Κορυφαίος καρδιολόγος δίνει βασικές διατροφικές συμβουλές για μια υγιή καρδιά.

Ο Δρ Bhatt, είναι διακεκριμένος καρδιολόγος στο Mount Sinai της Νέας Υόρκης και κατέθεσε την άποψη του γύρω από συγκεκριμένες προτιμήσεις στο διατροφολόγιό μας που ο ίδιος δεν επιλέγει και εξηγεί μάλιστα γιατί, ως ειδικός για την υγεία της καρδιάς.

«Η καλύτερη συμβουλή όσον αφορά μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά, είναι μια διατροφή που είναι σχετικά χαμηλή σε θερμίδες», λέει, επισημαίνοντας ότι καρδιακές παθήσεις είναι ο μεγαλύτερος δολοφόνος παγκοσμίως και στις ΗΠΑ, αντιπροσωπεύει σχεδόν 700.000 θανάτους ετησίως.

Υπερβολική πρωτεΐνη

Οι συνειδητοποιημένοι ως προς την υγεία επιδιώκουν συχνά μια δίαιτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ιδίως όσοι γυμνάζονται.

Ο Δρ Bhatt δήλωσε ότι προκειμένου να αυξήσουν την πρόσληψη πρωτεϊνών, οι άνθρωποι μπορεί να τρώνε κρέατα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να αυξήσουν τη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) ή την κακή χοληστερόλη.

Αυτή μπορεί να συσσωρευτεί στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και να προκαλέσει προβλήματα όπως καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Η υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνών μπορεί επίσης να σημαίνει ότι παραμελούνται άλλες ομάδες τροφίμων, προειδοποίησε.

Ενεργειακά ποτά

Πολλά έχουν ειπωθεί για την επίδραση των ενεργειακών ποτών στην ψυχική υγεία και τον ύπνο, αλλά ο Δρ Bhatt δήλωσε ότι η επίδραση στην καρδιά θα μπορούσε να είναι εξίσου κακή.

Τα ενεργειακά ποτά είναι καλύτερο να αποφεύγονται λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη και των συστατικών που περιέχουν, τα οποία μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση ή να προκαλέσουν αρρυθμία – μια κατάσταση κατά την οποία η καρδιά χτυπά με ακανόνιστο ή μη φυσιολογικό ρυθμό.

«Πρέπει να είστε προσεκτικοί με τα ενεργειακά ποτά και τα βότανα και τα συμπληρώματα διατροφής και τέτοια πράγματα, επειδή μπορεί να περιέχουν κάθε είδους ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν αρρυθμίες ή διαταραχές του καρδιακού ρυθμού ή άλλα προβλήματα υγείας.

«Είναι καλύτερο να επιμένετε σε πράγματα που είναι πραγματικά υγιεινά και αληθινά τρόφιμα και όχι ψεύτικα τρόφιμα’».

Και πρόσθεσε: «Εκτός του ότι [τα ενεργειακά ποτά] έχουν πολλές θερμίδες, μερικές φορές έχουν αρκετά υψηλές ποσότητες καφεΐνης ή άλλες ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς».

Κόκκινο κρέας

«Το χειρότερο πράγμα [για την καρδιαγγειακή υγεία] είναι το κόκκινο κρέας», είπε ο Bhatt.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι το κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων αλλά και καρκίνου».

Τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως τα λουκάνικα, το μπέικον και το σαλάμι, έχουν όλες τεράστιες ποσότητες θερμίδων, κορεσμένων λιπαρών και αλατιού. Περισσότερες από τις μισές θερμίδες του μπέικον προέρχονται από κορεσμένα λιπαρά, τα οποία αυξάνουν την κακή χοληστερόλη. Αυτό μπορεί να θέσει κάποιον σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μια μελέτη του 2020 υπέδειξε ότι η κατανάλωση μόλις τεσσάρων φετών μπέικον ήταν αρκετή για να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

«Το κόκκινο κρέας φαίνεται να είναι ιδιαίτερα κακό όσον αφορά τις αντιδράσεις που προκαλεί στο έντερο ή στο πεπτικό σύστημα. Ειδικά τα επεξεργασμένα κρέατα, που δημιουργούν περαιτέρω χημικές αντιδράσεις που δημιουργούν ουσίες που είναι κακές για την καρδιαγγειακή υγεία, ειδικά όταν αλληλεπιδρούν με τους άλλους οργανισμούς, τα βακτήρια που ζουν στον πεπτικό μας σωλήνα».

Ωστόσο, το κόκκινο κρέας είναι γεμάτο σίδηρο, ψευδάργυρο και άλλα θρεπτικά συστατικά. Πολλές μελέτες του παρελθόντος έχουν δείξει ότι η πλήρης διακοπή του κόκκινου κρέατος μπορεί να είναι επιζήμια, καθώς μπορεί να προκαλέσει ελλείψεις θρεπτικών συστατικών.

Αλκοόλ

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ, ακόμη και μέχρι ένα ποτό την ημέρα, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης του προβλήματος καρδιακού ρυθμού ή αρρυθμίας, γνωστού ως κολπική μαρμαρυγή».

«Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν καρδιαγγειακούς κινδύνους από την κατανάλωση αλκοόλ, όχι οφέλη. Σίγουρα, αν κάποιος πίνει πολλά ποτήρια κρασί ή σφηνάκια ουίσκι ή κουτάκια μπύρας, αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για η υψηλή αρτηριακή πίεση και, σε μεγάλες ποσότητες, για πράγματα όπως η καρδιακή ανεπάρκεια.

Fast food

Tο γρήγορο φαγητό είναι κακό για την καρδιά. «Τα περισσότερα fast food φτιάχνονται για να είναι νόστιμα, και αυτό σημαίνει πολύ αλάτι, πολλή ζάχαρη. Αυτή η περίσσεια αλατιού μπορεί να συμβάλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση».

«Μερικές φορές, ακόμη και όταν ο γιατρός συνταγογραφεί φάρμακα και τα φάρμακα δεν φαίνεται να δουλεύουν. δεν είναι επειδή τα φάρμακα δεν δουλεύουν, είναι επειδή υπάρχει τόσο πολύ αλάτι στον οργανισμό ενός ατόμου, που τα φάρμακα δεν είναι πραγματικά σε θέση να κάνουν αυτό που θα έκαναν διαφορετικά».

«Τα τηγανητά φαγητά είναι επίσης ανθυγιεινά και τείνουν να είναι επίσης πλούσια σε θερμίδες».

Και πρόσθεσε: «Όσο περισσότερο μπορεί κανείς να τα αποφύγει όλα αυτά, τόσο το καλύτερο».

Επιδόρπιο

Η επιπλέον ζάχαρη είναι ένα άλλο πράγμα που πρέπει να αποφεύγουμε, «ειδικά τα απλά σάκχαρα, η λευκή ζάχαρη τα οποία είναι πολύ διαδεδομένα σε φαγητά όπως το κέικ και τα μπισκότα, αλλά ακόμη και σε πολλά ψωμιά».

«Απλοί υδατάνθρακες, όπως από το λευκό αλεύρι, είναι γενικά τα είδη των τροφίμων που αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη και παχυσαρκίας, τα οποία αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις».

Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει αυξημένη αποθήκευση λίπους στο σώμα, ιδιαίτερα στο εσωτερικό του ήπατος και γύρω από τα εσωτερικά όργανα. Με την πάροδο του χρόνου, το σώμα μπορεί να αρχίσει να αντιστέκεται στη δράση της ινσουλίνης και το πάγκρεας πρέπει να παράγει περισσότερη ινσουλίνη για να διατηρήσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα.

Το παρατεταμένα αυξημένο σάκχαρο στο αίμα μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Λάδι καρύδας

Παρά το γεγονός ότι στα τέλη της δεκαετίας του 2010 χαιρετίστηκε ως η απόλυτη υγιεινή τροφή, τα στοιχεία αρχίζουν να πληθαίνουν ότι το λάδι καρύδας δεν είναι τόσο καλό για την καρδιά σας, σύμφωνα με τον Δρ Bhatt.

Το λάδι καρύδας περιέχει πολλά κορεσμένα λιπαρά τα οποία μπορούν να προκαλέσουν συσσώρευση χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία.

«Δεν θα μαγείρευα υπερβολικά με λάδι καρύδας», δήλωσε στην Daily Mail.

Το λάδι καρύδας είναι «αρκετά πλούσιο σε λιπαρά«, είπε. «Μπορεί να υπάρχουν οφέλη για την υγεία από την καρύδα, αλλά είναι όπως όλα επικίνδυνο από ένα σημείο και μετά σε υπερβολική ποσότητα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!