Θα πρέπει να γίνει γνωστό πως ο καρκίνος στο στομάχι μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα που συνδέονται με άλλα προβλήματα υγείας που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) τονίζει ότι τα συχνά τα συμπτώματα συνδέονται με διαταραχές του πεπτικού συστήματος.
Συγκεκριμένα τέτοια συμπτώματα είναι:
- Καούρα ή παλινδρόμηση οξέων
- Προβλήματα κατάποσης (δυσφαγία)
- Το να αισθάνεστε αδιαθεσία
- Συμπτώματα δυσπεψίας, όπως το συχνό ρέψιμο
- Το να αισθάνεσθε ότι έχετε χορτάσει πολύ γρήγορα όταν τρώτε.
Άλλα σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Απώλεια όρεξης ή βάρους χωρίς προσπάθεια
- Εξόγκωμα στο πάνω μέρος της κοιλιάς
- Πόνος στο πάνω μέρος της κοιλιάς
- Αίσθημα κόπωσης ή έλλειψη ενέργειας.
«Αν έχετε κάποια άλλη πάθηση, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μπορεί να έχετε συχνά συμπτώματα όπως αυτά», εξηγεί το NHS, σύμφωνα με το express.co.uk.
Μπορεί να διαπιστώσετε ότι τα έχετε συνηθίσει. Αλλά είναι σημαντικό να εξεταστείτε από έναν γιατρό εάν τα συμπτώματά σας αλλάξουν, χειροτερέψουν ή δεν σας φαίνονται φυσιολογικά.
Πάντως είναι πολύ συνηθισμένα και μπορεί να προκληθούν από πολλές διαφορετικές καταστάσεις και δεν σημαίνει σίγουρα ότι έχετε καρκίνο του στομάχου.
Σύμφωνα με το Cancer Research UK, ο καρκίνος του στομάχου μπορεί επίσης να προκαλέσει πιο σκούρα κόπρανα ή αίμα στα κόπρανα.
«Ο πρώιμος και ο προχωρημένος καρκίνος του στομάχου μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στο στομάχι», αναφέρει.
«Με την πάροδο του χρόνου αυτό μειώνει τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα σας (αναιμία). Τα κόπρανά σας μπορεί να είναι πιο σκούρα – σχεδόν μαύρα – εάν το στομάχι αιμορραγεί. Τα κόπρανα μπορεί επίσης να είναι πιο σκούρα αν παίρνετε δισκία σιδήρου».
Η απώλεια ερυθρών αιμοσφαιρίων μπορεί επίσης να έχει ως αποτέλεσμα να αισθάνεστε κόπωση και δύσπνοια.
Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνιση καρκίνου στο στομάχι
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου, όπως:
- Κάπνισμα
- Η κατανάλωση αλκοόλ
- Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία
- Η ηλικία και το φύλο (ο καρκίνος του στομάχου είναι πολύ πιο συχνός σε άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω, ιδιαίτερα στους άνδρες)
- Έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες
Η μόλυνση από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori, H. pylori) αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου. Το βακτήριο αυτό εξαπλώνεται μέσω μολυσμένων τροφίμων και νερού.