Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν αυτή την κοινή περίπτωση «πρωινής αναπνοής», οι επιστήμονες βρήκαν μια ενναλακτική διατροφική λύση.
Μια νέα μελέτη δείχνει ότι το γιαούρτι σε καθημερινή βάση μπορεί να διατηρήσει την αναπνοή δροσερή και να καταπολεμήσει τις δυσάρεστες οσμές.
Γιαούρτι εναντίον βακτηρίων που προκαλούν δυσοσμία
Ειδικότερα, μια νέα έρευνα διαπιστώνει ότι η κατανάλωση γιαουρτιού και άλλων τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση βοηθούν την κακή αναπνοή.
Μελετητές λένε ότι τα προβιοτικά βακτήρια σε τρόφιμα όπως το γιαούρτι, το προζύμι και η σούπα miso συμβάλουν στην εξάληψη του δυσάρεστου προβλήματος.
Η στοματική κακοσμία, είναι κυρίως αποτέλεσμα των πτητικών θειούχων ενώσεων. Οι ειδικοί βρήκαν ότι οι ενώσεις προέρχονται από βακτήρια του στόματος. Αυτά προκύπτουν από την ανάμειξη βακτηρίων και υπολειμμάτων τροφής που συνδέονται με την κακή οδοντική υγιεινή.
Οι τυπικές επιλογές για την καταπολέμηση της δυσοσμίας περιλαμβάνουν στοματικά διαλύματα, τσίχλες, καθαρισμό δοντιών και απολέπιση της γλώσσας. Ωστόσο, οι ακαδημαϊκοί παρατηρούν νέα στοιχεία που δείχνουν ότι τα προβιοτικά βακτήρια αποτελούν μια απλούστερη λύση.
Οι συγγραφείς της µελέτης πιστεύουν ότι τα προβιοτικά «µπορούν να αναστείλουν την αποσύνθεση των αµινοξέων και των πρωτεϊνών από αναερόβια βακτήρια στο στόµα, περιορίζοντας έτσι την παραγωγή δύσοσµων υποπροϊόντων».
«Αυτή η συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση δείχνει ότι τα προβιοτικά (π.χ. Lactobacillus salivarius, Lactobacillus reuteri, Streptococcus salivarius και Weissella cibaria) διευκολύνουν την κακοσμία του στόματος μειώνοντας βραχυπρόθεσμα τα επίπεδα συγκέντρωσης [πτητικών θειούχων ενώσεων]», προσθέτουν.
Η προσθήκη γιαουρτιού και άλλων προβιοτικών στη διατροφή είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση της «πρωινής αναπνοής».
Όμως, «δεν υπάρχει σημαντική επίδραση σε σοβαρές αιτίες της κακοσμίας του στόματος, όπως η πλάκα και το επίχρισμα της γλώσσας», καταλήγουν οι μελετητές.