H υγεία του δέρματός μας πρέπει να μπει σε πρώτη προτεραιότητα όσο καλοκαιριάζει.
Η πρόληψη είναι, άλλωστε, το Α και το Ω στα θέματα υγείας και από τη γενική αυτή αρχή δεν εξαιρείται ο καρκίνος του δέρματος. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ελέγχουμε τακτικά του σπίλους (ελιές) στο σώμα μας και να επισκεπτόμαστε τον δερματολόγο αν υπάρχει οποιαδήποτε ανησυχία.
Οι σπίλοι μπορεί να συνδέονται με καρκίνο του δέρματος. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος που σχετίζεται με κρεατοελιές.
Εκτός από τον περιορισμό της έκθεσής σας στον ήλιο και τη χρήση αντηλιακού, η αυτοεξέταση για κρεατοελιές μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη ανίχνευση του μελανώματος (του πιο θανατηφόρου τύπου καρκίνου του δέρματος) και στη θεραπεία αυτού.
Καρκίνος του δέρματος: Πώς γίνεται ο προσυμπτωματικός έλεγχος
Εάν έχουν εμφανιστεί στο σώμα σας νέοι σπίλοι ή εάν κάποιος στενός συγγενής έχει ιστορικό μελανώματος, θα πρέπει να εξετάζετε το σώμα σας μία φορά τον μήνα.
Οι περισσότεροι σπίλοι είναι καλοήθεις (μη καρκινικοί). Οι ελιές που προκαλούν μεγαλύτερη ιατρική ανησυχία είναι εκείνες που φαίνονται διαφορετικές από άλλους υπάρχοντες σπίλους ή εκείνες που εμφανίζονται για πρώτη φορά στην ενήλικη ζωή.
Εάν παρατηρήσετε αλλαγές στο χρώμα ή την εμφάνιση ενός σπίλου, θα πρέπει να ζητήσετε από έναν δερματολόγο να το αξιολογήσει. Θα πρέπει επίσης να ελέγχετε τους σπίλους αν αιμορραγούν, βγάζουν υγρό, προκαλούν φαγούρα, φαίνονται σαν να ξεφλουδίζουν ή αν τους αισθάνεστε ευαίσθητους ή να πονούν στο άγγιγμα.
Τι πρέπει να προσέξω κατά την εξέταση των σπίλων
Εξετάστε το δέρμα σας με έναν καθρέφτη. Δώστε μεγάλη προσοχή σε περιοχές του δέρματός σας που εκτίθενται συχνά στον ήλιο, όπως τα χέρια, τα χέρια, το στήθος και το κεφάλι.
Τα ακόλουθα χαρακτηριστικά είναι σημαντικά σημάδια σπίλων που θα μπορούσαν να είναι καρκίνος του δέρματος. Εάν ένας σπίλος εμφανίζει οποιοδήποτε από τα σημάδια που αναφέρονται παρακάτω, ζητήστε να τον δει αμέσως δερματολόγος:
- Ασυμμετρία: Το μισό κομμάτι σε μία ελιά δεν ταιριάζει με το άλλο μισό
- Περίγραμμα: Το περίγραμμα ή τα άκρα της ελιάς είναι ανομοιόμορφα, ασαφή ή ακανόνιστα
- Χρώμα: Η ελιά έχει διαφορετικά χρώματα ή αποχρώσεις του καφέ, του μαύρου, του μπλε, του λευκού ή του κόκκινου
- Διάμετρος: Η διάμετρος της ελιάς είναι μεγαλύτερη από τη γόμα ενός μολυβιού
- Εξέλιξη: Μία ελιά είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες ή και αλλάζει μέγεθος, χρώμα, σχήμα
Λάβετε υπόψη ότι κάποια μελανώματα μπορεί να είναι μικρότερα ή να μην έχουν τα χαρακτηριστικά αυτά. Πρέπει να είμαστε καχύποπτοι με κάθε νέα ελιά που εμφανίζεται στο σώμα μας. Αν παρατηρήσετε έναν νέο σπίλο, επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας το συντομότερο δυνατό. Θα εξετάσει τον σπίλο και θα προχωρήσει σε βιοψία, αν χρειάζεται. Εάν πρόκειται για καρκίνο του δέρματος, η βιοψία μπορεί να δείξει πόσο βαθιά έχει διεισδύσει στο δέρμα. Ο δερματολόγος σας χρειάζεται αυτές τις πληροφορίες για να αποφασίσει για τη θεραπεία.
Η περιοχή στην οποία εντοπίζεται τις περισσότερες φορές μελάνωμα στους άνδρες είναι η πλάτη, ενώ στις γυναίκες είναι το κάτω μέρος του ποδιού.
Συμβουλές για καλύτερο αυτοέλεγχο
Χρησιμοποιήστε έναν ολόσωμο καθρέφτη εάν έχετε.
Ξεκινήστε από το κεφάλι και κατεβείτε προς τα κάτω, κοιτάζοντας προσεκτικά όλες τις περιοχές του σώματός σας (συμπεριλαμβανομένων του μπροστινού μέρους, της πλάτης και των πλευρών κάθε περιοχής, καθώς και των νυχιών σε χέρια και πόδια).
Φροντίστε επίσης να ελέγξετε και τις «κρυμμένες» περιοχές: ανάμεσα στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, την περιοχή των γεννητικών οργάνων, τα πέλματα των ποδιών και το πίσω μέρος των γονάτων.
Μην ξεχάσετε να ελέγξετε σχολαστικά για σπίλους το τριχωτό της κεφαλής και τον λαιμό σας. Χρησιμοποιήστε έναν καθρέφτη χειρός ή ζητήστε από κάποιο μέλος της οικογένειας να σας βοηθήσει να κοιτάξετε αυτές τις περιοχές.
Παρακολουθήστε όλους τους σπίλους στο σώμα σας και την εικόνα τους. Βγάλτε τους φωτογραφία, σημειώνοντας την ημερομηνία, για να σας διευκολύνει στην παρακολούθηση. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να παρατηρήσετε ευκολότερα τυχόν αλλαγές. Εάν αλλάξουν με οποιονδήποτε τρόπο (σε χρώμα, σχήμα, μέγεθος, περίγραμμα κλπ.) ή παρουσιάζουν χαρακτηριστικά όπως αυτά που αναφέρονται παραπάνω, επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Επίσης, επισκεφτείτε τον γιατρό σας εάν έχετε οποιαδήποτε καινούργια ελιά που πιστεύετε ότι μοιάζει ύποπτη.