Ο καρκίνος των όρχεων, όπως θα έχετε ήδη ακουστά, είναι το κακόηθες νεόπλασμα που εμφανίζεται στα κύτταρα των όρχεων στο όσχεο.
Αφορά κυρίως άνδρες κάτω των 35 ετών με εξακριβωμένο ηλικιακό όριο μεταξύ 15-44.
Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπάρχουν ακριβή αίτια για τον καρκίνο των όρχεων.
Στους προδιαθεσικούς παράγοντες που παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της νόσου περιλαμβάνονται η ηλικία (το 80% των περιστατικών έχει ηλικία από 20 έως 40 ετών, γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες, η κληρονομικότητα (συνήθως συγγένεια πρώτου βαθμού), η μετάλλαξη στο χρωμόσωμα Χq27 και η κρυψορχία (κάποια μωρά γεννιούνται με έναν ή και τους δύο όρχεις κρυμμένους).
Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, οι άντρες με καρκίνο των όρχεων, μπορεί να μην χρειάζονται χημειοθεραπεία ούτε ακτινοθεραπεία, αλλά έχουν μια νέα θεραπευτική επιλογή: την οπισθοπεριτοναϊκή λεμφαδενεκτομή.
Ο Δρ. Sia Daneshmand από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και οι συνεργάτες του, ανακάλυψαν ότι η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη μελέτη, θεραπεύτηκαν μέσω της συγκεκριμένης επέμβασης, αποφεύγοντας την τοξικότητα των συμβατικών θεραπειών.
Οι συνήθεις τρόποι αντιμετώπισης του καρκίνου των όρχεων περιλαμβάνουν χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία για τη συρρίκνωση και εξουδετέρωση του καρκίνου στους λεμφαδένες, ενώ η εγχείρηση πραγματοποιείται όταν αποτυγχάνουν αυτές οι δύο μέθοδοι.
Τόσο η χημειοθεραπεία όσο και η ακτινοθεραπεία ωστόσο, έχουν μακροπρόθεσμα επιπτώσεις.
Οι ερευνητές μελέτησαν 55 ασθενείς, οι οποίοι είχαν προηγουμένως υποβληθεί σε εγχείρηση αφαίρεσης των λεμφαδένων που βρίσκονται στο πίσω τμήμα της κοιλιάς (οπισθοπεριτόναιο).
Περίπου το 81% των ασθενών δεν παρουσίασαν υποτροπή δύο χρόνια αργότερα.
Το 20% όσων εμφάνισαν υποτροπή αντιμετωπίστηκε με επιτυχία, είτε με χημειοθεραπεία είτε με επιπλέον εγχείρηση, ενώ το συνολικό ποσοστό επιβίωσης έφτασε στο 100%.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Clinical Oncology.