Ο καφές είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ροφήματα στον κόσμο και πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι έχει πολλά οφέλη στην υγεία του ανθρώπου.
Σε αυτό το πλαίσιο μια έρευνα που έγινε σε βάθος ετών, έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν από δύο έως και τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα, μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου.
Όπως αναφέρει η nypost.com, Κινέζοι επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια Southern Medical και Jinan στο Guangzhou εξέτασε 171.616 συμμετέχοντες και δημοσίευσε τα αποτελέσματα στο Annals of Internal Medicine.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα Δρ. Dan Liu, όχι μόνο φάνηκε ότι η κατανάλωση καφέ μείωνε τις πιθανότητες για πρόωρο θάνατο, αλλά φάνηκε ότι η ζάχαρη δεν επηρέασε αρνητικά την υγεία του ανθρώπου. «Προηγούμενες μελέτες έχουν υποδείξει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του μειωμένου κινδύνου θανάτου, αλλά δεν έκαναν διάκριση μεταξύ του καφέ που καταναλώνεται με ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά και του καφέ που καταναλώνεται χωρίς», είπε χαρακτηριστικά.
Τα στοιχεία λοιπόν, έδειξαν ότι το 55,4% των συμμετεχόντων έπινε σκέτο καφέ ή βάζοντας γλυκαντικά, το 14,3% έπινε καφέ με ζάχαρη, το 6,1% έπινε καφέ με τεχνητό γλυκαντικό και το 24,2% δεν έπινε καθόλου καφέ.
Παρόλα αυτά, 3.177 συμμετέχοντες πέθαναν κατά την διάρκεια της έρευνας, εκ των οποίων οι 1.725 έφυγαν από καρκίνο και οι 628 από καρδιακές παθήσεις. Τότε, οι επιστήμονες εξέτασαν τους ιατρικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο θανάτου και ανακάλυψαν ότι όσοι πίνουν καφέ τα πήγαιναν καλύτερα μακροπρόθεσμα και δεν είχε σημασία αν πρόσθεταν ζάχαρη.