Ο καρκίνος του παχέος εντέρου εμφανίζεται με αυξανόμενο ρυθμό σε ολοένα και νεαρότερα άτομα.

Ο κατάλληλος προσυμπτωματικός έλεγχος, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας, είναι σίγουρα ο καλύτερος τρόπος για να προλάβετε τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει κολονοσκόπηση ή άλλες μεθόδους προσυμπτωματικού ελέγχου, ξεκινώντας από την ηλικία των 45 ετών περίπου.

Αν και οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου εμφανίζονται σε άτομα άνω των 50 ετών, η έναρξη του προσυμπτωματικού ελέγχου στα 45 εξισορροπεί τα οφέλη της ανίχνευσης και της πρόληψης με τον πιθανό κίνδυνο του προσυμπτωματικού ελέγχου. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία μείωσε τη συνιστώμενη ηλικία για την έναρξη του προσυμπτωματικού ελέγχου στα 45, αφού έρευνες έδειξαν ότι νέες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου εμφανίζονται με αυξανόμενο ρυθμό σε ολοένα και νεαρότερα άτομα. Ωστόσο, τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο θα πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο νωρίτερα.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Παράγοντες κινδύνου

Αν και η ακριβής αιτία του καρκίνου του παχέος εντέρου παραμένει άγνωστη, υπάρχουν αποδεδειγμένοι παράγοντες κινδύνου για τη νόσο. Μπορείτε να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, για να αποφύγετε ορισμένους κινδύνους, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που δεν μπορείτε να αποτρέψετε.

Αναπόφευκτοι παράγοντες κινδύνου:

  • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου
  • Φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn
  • Προχωρημένη ηλικία
  • Προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό πολυπόδων του παχέος εντέρου
  • Παράγοντες κινδύνου που μπορούν να αποφευχθούν:
  • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
  • Έλλειψη άσκησης
  • Υπερβολικό σωματικό βάρος
  • Κάπνισμα
  • Ανθυγιεινή διατροφή

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου εντοπίζεται συχνά σε άτομα χωρίς οικογενειακό ιστορικό καρκίνου. Όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο, αλλά δεν είναι ο μόνος παράγοντας κινδύνου που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την αξιολόγηση του κινδύνου ενός ατόμου.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Πρόληψη

Τρώτε λαχανικά και υγιή λιπαρά

Έρευνες έχουν δείξει ότι η δυτική διατροφή σχετίζεται με υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα άτομα που ακολουθούν πλούσιες σε φυτικές ίνες δίαιτες έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο. Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να παίζουν ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου.

Κινηθείτε!

Είναι γνωστό ότι η άσκηση ωφελεί την καρδιά και μας βοηθάει να διατηρήσουμε το βάρος μας σε υγιή επίπεδα. Μπορεί όμως και να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου. Βάλτε στόχο τα 30 λεπτά μέτριας άσκησης τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Προσέξτε το βάρος σας

Τα περιττά κιλά αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού (σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες), του ορθού, του οισοφάγου, του παγκρέατος και των νεφρών, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Περιορίστε το αλκοόλ και μην καπνίζετε

Εάν επιλέξετε να πίνετε αλκοόλ, κάντε το με μέτρο. Αυτό σημαίνει όχι περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες ή δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες. Και αν καπνίζετε, απλά κόψτε το! Ο γιατρός σας μπορεί να σας προσφέρει συμβουλές ή να σας παραπέμψει σε ένα ειδικό πρόγραμμα που θα σας βοηθήσει να το πετύχετε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!