Ο γιατρός και ερευνητής του Πανεπιστημίου Πατρών Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, χαρακτήρισε την Ελλάδα «κοσμική χώρα που ζει ακόμα στο Μεσαιωνα».
«Η μετάδοση ενός νοσήματος δεν μπορεί να είναι ποινικό αδίκημα, όπως ήθελε η κυβέρνηση των αρίστων. Αυτές είναι επικίνδυνες μεσαιωνικού τύπου καταστάσεις» τόνισε μιλώντας στον Focus FM ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός.
«Εκτός των καταστροφών που έχουν προκαλέσει, οικονομικών, κοινωνικών και στη σωματική και ψυχική υγεία όλου του πληθυσμού, τα μέτρα είναι τόσο πετυχημένα που έχουμε ξεπεράσει στους θανάτους, όλες τις χώρες που τις παρακολουθούσαμε έντρομοι. Τους ξεπεράσαμε όλους», σημείωσε.
Αναφορικά με το θέμα που παρουσίασε το πρωί στον Focus FM ο Στέφανος Δαμιανίδης για την αδυναμία του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας να δεχθεί για 10 ημέρες νέες εισαγωγές στις ΜΕΘ του, λόγω νόσησης των εντατικολόγων των μονάδων, ο κος Φαρσαλινός τόνισε:
«Αυτό πρέπει να το διαβάσουν καλά, αυτοί όλοι οι επιστήμονες που παρουσιάζονταν ως ηθικολόγοι και έλεγαν “να πάω εγώ ως ασθενής σε ένα νοσοκομείο και να με εξετάσει γιατρός ή προσωπικό που δεν έχει εμβολιαστεί;”. Τώρα ασφαλώς και δεν θα σε εξετάσει ανεμβολίαστος, αλλά εάν χρειαστείς ΜΕΘ , δεν θα την έχεις. Καταλαβαίνετε γιατί λέμε ότι οι αναστολές έχουν αυξήσει τη θνησιμότητα; Το προσωπικό δεν περισσεύει. Βλέπετε τι γίνεται με τους εμβολιασμένους. Και συνεχίζουν οι υπόλοιποι να βρίσκονται σε αναστολή, κάποιοι θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους με απεργία πείνας για το αυτονόητο».
Για την περίπτωση του πρώην αναπληρωτή υπουργού υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη που νοσηλεύεται στον «Ευαγγελισμό» μετά από πνευμονική εμβολή, με τους γιατρούς να εξετάζουν αν το πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι απόρροια του long covid, ο κος Φαρσαλινός ανέφερε:
«Το μόνο που πρέπει να γίνει είναι καταγραφή, κίτρινη κάρτα, είτε αρέσει, είτε όχι. Η κίτρινη κάρτα δεν είναι απόδειξη ευθύνης του εμβολίου. Είναι καταγραφή συμβάντος, μετά το εμβόλιο. Εάν δε γίνει όμως, κρύβουμε την οποιαδήποτε πιθανή αιτιολογική σχέση».