ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Καλύτερα να το αποφεύγετε: Να γιατί δεν πρέπει να κοιμάστε με τους φακούς επαφής

Στη διάρκεια του ύπνου τα μάτια μένουν ακίνητα με συνέπεια να δημιουργείται «ασφυξία» του κερατοειδούς

Καλύτερα να το αποφεύγετε: Να γιατί δεν πρέπει να κοιμάστε με τους φακούς επαφής

Σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, τα άτομα που χρησιμοποιούν φακούς επαφής, υιοθετούν συμπεριφορές που αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης στα μάτια.

Δημοσκόπηση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC), έδειξε ότι το 99% των χρηστών φακών επαφής κάνει λάθη στη χρήση και τη φροντίδα τους.

Το 82% τους χρησιμοποιεί περισσότερο καιρό απ’ ό,τι πρέπει, το 50% τους φοράει τη νύχτα στη διάρκεια του ύπνου και το 90% έχει κοιμηθεί το μεσημέρι φορώντας τους.

Πολύ λίγοι χρήστες φακών επαφής τηρούν απαρέγκλιτα τους κανόνες υγιεινής, ενώ το 5-10% των επειγόντων περιστατικών στα οφθαλμολογικά κέντρα παγκοσμίως, αφορά μόλυνση των ματιών εξαιτίας των φακών επαφής.

Απ’ όλα τα λάθη το σοβαρότερο είναι η χρήση τους στη διάρκεια του ύπνου, κάτι που πενταπλασιάζει τον κίνδυνο μόλυνσης των ματιών.

Γιατί δεν πρέπει να κοιμάστε με τους φακούς επαφής

Όταν είμαστε ξύπνιοι, τα μάτια και οι φακοί επαφής κινούνται με αποτέλεσμα την οξυγόνωση του κερατοειδούς – του εξωτερικού χιτώνα του ματιού πάνω στον οποίο ακουμπά ο φακός.

Στη διάρκεια του ύπνου, τα μάτια μένουν ακίνητα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, με συνέπεια να δημιουργείται “ασφυξία” του κερατοειδούς. Αυτός είναι ο λόγος που οι oφθαλμίατροι συνιστούν να μην κοιμόμαστε ποτέ με τους φακούς επαφής.

Και λίγες ώρες να κοιμηθεί κάποιος με τους φακούς, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος. Το ίδιο ισχύει ακόμα κι αν οι φακοί είναι τύπου day and night (δηλαδή προορίζονται και για ύπνο το βράδυ) διότι ακόμα και με τέλειες συνθήκες υγιεινής μπορεί να αναπτυχθούν βακτήρια στους φακούς.

Δεν συνιστάται να φοράτε τους φακούς κατά την διάρκεια της νύχτας αλλά αν συμβεί, θυμηθείτε:

Μην αφαιρέσετε τους φακούς επαφής αμέσως μόλις ξυπνήσετε, ακόμα κι αν αισθάνεστε πολύ άβολα.

Προσπαθήστε να ανοιγοκλείσετε τα βλέφαρα σας αρκετές φορές έτσι ώστε με αυτό τον τρόπο να μαλακώσετε και ενυδατώσετε τους φακούς, μέσω του δακρυϊκού υγρού.

Εάν οι φακοί επαφής ακόμη δεν μπορούν να αφαιρεθούν, χρησιμοποιήστε οφθαλμικές σταγόνες για τα μάτια. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και υγρό καθαρισμού φακών επαφής ή καθαρό νερό για την ενυδάτωση των ματιών.

Εάν οι φακοί επαφής είναι αρκετά μαλακοί, μπορείτε πλέον να τους αφαιρέσετε προσεκτικά.

Προσπαθήστε να καθυστερήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο την εφαρμογή νέων φακών.

Αν φοράτε γυαλιά, χρησιμοποιήστε αυτά για την συγκεκριμένη μέρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εάν ακόμα δεν αισθάνεστε καλά μετά από μερικές ώρες, επικοινωνήστε αμέσως με τον οφθαλμίατρο σας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.