Ένα ασυνήθιστο σύμπτωμα, το οποίο εμφανίζεται όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα, μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του θυρεοειδούς.
Πιο συγκεκριμένα, ο καρκίνος του θυρεοειδούς εντοπίζεται στον θυρεοειδή αδένα, τον μικρό αδένα που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος της βάσης του λαιμού.
Παράγει και απελευθερώνει ορμόνες οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού.
Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να αναπτύξουν τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό τα συμπτώματα να ελέγχονται το συντομότερο δυνατό.
Τα κύρια συμπτώματα του καρκίνου του θυρεοειδούς είναι τα εξής:
- Όγκος στο λαιμό. Συνήθως είναι σκληρός, μεγαλώνει σταδιακά και δεν προκαλεί πόνο
- Βράχνιασμα
- Πονόλαιμος
- Δυσκολία στην κατάποση ή στην αναπνοή
- Πόνος στο μπροστινό μέρος του λαιμού ή μια αίσθηση ότι κάτι πιέζει τον λαιμό σας
Ένα άλλο σύμπτωμα είναι τα μαλακά κόπρανα ή η διάρροια.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι αργές κινήσεις του εντέρου, μπορεί να είναι ενδεικτικές ενός σπάνιου τύπου καρκίνου του θυρεοειδούς που ονομάζεται μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς και αποτελεί το 5% των θυρεοειδικών καρκίνων.
Σε ποσοστό 75% ο όγκος είναι σποραδικός, με αιχμή εμφάνισης τα 40-60 έτη.
Στο 25% των περιπτώσεων, ωστόσο, κληρονομείται, που σημαίνει πως το 50% των μελών μίας οικογένειας θα κληρονομήσει τη νόσο.
Στο 75-95% των ασθενών, το μυελοειδές παρουσιάζεται ως ένα οζίδιο στο θυροειδή.
Σε σχέση με τους άλλους δύο πιο συχνούς τύπους καρκίνου του θυρεοειδούς (θηλώδες, θυλακιώδες), το μυελοειδές είναι πιο επιθετικό. Ένα ποσοστό 15% των ασθενών εμφανίζει δυσφαγία ή βράγχος φωνής, ενώ ένα 5-10% παρουσιάζει απομακρυσμένες μεταστάσεις στο ήπαρ, στα οστά, στους πνεύμονες, στο δέρμα και στον εγκέφαλο.
Συμπτώματα όπως εξάψεις ή διάρροια οφείλονται στην έκκριση ορμονών από τον όγκο και είναι κοινά και σε άλλους νευροενδοκρινείς όγκους.
Αναλυτικότερα, οφείλονται στην υπερβολική ποσότητα της ορμόνης καλσιτονίνης, που παράγεται από τα μυελικά καρκινικά κύτταρα του θυρεοειδούς.
Αν και αυτά τα συμπτώματα μπορεί να μην οφείλονται σε καρκίνο του θυρεοειδούς, είναι σημαντικό να ελέγχονται από γιατρό, ακόμα κι αν αισθάνεστε καλά.