ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κ.Μητσοτάκης ακολουθεί τον «κανόνα των δεινοσαύρων» σε ότι αφορά τον Ν.Τραμπ: Ότι δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει...
prodeals

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Πώς εκδηλώνεται – Τα ύποπτα συμπτώματα

Πότε να πάτε στον γιατρό

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Πώς εκδηλώνεται – Τα ύποπτα συμπτώματα

Ο θάνατος του θρύλου του παγκόσμιου ποδοσφαίρου Πελέ από προχωρημένο καρκίνο του παχέος εντέρου έφερε ξανά στο προσκήνιο μία επικίνδυνη νόσο, η οποία όμως μπορεί να προληφθεί σε σημαντικό βαθμό.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι o τρίτος συχνότερος παγκοσμίως. Το 2020 διαγιγνώσθηκαν σχεδόν 2 εκατομμύρια περιστατικά σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Και αυτό, παρότι υπάρχουν διαγνωστικές εξετάσεις που μπορούν να τον εντοπίσουν εγκαίρως.

Στη χώρα μας, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο δεύτερος συχνότερος (προηγείται ο καρκίνος του πνεύμονα) και στα δύο φύλα. Ετησίως καταγράφονται περισσότερα από 7.800 νέα περιστατικά, τα 4.500 εκ των οποίων σε άνδρες. Οι δε  ασθενείς που χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του έφτασαν το 2020 τους 3.431, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Καρκίνου.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου συνήθως ανιχνεύεται στις ηλικίες άνω των 50 ετών – κυρίως μετά τα 60. Υπάρχει, όμως, μικρό ποσοστό ασθενών (περίπου 5-6%) που έχουν ηλικία κάτω των 50 ετών.

Όταν ο καρκίνος του παχέος εντέρου ανιχνεύεται όταν ακόμα είναι τοπικός, οι πιθανότητες ιάσεως ξεπερνούν το 90%. Όταν, όμως, ανιχνεύεται σε προχωρημένο στάδιο, η πρόγνωση είναι φτωχή.

Τα ύποπτα συμπτώματα

Ποια είναι όμως τα ύποπτα συμπτώματα που προκαλεί η νόσος; Όπως αναφέρει το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), τα τρία κύρια συμπτώματα είναι:

  • Επίμονη παρουσία αίματος στα κόπρανα, που συμβαίνει χωρίς εμφανή λόγο ή συνοδεύεται από αλλαγές στις συνήθειες κένωσης του εντέρου
  • Επίμονη αλλαγή στις συνήθειες κένωσης του εντέρου. Συνήθως παρατηρείται ανάγκη για συχνότερες κενώσεις και πιο υδαρείς κενώσεις
  • Επίμονος πόνος, φούσκωμα ή δυσφορία στο κάτω μέρος της κοιλιάς, που προκαλείται πάντοτε μετά το φαγητό και μπορεί να συνοδεύεται από ανορεξία ή σημαντική, αθέλητη απώλεια βάρους

Το NHS τονίζει ότι στους περισσότερους ανθρώπους που έχουν ένα από τα προαναφερθέντα συμπτώματα, δεν θα διαγνωστεί τελικά καρκίνος του παχέος εντέρου. Ωστόσο οι πιθανότητες να πρόκειται για τη νόσο αυξάνονται με την ηλικία και όταν τα συμπτώματα είναι επίμονα. Στην πραγματικότητα, συνιστά να ζητά τη γνώμη ενός ιατρού όποιος τα έχει για 3 εβδομάδες ή περισσότερο.

Επιπλέον, τονίζει ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν κάνει πάντοτε εμφανή την παρουσία του. Μερικοί ασθενείς έχουν αδιόρατα ή μη ειδικά συμπτώματα και άλλοι δεν έχουν κανένα. Γι’ αυτό τον λόγο συνιστώνται προληπτικές εξετάσεις μετά την ηλικία των 50 ετών, σε άνδρες και γυναίκες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε προσφάτως να χρησιμοποιείται η ανοσοχημική εξέταση κοπράνων (έναντι της εξέτασης κοπράνων για αίμα) ως η προτιμώμενη εξέταση για την παραπομπή των ατόμων ηλικίας 50-74 ετών για κολονοσκόπηση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.