Επιστήμονες από τη Βρετανία αναφέρουν ότι ο καρκίνος του προστάτη αναπτύσσεται με δύο ξεχωριστούς τρόπους μέσα στο σώμα.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να οδηγεί σε δύο διακριτούς τύπους οι οποίοι μπορεί να χρειάζονται διαφορετική θεραπευτική προσέγγιση.
Το εύρημα αυτό μπορεί να διευκολύνει τους γιατρούς να εντοπίσουν το 15% των ασθενών οι οποίοι θα έχουν πιο επιθετική νόσο.
Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο συχνή κακοήθης νόσος των ανδρών. Υπολογίζεται ότι ετησίως διαγιγνώσκεται σε περισσότερους από 7.000 ασθενείς στην Ελλάδα.
Σε σχεδόν όλες τις περιπτώσεις πρόκειται για αδενοκαρκίνωμα, δηλαδή για κακοήθη νόσο που αρχίζει από τα κύτταρα του προστατικού αδένα. Σε ελάχιστες περιπτώσεις είναι άλλο είδος καρκίνου, όπως νευροενδοκρινής όγκος του προστάτη.
Το αδενοκαρκίνωμα του προστάτη είναι επιθετικό στο 15% των περιπτώσεων. Αυτό σημαίνει πως οι συγκεκριμένοι ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μεταστάσεων σε άλλα όργανα. «Η μεγάλη δυσκολία είναι να αναγνωρίσουμε αυτούς ακριβώς τους ασθενείς, των οποίων η ζωή μπορεί να κινδυνεύσει», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής και καθηγητής Γονιδιωματικής του Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.
«Εάν βρούμε τρόπο να προβλέπουμε ποιοι θα έχουν αυτή την έκβαση, θα μπορούμε να τους χορηγούμε πιο εντατική θεραπεία», συνέχισε. «Είναι επίσης πιθανό να μειωθούν θεραπείες, όπως οι εγχειρήσεις, στο υπόλοιπο 85% των ασθενών που δεν θα κινδυνεύσουν από τη νόσο τους».
Η νέα μελέτη
Ο ερευνητής και οι συνεργάτες του πιστεύουν ότι η νέα μελέτη τους μπορεί να συμβάλλει σε αυτό τον διαχωρισμό. Όπως αναφέρουν στην ιατρική επιθεώρηση Cell Genomics, ανέλυσαν το γονιδίωμα των καρκινικών όγκων 159 ασθενών με αδενοκαρκίνωμα του προστάτη.
Ύστερα χρησιμοποίησαν τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις για να καταγράψουν την σειρά με την οποία υπέστη βλάβη το DNA των προστατικών κυττάρων ώστε να αναπτυχθεί ο καρκίνος. Ο ένας από αυτούς τους τρόπους ήταν η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ).
Και οι τρεις προσεγγίσεις κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα: οι καρκίνοι του προστάτη αναπτύσσονται με δύο διακριτούς τρόπους. Αυτό που τους διαφοροποιεί είναι ο τρόπος ανάπτυξης των μεταλλάξεων και οι εμπλεκόμενοι βιολογικοί μηχανισμοί.
Οι δύο τύποι ανταποκρίνονται με διαφορετικό τρόπο στις αντικαρκινικές θεραπείες. Στην πραγματικότητα, όταν οι ερευνητές κοίταξαν τα αποτελέσματα στις αιματολογικές εξετάσεις των ασθενών, ανακάλυψαν πως ο ένας τύπος του καρκίνου σχετιζόταν με διπλάσιες πιθανότητες υποτροπής. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς με αυτό τον τύπο είχαν ήδη μεταστάσεις της νόσου.
Η πρακτική σημασία
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι με μία απλή, γενετική εξέταση θα μπορούσε να ανευρίσκεται από την αρχή ποιοι ασθενείς θα έχουν πιο επιθετικό καρκίνο του προστάτη. Αναλόγως με τα ευρήματά της, θα μπορεί να προσαρμόζεται και η θεραπεία.
Οι ερευνητές συνεχίζουν τη μελέτη τους, για να εξακριβώσουν εάν ο επιθετικός τύπος καρκίνου του προστάτη σχετίζεται με παράγοντες, όπως:
- Η ηλικία
- Η εθνικότητα