Τους καλοκαιρινούς μήνες είναι σημαντικό να λαμβάνουμε μέτρα που θα προστατεύσουν την καρδιά μας, ώστε να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει λόγω ζέστης.
«Τα νοσήματα και οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη είναι σε μεγάλο βαθμό αποτρέψιμα, όταν λαμβάνονται τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας», λέει ο πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (ΑΗΑ). «Αυτά τα μέτρα είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για τα νήπια και τους ηλικιωμένους. Το ίδιο και για τους ασθενείς με υπέρταση, παχυσαρκία ή ιστορικό καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικού».
Μολονότι, δε, κάποιοι είναι πιο ευάλωτοι στη ζέστη απ’ ό,τι άλλοι, όλοι μπορεί να αντιμετωπίσουμε προβλήματα με τις ακραίες θερμοκρασίες, προειδοποιεί.
Τι πρέπει λοιπόν να προσέχουμε; Ο ειδικός συνιστά να ακολουθούμε όλοι μερικές βασικές συμβουλές:
- Να κοιτάτε την ώρα. Να αποφεύγετε να βρίσκεστε σε υπαίθριους χώρους το μεσημέρι, διότι ο ήλιος είναι πιο δυνατός και η ζέστη πιο επικίνδυνη.
- Ντυθείτε για τη ζέστη. Τα ρούχα σας πρέπει να είναι ελαφριά, ανοικτόχρωμα από υφάσματα που «αναπνέουν», όπως τα βαμβακερά ή υφάσματα που απωθούν τον ιδρώτα. Μην ξεχνάτε το καπέλο και τα γυαλιά ηλίου. Πριν βγείτε έξω, αλείψετε το δέρμα σας με άφθονο αντηλιακό. Να επαναλαμβάνετε την επάλειψη κάθε δύο ώρες.
- Πιείτε εκ των προτέρων. Για να μην αφυδατωθείτε, πιείτε ένα-δύο ποτήρια νερό πριν βγείτε σε υπαίθριο χώρο, στη διάρκεια της παραμονής σας σε αυτόν και μετά την επιστροφή σας σε εσωτερικό χώρο. Να αποφύγετε τα ροφήματα με καφεΐνη ή αλκοόλ.
- Να κάνετε συχνά διάλειμμα. Βρείτε σκιά ή σε ένα δροσερό χώρο για να ξεκουράζεστε λίγα λεπτά. Στη διάρκεια του διαλείμματος να πίνετε ένα ποτήρι νερό. Ύστερα μπορείτε να συνεχίσετε ό,τι κάνατε.
Τα συμπτώματα όταν μας καταβάλλει η ζέστη
Εάν τα προαναφερθέντα μέτρα δεν αποδώσουν, ο οργανισμός σας θα αρχίσει να καταπονείται. Έχει μεγάλη σημασία να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης, ώστε να τα αντιμετωπίζετε αμέσως. Να ποια είναι:
- Πονοκέφαλος
- Κρύο, ωχρό και υγρό δέρμα
- Γρήγορος, αδύναμος καρδιακός παλμός
- Ζαλάδα
- Αδυναμία ή μυϊκές κράμπες
- Ναυτία και έμετος
- Απώλεια των αισθήσεων (λιποθυμία)
Αν παρουσιάσετε τέτοιου είδους συμπτώματα, πηγαίνετε αμέσως στη δροσιά και αναπαυθείτε. Ρίξτε επίσης κρύο νερό πάνω σας και αρχίσετε να πίνετε νερό. Μπορεί να χρειασθείτε ιατρική περίθαλψη.
Πότε να πάτε επειγόντως στον γιατρό
Αν η θερμική εξάντληση δεν αντιμετωπιστεί αμέσως, υπάρχει κίνδυνος η πολλή ζέστη να σας οδηγήσει στην θερμοπληξία. Αυτή αποτελεί επείγον περιστατικό. Καλέστε αμέσως ασθενοφόρο εάν εκδηλώσετε:
- Υψηλή σωματική θερμοκρασία (πάνω από 39,4 βαθμούς Κελσίου)
- Ζεστό, κόκκινο, ξηρό ή υγρό δέρμα
- Γρήγορο, δυνατό καρδιακό παλμό
- Πονοκέφαλο, ζάλη και σύγχυση
- Ναυτία
- Λιποθυμία
- Η γυμναστική
Ο ειδικός τονίζει πως μολονότι πρέπει να προσέχουμε στη ζέστη, πρέπει να εξακολουθήσουμε να είμαστε σωματικά δραστήριοι.
Προσαρμόστε τις δραστηριότητές σας τις ώρες της ημέρας που είναι πιο δροσερές, όπως νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Και αν συνηθίζετε να γυμνάζεστε σε υπαίθριους χώρους, αλλάξτε συνήθειες τις μέρες του καύσωνα: πηγαίνετε στο γυμναστήριο ή σε μια πισίνα για να γυμνασθείτε. Είναι προτιμότερο από το να πάθετε θερμοπληξία.