Μία νέα επιστημονική έρευνα, από το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ, δίνει ελπιδοφόρα μηνύματα σχετικά με την εξέλιξη και τον άμεσο εντοπισμό των αλλαγών που επιφέρει ο καρκίνος στα κύτταρα.
Σύμφωνα με τον Guardian, οι επιστήμονες κατέληξαν στο ότι τα σημάδια του καρκίνου θα μπορούσαν να εντοπιστούν πολλά χρόνια πριν οι αλλαγές στα κύτταρα εξελιχθούν σε όγκους.
Το Ινστιτούτο Early Cancer, το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί με 11 εκατομμύρια λίρες από ανώνυμο δωρητή, επικεντρώνεται στην έρευνα για την αναζήτηση τρόπων ώστε να αντιμετωπιστούν οι όγκοι, πριν αυτοί δημιουργήσουν συμπτώματα. Η έρευνα, ουσιαστικά, θα αξιοποιήσει πρόσφατες ανακαλύψεις που έδειξαν ότι πολλοί άνθρωποι αναπτύσσουν προκαρκινικές καταστάσεις που παραμένουν σε εκκρεμότητα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
«Ο καρκίνος μπορεί να αναπτύσσεται για χρόνια»
Η διευθύντρια του Ινστιτούτου, Ρεμπέκα Φιτζγκέραλντ, σημείωσε ότι η ανάπτυξη του καρκίνου μπορεί να διαρκέσει για χρόνια, αλλά «η κατάσταση μπορεί να εκδηλωθεί απότομα στους ασθενείς». «Τότε, είναι που οι γιατροί διαπιστώνουν ότι αγωνίζονται να θεραπεύσουν έναν όγκο που, μέχρι τότε, έχει εξαπλωθεί στο σώμα ενός ασθενούς. Χρειαζόμαστε μια διαφορετική προσέγγιση, μια προσέγγιση που να μπορεί να ανιχνεύσει νωρίς ένα άτομο που διατρέχει κίνδυνο καρκίνου, χρησιμοποιώντας τεστ που μπορούν να δοθούν σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων», τόνισε.
Κάθε καρκίνος, αναπτύσσεται σε στάδια, και εντοπίζοντας εκείνους με κύτταρα που έχουν κάνει ένα πρώιμο βήμα, μπορεί μελλοντικά να είναι δυνατόν να εμποδιστεί ή να παρεμποδιστεί η περαιτέρω εξέλιξη. «Σήμερα ανιχνεύουμε πολλούς καρκίνους καθυστερημένα και πρέπει να βρούμε φάρμακα, τα οποία έχουν γίνει σταδιακά πιο ακριβά. Συχνά παρατείνουμε τη ζωή κατά μερικές εβδομάδες με κόστος δεκάδων χιλιάδων λιρών. Πρέπει να το δούμε από διαφορετική οπτική γωνία», σημείωσε η ειδικός, σύμφωνα με τον Guardian.
Σε αυτό το πλαίσιο, μια προσέγγιση που ακολουθεί το Ινστιτούτο, επικεντρώνεται στη συλλογή δειγμάτων αίματος. Οι ερευνητές, χάρη σε αυτά τα δείγματα, έχουν εντοπίσει αλλαγές που διαφοροποιούν εκείνους τους δότες που στη συνέχεια διαγνώστηκαν με καρκίνο του αίματος 10 ή και 20 χρόνια μετά την παροχή των δειγμάτων, με εκείνους που δεν εμφάνισαν καρκίνο.
«Διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν σαφείς γενετικές αλλαγές στο αίμα ενός ατόμου, περισσότερο από μια δεκαετία πριν αρχίσει να εμφανίζει συμπτώματα λευχαιμίας», δήλωσε Τζέιμι Μπλάντελ, ο επικεφαλής ερευνητικής ομάδας του Ινστιτούτου. «Αυτό δείχνει ότι υπάρχει ένα μεγάλο “παράθυρο” ευκαιρίας που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για θεραπείες που θα μειώσουν τις πιθανότητες να εμφανίσει κάποιος καρκίνο».