Το ρέψιμο και ο καρκίνος έχουν σχέση; Τα τελευταία νέα για μια γυναίκα από τη Φλόριντα που υπέφερε από ερυγές για δύο χρόνια, έχουν προκαλέσει ανησυχία.
Το ρέψιμο είναι κάτι φυσιολογικό όσο το χασμουρητό, το φτάρνισμα ή τα αέρια. Οι ειδικοί όμως λένε ότι αξίζει μια επίσκεψη σε γιατρό αν το ρέψιμο συνεχίζεται πέρα από 2-3 εβδομάδες!
Ποιος πολιτικός αρχηγός, κατά τη γνώμη σας, έδωσε τις πιο πειστικές και ειλικρινείς απαντήσεις στο debate;
- Κ.Μητσοτάκης (ΝΔ) (9%, 1.989 Votes)
- Α.Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ) (17%, 3.955 Votes)
- Ν.Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ) (2%, 443 Votes)
- Δ.Κουτσούμπας (ΚΚΕ) (4%, 1.031 Votes)
- Κ.Βελόπουλος (Ελληνική Λύση) (22%, 5.078 Votes)
- Γ.Βαρουφάκης (ΜέΡΑ25) (4%, 905 Votes)
- Κανένας (38%, 8.872 Votes)
- Δεν ξέρω/Δεν απαντώ (3%, 806 Votes)
Σύνολο ψήφων: 23.079
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μιας 24χρονης νοσοκόμας από τη Φλόριντα η οποία είχε έντονο και συνεχές ρέψιμο για τουλάχιστον δύο χρόνια και αποδείχτηκε ότι ήταν ένα «ασαφές σύμπτωμα» καρκίνου του παχέος εντέρου.
Η Bailey McBreen άρχισε να παρατηρεί το ασυνήθιστο ρέψιμο της το 2021. Όπως είπε στην διαδικτυακή πύλη NeedToKnow, άρχισε να ρεύεται 5 έως 10 φορές την ημέρα και το βρήκε «περίεργο» επειδή ήταν κάτι σπάνιο για εκείνη. Παρόλα αυτά, συνέχιζε να έχει ρέψιμο μέχρι τις αρχές του 2022, όταν υπέστη ένα επεισόδιο παλινδρόμησης οξέος.
Οι γιατροί είπαν ότι οφειλόταν σε άγχος, αλλά η κατάσταση πήρε πιο σοβαρή τροπή όταν άρχισε να εμφανίζει πόνο, απώλεια όρεξης και προβλήματα δυσκοιλιότητας.
Η νεαρή νοσοκόμα διευκρίνισε ότι «το υπερβολικό ρέψιμο δεν συμπεριλαμβάνεται στα βιβλία ιατρικής ως σημάδι του καρκίνου του παχέος εντέρου», αλλά ο ογκολόγος της δεν το απέκλεισε ως σύμπτωμα είτε του καρκίνου είτε της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ).
Τι είναι το ρέψιμο;
Είναι ένας από τους τρόπους του σώματος για την αποβολή αερίων από το ανώτερο πεπτικό σύστημα. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να το κάνουν μετά από κάθε βαρύ γεύμα για να ανακουφιστούν από το φούσκωμα, ενώ πολλοί μπορεί να το κάνουν εάν καταπιούν αέρα όταν τρώνε ή πίνουν.
«Το ρέψιμο δεν είναι ένα απολύτως ασήμαντο, ειδικά εάν συμβαίνει ξαφνικά και πολύ συχνά. Θα πρέπει να υπάρχει επαρκής επίγνωση ότι εάν οποιοδήποτε άτυπο ή μη ειδικό σύμπτωμα επιμένει για περισσότερες από 2 έως 3 εβδομάδες, μπορεί να είναι σημάδι κρυφού καρκίνου», λέει στο Health Shots ο Dr Sundeep Jain, Διευθυντής, στο Fortis Hospital.
“Από μόνο του, το ρέψιμο μπορεί να μην είναι σύμπτωμα καρκίνου. Αν όμως εμφανιστεί μαζί με άλλα συμπτώματα, θα πρέπει να σας προειδοποιήσει!”.