει μόνο τις σωματικές αντοχές μας στα όριά τους, αλλά και τις ψυχικές.
Το επακόλουθο μπορεί να είναι η εκδήλωση πολλών αρνητικών συμπτωμάτων, που φτάνουν μέχρι τις εκρήξεις θυμού και την κατάθλιψη.
Ιδιαίτερα ευάλωτοι στις επιπτώσεις αυτές είναι όσοι ήδη έχουν εύθραυστο ψυχισμό, επισημαίνει ο Dr. Asim Shah, καθηγητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής & Συμπεριφορικών Επιστημών του Κολλεγίου Ιατρικής Baylor, στο Τέξας.
«Τα προβλήματα ψυχικής υγείας εντείνονται με τη ζέστη, διότι προκαλεί περισσότερη κούραση, οξυθυμία και άγχος», εξηγεί. «Μπορεί επίσης να εντείνει την μελαγχολία ή την καταθλιπτική διάθεση που νιώθει κανείς».
Οι επιδράσεις αυτές οφείλονται στον αντίκτυπο που έχει η ζέστη στην σεροτονίνη. Η ουσία αυτή είναι ένας νευροδιαβιαβαστής, δηλαδή διευκολύνει την επικοινωνία των νευρικών κυττάρων μεταξύ τους.
Ταυτοχρόνως όμως είναι γνωστή ως «η ορμόνη της ευεξίας», διότι ρυθμίζει την ψυχική διάθεσή μας. Όταν η έκκρισή της μειώνεται, το επακόλουθο είναι χαμηλότερο επίπεδο ευεξίας και αυξημένο στρες και κούραση.
Μπορεί επίσης να εκδηλωθούν θυμός, ευερεθιστότητα, επιθετική συμπεριφορά και δυσφορία. Όσοι ήδη πάσχουν από ψυχικές διαταραχές και όσοι κάνουν λήψη ουσιών (συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ) είναι ιδιαιτέρως ευάλωτοι στις επιδράσεις που έχει η ζέστη στην ψυχική υγεία.
Στην πραγματικότητα, η ζέστη μπορεί να επιδεινώσει την επιθετικότητα ενός ασθενούς και το «θόλωμα» του μυαλού που πολλοί νιώθουν. Μπορεί επίσης να τους προκαλέσει σύγχυση και αποπροσανατολισμό.
Τι μπορείτε να κάνετε
Εάν νιώθετε τα νεύρα σας τεντωμένα σαν χορδές ή έχετε πεσμένη ψυχική διάθεση, ο Dr. Shah συνιστά κατ’ αρχάς να φροντίσετε να πίνετε άφθονα υγρά.
Να αποφεύγετε να κυκλοφορείτε σε υπαίθριους χώρους όταν έχει πιο έντονη ζέστη. Αν θέλετε οπωσδήποτε να βγείτε από το σπίτι σας, πηγαίνετε σε κάποιο κλιματιζόμενο εμπορικό κέντρο ή μεγάλο χώρο, συνιστά.
Απαραίτητο είναι ακόμα να φοράτε καπέλο με φαρδύ γείσο όταν περπατάτε σε υπαίθριους χώρους. Εάν βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή για πρόβλημα ψυχικής υγείας, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας. Μερικά από τα ψυχοτρόπα φάρμακα, όπως το λίθιο, δεν συνδυάζονται καλά με τη ζέστη.
«Το λίθιο απεκκρίνεται από τους νεφρούς», εξηγεί ο Dr. Shah. «Λόγω της έντονης εφίδρωσης και της μείωσης των ούρων, όμως, τα επίπεδα του φαρμάκου στον οργανισμό του ασθενούς μπορεί να παρουσιάζουν σημαντική διακύμανση. Επομένως μπορεί να απαιτηθεί προσαρμογή της δοσολογίας ή άλλα μέτρα».