Στις 22 ανέρχονται οι χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που ενημερώθηκαν μέσω της Ευρωπαϊκής πύλης έγκαιρης ειδοποίησης RASFF για επικίνδυνο αλεύρι που παράγεται στην Γερμανία, με πρώτη ύλη από την Ολλανδία, και περιέχει υψηλή ποσότητα σε αλκαλοειδή τροπανίου.
Ειδικότερα, πρόκειται για το Βιολογικό αλεύρι teff (Organic teff flour) της εταιρείας BauckHof GmbH από την περιοχή του Uelzen.
Το Teff, γνωστό και ως νάνο κεχρί, είναι ο μικρότερος κόκκος δημητριακών στον κόσμο. Θεωρείται εναλλακτική λύση δημητριακών χωρίς γλουτένη, είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και δεν ανεβάζει τον γλυκαιμικό δείκτη. Το αλεύρι teff είναι σχετικά ακριβό.
Τα αλκαλοειδή τροπανίου είναι μια κατηγορία αλκαλοειδών, δηλαδή οργανικών ενώσεων αζώτου που απαντώνται κυρίως στα φυτά και μπορούν να είναι δηλητηριώδη.
Μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα όπως θολή όραση, διεσταλμένες κόρες, ξηροστομία, αίσθημα παλμών, ναυτία, πονοκεφάλους, υπνηλία και κόπωση.
Στο προϊόν εντοπίστηκε μεγάλη ποσότητα αλκαλοειδών τροπανίου: ατροπίνη 190,4 μg/kg με ανώτατο επιτρεπτό όριο 5,0 μg/kg και Σκοπολαμίνη 60,2 μg/kg με όριο 5,0 mg/kg
Πολλές χώρες εξέδωσαν ειδοποιήσεις προς τους καταναλωτές να μην το αγοράζουν ή να το επιστρέψουν στα καταστήματα. Στην χώρα μας πωλείται από πολλά καταστήματα βιολογικών προϊόντων καθώς και διαδικτυακά.
Το επικίνδυνο αλεύρι εξάγεται από τη Γερμανία σε Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Βοσνία, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Ουγγαρία Λιθουανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Ελβετία.
Υπενθυμίζεται ότι και τον Ιούλιο του 22 οι αρχές ασφάλειας τροφίμων της Γαλλίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου ανακοίνωσαν αρκετές ανακλήσεις τροφίμων, κυρίως σνακ και πατατάκια, λόγω παρουσίας αλκαλοειδών τροπανίου.
Στο συγκεκριμένο προϊόν ανιχνεύτηκαν αλκαλοειδή του τροπανίου σε επίπεδα πολύ υψηλότερα (190.4μg/kg ατροπίνη και 60.2μg/kg σκοπολαμίνη) από τα ανώτατα επιτρεπόμενα νομοθετικά όρια*. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης σοβαρών συμπτωμάτων στους καταναλωτές όπως ναυτία, υπνηλία και γενικότερη κατάπτωση. Άλλα προϊόντα που έχουν εντοπιστεί με τους εν λόγω επιμολυντές είναι διάφορα σνακ δημητριακών, πατατάκια, κοκ.
Τα εργαστήρια της TÜV AUSTRIA LABS είναι τα πρώτα διαπιστευμένα στην Ελλάδα για τον προσδιορισμό του συνόλου των αλκαλοειδών της πυρρολιζιδίνης και εκτελούν αναλύσεις για όλες τις κατηγορίες (αλκαλοειδή του τροπανίου, ερυσιβώδους όλυρας, αλκαλοειδή του οπίου, γλυκοαλκαολοειδή, κυανυούχα).
*Για τα ανώτατα όρια της νομοθεσίας μπορείτε να ανατρέξετε στους παρακάτω ευρωπαϊκούς κανονισμούς:
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.