Επιστήμονες από τη Βρετανία προειδοποιούν ότι οι γυναίκες πεθαίνουν αναίτια από καρδιοπάθεια, επειδή η νόσος τους υποδιαγιγνώσκεται και υποθεραπεύεται.

Σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Heart αναφέρουν πως όταν το θέμα είναι η καρδιαγγειακή νόσος «υπάρχουν διαφορές μεταξύ των φύλων στην φροντίδα των ασθενών στην καθημερινή πρακτική». Και αυτό, παρότι η νόσος αποτελεί «την υπ’ αριθμόν ένα αιτία θανάτου στις γυναίκες».

Οι επιστήμονες προσθέτουν πως είναι λανθασμένη η άποψη ότι «η καρδιοπάθεια αποτελεί ανδρική νόσο». Ωστόσο επικρατεί ισχυρά, με συνέπεια να είναι μειωμένες ακόμα και οι γυναίκες που συμμετέχουν στις κλινικές μελέτες για τη διαχείριση της νόσου.

Διαφορετικά είναι επίσης τα συμπτώματα που συχνά προκαλούν τα καρδιαγγειακά προβλήματα στις γυναίκες. Ποια είναι τα κυριότερα από αυτά; Τα εξής, σύμφωνα με τους ειδικούς:

Δυσφορία στο στήθος

Οι γυναίκες με καρδιοπάθεια συχνά αναφέρουν αίσθηση δυσφορίας στο στήθος αντί για πόνο (στηθάγχη), αναφέρει καρδιολόγος από το Νοσοκομείο Wellington του Λονδίνου.

Η δυσφορία τους μπορεί να εκδηλώνεται ως αίσθημα πίεσης, σφιξίματος ή συμπίεσης στο στήθος που συχνά αποδίδεται λανθασμένα σε δυσπεψία ή άγχος. Η ενόχληση μπορεί να διαρκεί επί αρκετά λεπτά ή να έχει εξάρσεις και υφέσεις, εξηγεί.

Δύσπνοια

Η ασυνήθιστη δύσπνοια στη διάρκεια ελαφράς σωματικής δραστηριότητας ή ακόμα και κατά την ανάπαυση είναι πολύ ύποπτη. «Είναι σημαντικό να τονιστεί πως μπορεί να εκδηλώνεται χωρίς να συνοδεύεται από άλλη ενόχληση στο στήθος», επισημαίνει ο ειδικός. «Μπορεί όμως να αποτελεί ένδειξη καταπόνησης της καρδιάς και απαιτεί άμεση ιατρική αξιολόγηση».

Ανεξήγητη κόπωση

Η επίμονη, εξαντλητική κόπωση χωρίς προφανή αιτία, που επιμένει για ημέρες ή εβδομάδες, μπορεί να αποτελεί πρώιμη ένδειξη καρδιολογικού προβλήματος.

Ναυτία ή δυσπεψία

Μερικές γυναίκες με καρδιοπάθεια παρουσιάζουν γαστρεντερικά ενοχλήματα, όπως:

  • Ναυτία
  • Καούρες
  • Αίσθηση πλήρωσης του στομάχου

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι παραπλανητικά, διότι υποδηλώνουν πεπτικό πρόβλημα και όχι καρδιολογικό. Η συνέπεια μπορεί να είναι καθυστέρηση στην αναζήτηση ιατρικής συμβουλής, προειδοποιεί ο ειδικός.

Πόνος σε απρόσμενα σημεία
Ο πόνος στην ράχη, τον αυχένα, τη γνάθο ή το στομάχι δεν οφείλεται πάντοτε σε μυοσκελετικό πρόβλημα. Μπορεί κάλλιστα να σχετίζεται με την καρδιαγγειακή νόσο, ιδίως όταν εκδηλώνεται αιφνιδίως και χωρίς προφανή αιτία.

Εφίδρωση

Η ανεξήγητη εφίδρωση, κυρίως όταν εκδηλώνεται ξαφνικά και συνοδεύεται από συμπτώματα όπως δύσπνοια ή ναυτία, είναι πολύ ύποπτη. Δυστυχώς πολλές γυναίκες την αποδίδουν στις εξάψεις της κλιμακτηρίου ή σε άλλα, λιγότερο ανησυχητικά προβλήματα, διευκρινίζει ο ειδικός.

«Φτερουγίσματα» της καρδιάς

Το αίσθημα παλμών είναι ισχυρή ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά. Το ίδιο και η αίσθηση της ταχυπαλμίας.

«Οι γυναίκες που νιώθουν την καρδιά τους να κτυπά γρήγορα ή να φτερουγίζει, δεν πρέπει να την αγνοούν», συνιστά ο ειδικός. «Αν μάλιστα το σύμπτωμα αυτό συνοδεύεται από ζαλάδα ή δύσπνοια, είναι σημαντικό να ελέγχεται αμέσως».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Γενικά, «οι γυναίκες πρέπει να εμπιστεύονται το ένστικτό τους όταν το θέμα είναι η υγεία τους», συνεχίζει. «Αν κάτι νιώθουν πως είναι ασυνήθιστο, πρέπει να συμβουλεύονται αμέσως τον γιατρό τους. Τα τακτικά τσεκ απ και οι ανοικτές συζητήσεις για την καρδιοπάθεια μπορούν να οδηγήσουν σε έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της καρδιοπάθειας».