ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Καρκίνος: Ερευνητές ανέπτυξαν επίθεμα που μπορεί να παρακολουθεί το μέγεθος ενός όγκου και να ενημερώνει σε smarthone

Το πλαστικό αυτό επίθεμα είναι εμποτισμένο με νανοσωματίδια των 100 νανόμετρων, κατασκευασμένα από άφνιο

Καρκίνος: Ερευνητές ανέπτυξαν επίθεμα που μπορεί να παρακολουθεί το μέγεθος ενός όγκου και να ενημερώνει σε smarthone

Μια ομάδα ερευνητών στην Ταϊβάν ανέπτυξαν ένα δερματικό επίθεμα που μπορεί να παρακολουθεί το μέγεθος ενός όγκου, που έχει προκαλέσει ο καρκίνος, το οποίο βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα.

Οι επιστήμονες δημοσίευσαν τα ευρύματά τους στο επιστημονικό περιοδικό ACS Nano, παρουσιάζοντας τα οφέλη που μπορεί να έχει αυτό το καινοτόμο επίθεμα.

Μερικοί όγκοι αναπτύσσονται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, οι οποίοι συνήθως αντιμετωπίζονται με φάρμακα ή και με ακτινοθεραπεία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι γιατροί πρέπει να παρακολουθούν τακτικά το μέγεθος του όγκου για να διαπιστώσουν αν οι θεραπείες είναι αποτελεσματικές. Οι ασθενείς υποβάλλονται σε συγκεκριμένες εξετάσεις, όπως η μαγνητική τομογραφία.

Οι επιστήμονες στην Ταϊβάν ανέπτυξαν έναν πολύ πιο απλό τρόπο για να γίνονται αυτές οι μετρήσεις – με ένα δερματικό επίθεμα που προσαρμόζεται στο μέγεθος του όγκου και, το πιο εντυπωσιακό, είναι πως μεταδίδει αυτά τα δεδομένα, μέσω ειδικού λογισμικού, απευθείας στο smartphone. Το επίθεμα περιγράφεται από τους επιστήμονες ως ένα «ελαστικό αυτοκόλλητο, που μπορεί να συμμορφώνεται με τα χαρακτηριστικά ενός όγκου και χρησιμεύσει ως συσκευή παρακολούθησης».

Το πλαστικό αυτό επίθεμα είναι εμποτισμένο με νανοσωματίδια των 100 νανόμετρων, κατασκευασμένα από άφνιο. Καθώς ο όγκος μεγαλώνει, το αυτοκόλλητο μετατοπίζεται για να προσαρμοστεί στο νέο του μέγεθος, αλλάζοντας τη διάταξη των νανοσωματιδίων και επομένως τις ηλεκτρικές ιδιότητες του υλικού. Αρχικά δοκιμάστηκε σε ποντίκια με όγκους σε μέγεθος κόκκου ρυζιού και διαπιστώθηκε ότι μπορούσε να παρακολουθεί με ακρίβεια το μέγεθος του όγκου για έως και επτά ημέρες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Parag Mallick στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, χωρίς να αμφισβητήσει τη χρησιμότητα ενός τέτοιου επιθέματος στην παρακολούθηση των θεραπειών κατά του καρκίνου, υποστηρίζει ότι, επειδή αφορά μόνο τους όγκους που προκαλεί ο καρκίνος και βρίσκονται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, δεν θα ήταν αποτελέσματα για όγκους που βρίσκονται βαθύτερα μέσα στο σώμα και γι’αυτό ίσως χρειαστεί να γίνει κάποιος επανασχεδιασμός.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.