Μια μικροσκοπική συσκευή που μπορεί να χωρέσει μέσα στο σουτιέν και μπορεί να παρακολουθεί αν ένας όγκος από καρκίνο του μαστού αναπτύσσεται, δημιουργήθηκε από Βρετανούς επιστήμονες.
Οι επιστήμονες θέλουν η συσκευή να παρέχει μια νέα μη επεμβατική μέθοδο ανίχνευσης της ανάπτυξης του όγκου. Στόχος είναι η συσκευή να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους ασθενείς «στην άνεση του σπιτιού τους».
Η καινοτόμος συσκευή αναπτύσσεται από την εγκατάσταση καινοτομίας ιατρικών τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Nottingham Trent (NTU), θα χρησιμοποιεί ηλεκτρικό ρεύμα για να σαρώνει και να ανιχνεύει μικροσκοπικές αλλαγές στα υγρά εντός και εκτός των κυττάρων του μαστού.
Καθώς ο καρκινικός ιστός είναι πιο πυκνός από τον υγιή ιστό και περιέχει λιγότερο νερό, αυτή η συσκευή θα μπορεί να μετρά σε πραγματικό χρόνο τις αλλαγές και την ανάπτυξη του όγκου σε απόσταση 2 χιλιοστών.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συσκευή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένθετο στο σουτιέν μιας ασθενούς ή να αναπτυχθεί ως ένα νέο σουτιέν που θα ενσωματώνει τη συσκευή. Αυτή θα καταγράφει δεδομένα και θα τα στέλνει στη χρήστη και στην ιατρική ομάδα της μέσα από το κινητό τηλέφωνο.
Σκοπός της ερευνητικής ομάδας είναι να προωθήσει τη συσκευή σε κλινική δοκιμή μέσα στα επόμενα χρόνια.
«Η τεχνολογία θα μπορούσε να μετρήσει τις αλλαγές στον ιστό του μαστού και να συμβάλει στη βελτίωση της πιθανότητας επιβίωσης μιας ασθενούς. Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να αναπτυχθεί τόσο γρήγορα- θα μπορούσε να είναι 1 χιλιοστό σε έξι μήνες ή 2 χιλιοστά σε έξι εβδομάδες. Αυτό θα ήταν ένα πρόσθετο μέτρο για να δούμε πόσο γρήγορα αναπτύσσεται ο όγκος», δήλωσε ο Γιανγκ Γουέι, ειδικός στα ηλεκτρονικά υφάσματα και την ηλεκτρονική μηχανική στο NTU.
«Ανοίγουμε την πόρτα για τη διερεύνηση μιας εναλλακτικής μεθόδου ανίχνευσης του καρκίνου του μαστού που θα μπορούσε να γίνει στην άνεση του σπιτιού της ασθενούς, εξοικονομώντας σημαντικούς νοσοκομειακούς πόρους και παρέχοντας παράλληλα μια βιώσιμη λύση για την ανίχνευση πρώιμων ενδείξεων καρκίνου».
Αυτή η συσκευή, αν και όποτε βγει στην αγορά, μπορεί να σώσει τη ζωή χιλιάδων γυναικών. Ωστόσο, δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα σε ανθρώπους.