Ο καιρός έχει αρχίσει να «παγώνει» και οι ιώσεις πλέον παραμονεύουν, έτσι είναι πολύ σημαντικό να «θωρακίσουμε» το ανοσοποιητικό μας προκειμένου να μπορεί να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που το απειλούν.
Σε αυτό μπορούν να το βοηθήσουν ορισμένες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, η κατανάλωση των οποίων πρέπει να αρχίζει από το φθινόπωρο.
«Η ακολούθηση μιας ισορροπημένης διατροφής, με άφθονα διαφορετικά φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους υποστήριξης του ανοσοποιητικού», αναφέρουν ειδικοί από τα βρετανικά φαρμακεία Boots.
Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά που δεν περιέχονται σε αυτά τα τρόφιμα. Να λοιπόν ποια χρειαζόμαστε τον χειμώνα και ποιες είναι οι καλύτερες φυσικές πηγές τους:
Βιταμίνη C
Είναι η πιο γνωστή από τις βιταμίνες για τη δράση της κατά των ιώσεων. Παίζει σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Έχει ζωτική σημασία για την ανάπτυξη και επιδιόρθωση των ιστών σε όλο το σώμα. Συμβάλλει στην επούλωση των πληγών και την επιδιόρθωση και διατήρηση υγιών οστών, δοντιών, δέρματος και χόνδρων.
Καλές πηγές της είναι μεταξύ άλλων το μπρόκολο, τα εσπεριδοειδή (μανταρίνια, πορτοκάλια, γκρέιπ φρουτ κ.λπ.), οι πιπεριές, οι φράουλες και οι τομάτες.
Βιταμίνη D
Ο ανθρώπινος οργανισμός την συνθέτει όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο. Υπάρχει όμως σε αφθονία στα ιχθυέλαια και στα παχιά (λιπαρά) ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, η πέστροφα κ.λπ. Άλλες καλές πηγές είναι:
Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, καθώς το βοηθεί να καταπολεμά ιούς και βακτήρια. Ο οργανισμός τον χρησιμοποιεί επίσης για να συνθέτει το DNA (το γενετικό υλικό των κυττάρων) και τις πρωτεΐνες.
Τα στρείδια είναι η πιο πλούσια πηγή του. Καλές πηγές του είναι επίσης το κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά και τα θαλασσινά. Ικανοποιητικές ποσότητες ψευδαργύρου παρέχουν το καφέ ρύζι, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Βιταμίνες Β6 και Ε
Δύο άλλες βιταμίνες που χρειάζεται το ανοσοποιητικό μας είναι η Β6 και η Ε. Η βιταμίνη Β6 ενισχύει τις βιοχημικές αντιδράσεις του και η Ε ασκεί αντιοξειδωτική δράση.
Καλές πηγές βιταμίνης Β6 είναι, μεταξύ άλλων, το κοτόπουλο και τα ψάρια του γλυκού νερού (π.χ. σολομός, τόνος). Υπάρχει ακόμα σε πράσινα λαχανικά, χοιρινό κρέας, γαλοπούλα, μπανάνες, ρεβύθια.
Αντίστοιχα, τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Ε είναι μεταξύ άλλων οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και το σπανάκι.
Εάν η διατροφή σας δεν είναι υγιεινή και ισορροπημένη, αλλά τρέφεστε ακατάστατα και με πολλά ζωικής προελεύσεως τρόφιμα, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας. Μπορεί να σας συστήσει εξετάσεις και λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.