Αυτή η μόλυνση συχνά αναπτύσσεται κατά την επαφή με ένα μολυσμένο άτομο ή με την κατάποση μολυσμένης τροφής ή νερού.
Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια εντερική λοίμωξη που χαρακτηρίζεται από υδαρή διάρροια, κοιλιακές κράμπες, ναυτία ή έμετο, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους και μερικές φορές πυρετό.
Οι στομαχικές διαταραχές είναι ένα κοινό σύμπτωμα, το οποίο μπορεί να σας κάνει το φαγητό αποκρουστικό, παρόλο που μπορεί να πεινάτε.
Τι να φάτε αν έχετε ιογενή γαστρεντερίτιδα
Αφήστε το στομάχι σας να ηρεμήσει: Αποφύγετε την κατανάλωση στερεών τροφών για λίγες ώρες.
Αντίθετα, πίνετε υγρά, όπως ζωμούς, τσάι, αναψυκτικά ή αθλητικά ποτά χωρίς καφεΐνη
Καλή ενυδάτωση: Εστιάστε στο να πίνετε συχνά μικρές ποσότητες υγρών για να παραμείνετε ενυδατωμένοι
Επιστρέψτε σταδιακά στις κανονικές ποσότητες φαγητού: Αφότου διαπιστώσετε ότι το σώμα σας διαχειρίζεται καλά την κατανάλωση υγρών, αρχίστε να τρώτε μικρά γεύματα ήπιας τροφής χωρίς σάλτσες και καρυκεύματα, όπως πουρέ πατάτας, φιδέ, κράκερ, ζελέ, μπανάνες, ρύζι και κοτόπουλο
Να είστε προσεκτικοί με τα φάρμακα: Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε με φειδώ φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, όπως η ιβουπροφαίνη, καθώς μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές. Συζητήστε τα φάρμακά σας με τον γιατρό σας για να αποφύγετε τυχόν παρενέργειες.
Εάν τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά, μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή για να μειώσετε τα συμπτώματα της διάρροιας ή ένα φάρμακο κατά της ναυτίας για να περιορίσετε τον εμετό.
Η κύρια επιπλοκή στην ιογενή γαστρεντερίτιδα είναι η αφυδάτωση, η οποία είναι μια σοβαρή απώλεια νερού και βασικών αλάτων και μετάλλων.
Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο αφυδάτωσης πίνοντας αρκετά υγρά για να αντικαταστήσετε αυτά που χάθηκαν από έμετο ή διάρροια.
Ανάλογα με την αιτία, τα συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας εμφανίζονται γενικά περίπου 1-3 ημέρες μετά την μόλυνση.
Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια ή, μερικές φορές, σοβαρά και να διαρκέσουν από μερικές ημέρες έως μία εβδομάδα.
Ιογενής γαστρεντερίτιδα: Πότε πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό
Αν και η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι εξαιρετικά συχνή, μπορεί συνήθως να αντιμετωπιστεί στο σπίτι.
Τα ανησυχητικά συμπτώματα είναι σοβαρή αφυδάτωση, αδυναμία συγκράτησης υγρών, αιματηρές κενώσεις, έντονος κοιλιακός πόνος ή όταν τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από μία εβδομάδα.
Τα μικρά παιδιά, οι μεγαλύτεροι ενήλικες και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο πιθανό να έχουν επιπλοκές που σχετίζονται με ιογενή γαστρεντερίτιδα.
Ιογενής γαστρεντερίτιδα: Πρόληψη
Η καλή υγιεινή των χεριών και ο σωστός χειρισμός των τροφίμων είναι απαραίτητα για την πρόληψη του να αρρωστήσετε και για τον περιορισμό της εξάπλωσης της ιογενούς γαστρεντερίτιδας στο σπίτι, το σχολείο και τον χώρο εργασίας.
Βεβαιωθείτε ότι πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό, ειδικά μετά τη χρήση του μπάνιου, πριν από την προετοιμασία του φαγητού και πριν γευματίσετε.
Η ιογενής γαστρεντερίτιδα εμφανίζει εξάρσεις στην κοινότητα συνήθως τον χειμώνα και την άνοιξη, επομένως είναι σημαντικό να είστε επιμελείς, ειδικά αυτές τις εποχές του χρόνου.