Η ρύπανση της ατμόσφαιρας συνδέεται με πάνω από το 10% των περιπτώσεων καρκίνου στην Ευρώπη σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος (European Environment Agency). Οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί σύμφωνα με την έκθεση.
Η έκθεση στην ατμοσφαιρικη ρύπανση, καρκινογόνα χημικά, ραδόνιο, υπεριώδη ακτινοβολία και δευτερογενές κάπνισμα αθροιστικά μπορεί να συμβάλλουν σε πάνω από 10% της επιβάρυνσης του καρκίνου στην Ευρώπη αναφέρει η έκθεση.
Σύμφωνα ωστόσο με τον Gerardo Sanchez ειδικό του EEA όλοι αυτοί οι περιβαλλοντικοί και επαγγελματικοί παράγοντες κινδύνου για καρκίνο μπορούν να μειωθούν. «Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου εξαιτίας της ακτινοβολίας ή χημικών καρκινογόνων μπορεί να μειωθούν σε ένα σχεδόν αμελητέο επίπεδο» δήλωσε ο Δρ Sanchez.
Στην Ευρωπαική Ένωση 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο κάθε χρόνο και σημειώνονται 1,3 εκατομμύρια θάνατοι από καρκίνο. Η ευρωπαική ήπειρος στην οποία αντιστοιχεί λιγότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, συγκεντρώνει σχεδόν το ένα τέταρτο νέων περιστατικών καρκίνου παγκοσμίως και το ένα πέμπτο των θανάτων.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με περίπου 1% όλων των περιπτώσεων καρκίνου στην Ευρώπη και προκαλεί περίπου το 2% όλων των θανάτων από καρκίνο, αναφέρεται στην έκθεση.
Η έκθεση στο ραδόνιο σε εσωτερικούς χώρους σχετίζεται με έως 2% των συνολικών περιστατικών καρκίνου και με ένα στα δέκα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα στην Ευρώπη.
Η έκθεση στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία ευθύνεται για το 4% όλων των περιστατικών καρκίνου στην Ευρώπη βάσει της έκθεσης.
Επίσης η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον συνολικό κίνδυνο για όλους τους καρκίνους έως και 16% για άτομα που δεν ήταν ποτέ καπνιστές.
Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι ορισμένες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε χώρους εργασίας συμβάλλουν στην πρόκληση καρκίνου, όπως ο μόλυβδος, το αρσενικό, το χρώμιο, το κάδμιο, το ακρυλαμίδιο και τα φυτοφάρμακα.
Όσο για τον αμίαντο, ένα πολύ γνωστό καρκινογόνο, εκτιμάται ότι ευθύνεται για το 55- 88%των καρκίνων του πνεύμονα λόγω επαγγέλματος. Η ΕΕ απαγόρευσε τον αμίαντο το 2005, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει σε ορισμένα κτίρια και όσοι κάνουν εργασίες ανακαίνισης και κατεδάφισης εξακολουθούν να είναι εκτεθειμένοι, ανέφερε η έκθεση.
Το αισιόδοξο μήνυμα της έκθεσης είναι ότι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου λόγω επαγγέλματος και ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορούν να μειωθούν μέσω μέτρων καταπολέμησης της μόλυνσης και αλλαγών της συμπεριφοράς. Η μείωση αυτών των παραγόντων κινδύνου θα οδηγήσει σε μείωση των περιστατικών καρκίνου και θανάτων.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.