ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Απαραίτητος» ο Κικίλιας! Μην τρελαίνεστε, είναι απλά το αντίθετο του «παραιτήσιμος». Αλλωστε γιατί να παραιτηθεί; Για 65,000 καμένα στρέμματα και 2 νεκρούς ακόμα;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Ιός Μάρμπουργκ: Αυτά είναι τα συμπτώματα του αιμορραγικού πυρετού ανά ημέρα – Τι πρέπει να κάνετε

Ύποπτο κρούσμα εμφανίστηκε για πρώτη και στην Ευρώπη (Γερμανία)

Ιός Μάρμπουργκ: Αυτά είναι τα συμπτώματα του αιμορραγικού πυρετού ανά ημέρα – Τι πρέπει να κάνετε

Ο ιός Μάρμπουργκ, θα πρέπει να γίνει γνωστό πώς είναι ένας μεταδοτικός αιμορραγικός πυρετός με ποσοστό θνησιμότητας έως και 88% και θέλει άμεση αντιμετώπιση από τα πρώτα κιόλας συμπτώματα.

Πρόσφατα, η Ρουάντα ανέφερε αύξηση σε επιβεβαιωμένα κρούσματα και θανάτους, ενώ ένα ύποπτο κρούσμα εμφανίστηκε για πρώτη και στην Ευρώπη (Γερμανία), πυροδοτώντας φόβους για εξάπλωση σε πανδημικά επίπεδα.

Συμπτώματα του ιού Μάρμπουργκ ανά ημέρα

Τα συμπτώματα του ιού Μάρμπουργκ συνήθως αναπτύσσονται μετά από μια περίοδο επώασης 2-21 ημερών. Μόλις ξεκινήσουν τα συμπτώματα, ακολουθούν μια καθημερινή εξέλιξη, που μπορεί να επιδεινωθεί γρήγορα.

  • Ημέρα 1-5: Τα αρχικά συμπτώματα είναι συχνά ήπια και περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκό πόνο και ρίγη. Αυτά τα πρώιμα σημάδια μοιάζουν με κοινές ιογενείς λοιμώξεις, όπως η γρίπη, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διάγνωση σε αυτό το στάδιο.
  • Ημέρα 6-10: Σε αυτό το στάδιο, τα συμπτώματα γίνονται πιο σοβαρά. Οι ασθενείς συνήθως εμφανίζουν ναυτία, έμετο, διάρροια και κοιλιακό άλγος. Επιπλέον, ο ιός αρχίζει να επιτίθεται στα εσωτερικά όργανα του σώματος, οδηγώντας σε αυξημένη κόπωση και αφυδάτωση.
  • Ημέρα 11-15: Εμφανίζονται σοβαρά συμπτώματα, όπως αιμορραγία από τα μάτια, την μύτη και το στόμα, μαζί με εξανθήματα και ανεπάρκεια οργάνων. Αυτή η φάση είναι κρίσιμη καθώς οι ασθενείς διατρέχουν υψηλό κίνδυνο θανάτου λόγω πολυοργανικής δυσλειτουργίας.
  • Ημέρα 16+: Εάν ο ασθενής επιβιώσει πέρα από αυτό το στάδιο, μπορεί να αρχίσει να αναρρώνει, αν και ο κίνδυνος μακροχρόνιας βλάβης οργάνων παραμένει. Όσοι δεν λαμβάνουν έγκαιρη θεραπεία ή υποφέρουν από σοβαρές επιπλοκές είναι λιγότερο πιθανό να επιβιώσουν.

Η έγκαιρη αναγνώριση της εξέλιξης των συμπτωμάτων είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική θεραπεία.

Τι να κάνετε εάν έχετε συμπτώματα

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε συμπτώματα του ιού Μάρμπουργκ, είναι απαραίτητο να λάβετε άμεσα μέτρα, για να αποτρέψετε περαιτέρω επιπλοκές και να μειώσετε τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού σε άλλους:

  • Αυτο-απομόνωση: Εάν έχετε πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκό πόνο ή άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με τον ιό Marburg, απομονωθείτε αμέσως, για να αποφύγετε την επαφή με άλλους.
  • Ζητήστε ιατρική φροντίδα: Επικοινωνήστε τις υγειονομικές αρχές για να δηλώσετε την περίπτωσή σας και ακολουθήστε τις οδηγίες τους.
  • Αναφορά ταξιδιωτικού ιστορικού: Ενημερώστε τους πάντες για οποιοδήποτε πρόσφατο ταξίδι σε περιοχές όπου έχουν αναφερθεί κρούσματα του ιού Μάρμπουργκ. Αυτές οι πληροφορίες είναι κρίσιμες για μια γρήγορη και ακριβή διάγνωση.
  • Ακολουθήστε τις ιατρικές συμβουλές: Η θεραπεία για τον ιό Marburg είναι κυρίως υποστηρικτική, εστιάζοντας στη διατήρηση των επιπέδων υγρών, στον έλεγχο των συμπτωμάτων και στην πρόληψη επιπλοκών, όπως η ανεπάρκεια οργάνων. Ακολουθήστε προσεκτικά όλες τις ιατρικές οδηγίες και παραμείνετε σε απομόνωση για όσο σας συσταθεί.

Η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να βελτιώσει τα ποσοστά επιβίωσης και να περιορίσει την εξάπλωση του ιού.

Συχνές Ερωτήσεις

Μπορεί ο ιός Μάρμπουργκ να μεταδοθεί μέσω περιστασιακής επαφής;

Ναι, ο ιός Marburg μπορεί να εξαπλωθεί μέσω άμεσης επαφής με σωματικά υγρά (όπως αίμα, σάλιο, έμετος ή κόπρανα) ενός μολυσμένου ατόμου ή και μέσω μολυσμένων επιφανειών. Ωστόσο, η περιστασιακή επαφή, όπως η απλή αναπνοή του ίδιου αέρα με ένα μολυσμένο άτομο είναι απίθανο να μεταδώσει τον ιό, εκτός εάν υπάρχει άμεση επαφή με σωματικά υγρά (π.χ. σταγονίδια μετά από βήξιμο).

Υπάρχει εμβόλιο για τον ιό Μάρμπουργκ;

Προς το παρόν, δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο για τον ιό Marburg. Ωστόσο, πειραματικά εμβόλια εξελίσσονται ήδη σε κλινικές δοκιμές. Η κύρια μέθοδος πρόληψης της μόλυνσης είναι η έγκαιρη απομόνωση, ο προστατευτικός εξοπλισμός για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τα αυστηρά μέτρα προσωπικής υγιεινής.

Ποια είναι η θεραπεία για τον ιό Μάρμπουργκ;

Δεν υπάρχει ειδική αντιική θεραπεία για τον ιό Marburg. Η αντιμετώπιση εστιάζει στην υποστηρικτική φροντίδα, συμπεριλαμβανομένης της επανυδάτωσης, της εξισορρόπησης των ηλεκτρολυτών, της διατήρησης των επιπέδων οξυγόνου και της διαχείρισης των συμπτωμάτων. Η έγκαιρη ιατρική παρέμβαση είναι κρίσιμη για τη βελτίωση των πιθανοτήτων επιβίωσης.

Πώς μπορούν να προληφθούν τα κρούσματα του ιού Μάρμπουργκ;

Η πρόληψη των εστιών έξαρσης του ιού Marburg περιλαμβάνει αυστηρά μέτρα ελέγχου των λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης της καραντίνας των μολυσμένων ατόμων, της διεξαγωγής εντοπισμού/ιχνηλάτησης επαφών και της διασφάλισης της υγιεινής στους χώρους υγειονομικής περίθαλψης. Η εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τα συμπτώματα και τις μεθόδους μετάδοσης είναι επίσης κλειδί για τον έλεγχο των εστιών.

Οι τελευταίες εξελίξεις για τον ιό Μάρμπουργκ στη Ρουάντα

Τις τελευταίες εβδομάδες η Ρουάντα αναφέρει έναν αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων του ιού Marburg, με τον αριθμό των νεκρών να έχει φτάσει σήμερα τους 11.

Σύμφωνα με επίσημες πηγές, η τελευταία αύξηση των κρουσμάτων ώθησε τις τοπικές υγειονομικές αρχές και τους διεθνείς οργανισμούς να εντείνουν τις προσπάθειες περιορισμού για την αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης.

Επιβεβαιωμένα κρούσματα: Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει φτάσει στα 36 άτομα, καθώς ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται στις πληγείσες περιοχές, κυρίως μεταξύ εκείνων που βρίσκονται σε στενή επαφή με μολυσμένα άτομα. Οι υγειονομικές αρχές της Ρουάντα πραγματοποιούν ιχνηλάτηση επαφών και θέτουν σε καραντίνα όσους μπορεί να έχουν εκτεθεί.

Διεθνής αντίδραση: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και άλλοι οργανισμοί υγείας παρέχουν πόρους και ιατρική βοήθεια στη Ρουάντα, προκειμένου να περιοριστεί εκεί η επιδημία. Εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού βρίσκονται σε εξέλιξη για την ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με τα συμπτώματα και την ανάγκη έγκαιρης θεραπείας.

Πρώτο κρούσμα του ιού Μάρμπουργκ στην Ευρώπη

Ένα ύποπτο κρούσμα του ιού Μάρμπουργκ αναφέρθηκε στη Γερμανία, σηματοδοτώντας το πρώτο τέτοιο κρούσμα στην Ευρώπη. Ο ασθενής, που πιστεύεται ότι ταξίδεψε από την Αφρική, έχει απομονωθεί εν αναμονή περαιτέρω αποτελεσμάτων των εξετάσεων.

Εντούτοις, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ενδέχεται αυτό να είναι το δεύτερο κρούσμα στην Ευρώπη, διότι ένα άλλο άτομο εντοπίστηκε πριν μερικές εβδομάδες στο Βέλγιο, αλλά δεν παρουσίασε συμπτώματα και παρήλθε και η περίοδος των 21 ημερών παρακολούθησής του για τυχόν επώαση του ιού.

Σύνδεση με Αφρική: Οι έρευνες έχουν συνδέσει το κρούσμα στη Γερμανία με πρόσφατα ταξίδια σε μια πληγείσα περιοχή στην Αφρική. Το άτομο εμφάνισε συμπτώματα λίγο μετά την επιστροφή του στη Γερμανία, με αποτέλεσμα οι αρχές να ξεκινήσουν αυστηρά πρωτόκολλα απομόνωσης.

Πρόκειται για 26χρονο φοιτητή που ταξίδευε με τρένο για το Αμβούργο.

Ευρωπαϊκές προφυλάξεις: Οι υγειονομικοί υπάλληλοι στη Γερμανία διαβεβαίωσαν το κοινό ότι η κατάσταση αντιμετωπίζεται με εξαιρετική προσοχή, με εγκαταστάσεις απομόνωσης και εντοπισμό επαφών σε εξέλιξη, για να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού στη χώρα.

Αυτή η υπόθεση έχει εγείρει ανησυχίες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υπογραμμίζοντας τη σημασία της επαγρύπνησης και της ταχείας αντίδρασης για τον περιορισμό της πιθανής εξάπλωσης αυτού του θανατηφόρου ιού.

Σύνοψη

Ο ιός Μάρμπουργκ έχει προοπτικές σοβαρής παγκόσμιας απειλής για την υγεία, ιδιαίτερα καθώς συνεχίζει να εξαπλώνεται στη Ρουάντα και ενδεχομένως σε άλλες περιοχές, όπως η Ευρώπη.

Η κατανόηση της εξέλιξης των συμπτωμάτων και η γνώση του τι πρέπει να κάνετε εάν εκτεθείτε είναι κρίσιμα για την πρόληψη περαιτέρω εξάπλωσης και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων επιβίωσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε βρισκόταν σε μια πληγείσα περιοχή ή εμφανίζει σημάδια μόλυνσης από τον ιό Μάρμπουργκ, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια, για να εξασφαλίσετε την καλύτερη πιθανότητα ανάρρωσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.