Περισσότερες από 280.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μαθαίνουν κάθε χρόνο ότι πάσχουν από καρκίνο στα χείλη, σε άλλα σημεία του στόματος και στον οροφάρυγγα.
Ο καρκίνος του στόματος είναι πιο συχνός στους άνδρες και στους ηλικιωμένους, και παρουσιάζει σημαντική διακύμανση αναλόγως με την χώρα και την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση.
Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ αποτελούν δύο από τις κυριότερες αιτίες του καρκίνου του στόματος. Ωστόσο στη Βόρειο Αμερική και στην Ευρώπη, ολοένα περισσότερα κρούσματα οφείλονται σε λοίμωξη από τα ογκογόνα στελέχη του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Μάλιστα αυτό παρατηρείται με ανησυχητικούς ρυθμούς σε νέους ανθρώπους.
Ο HPV είναι ένας σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός. Όπως αναφέρουν τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC), τα ογκογόνα στελέχη του μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο:
- Στον τράχηλο, στον κόλπο και στο αιδοίο στις γυναίκες
- Στο πέος στους άνδρες
- Στον πρωκτό και στα δυο φύλα
- Στο πίσω μέρος του λαιμού, στη βάση της γλώσσας και στις αμυγδαλές (οροφάρυγγας) και στα δύο φύλα.
Ο καρκίνος του στόματος και των άλλων οργάνων συνήθως χρειάζεται χρόνια, ακόμα και δεκαετίες, για να αναπτυχθεί μετά τη μόλυνση. Δεν υπάρχει, όμως, τρόπος για να γνωρίζει κανείς αν θα τον εκδηλώσει ή όχι.
Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα
Ο καρκίνος του στόματος μπορεί να εμφανιστεί στα χείλη, στα ούλα, στη γλώσσα, στον βλεννογόνο που επιστρώνει τα μάγουλα, ακόμα και στο έδαφος ή στην οροφή της στοματικής κοιλότητας. Οι ειδικοί συνιστούν να ελέγχονται δίχως καθυστέρηση από τον οδοντίατρο συμπτώματα όπως:
- Λευκές, κόκκινες ή ανάμικτες κηλίδες (ή σημάδια) στη γλώσσα, τα ούλα ή οπουδήποτε αλλού μέσα στο στόμα
- Μία πληγή ή ερεθισμός στο στόμα που αιμορραγεί εύκολα και δεν επουλώνεται
- Αιμορραγία στο στόμα
- Επίμονη ευαισθησία, πόνος ή μούδιασμα οπουδήποτε στο στόμα ή στα χείλη
- Ένας όζος ή πάχυνση στο μάγουλο ή τον λαιμό
- Ένα παχύ, τραχύ ή καλυμμένο με κρούστα σημείο ή μια μικρή περιοχή που μοιάζει να φθείρεται οπουδήποτε μέσα στο στόμα
- Δυσκολία στη μάσηση, την κατάποση, την ομιλία ή την κίνηση της γνάθου ή της γλώσσας
- Αλλαγή στον τρόπο σύγκλεισης των δοντιών όταν δαγκώνετε
- Αλλαγή στη φωνή σας που δεν είναι οφείλεται σε αλλεργία ή ίωση
- Πόνος στο αυτί που δεν υποχωρεί
- Μούδιασμα στο κάτω χείλος και στο πιγούνι
Πώς να προστατευθείτε
Ο καρκίνος του στόματος μπορεί να αντιμετωπιστεί, εάν γίνει αντιληπτός εγκαίρως και όχι με καθυστέρηση. Ωστόσο η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Φροντίστε λοιπόν να προστατευθείτε από τους παράγοντες κινδύνου, αποφεύγοντας το κάπνισμα, την κατάχρηση αλκοόλ και το στοματικό σεξ χωρίς προφυλάξεις, ιδίως με νέους ή περιστασιακούς ερωτικούς συντρόφους.
Απαραίτητο είναι ακόμα να πηγαίνετε τακτικά (τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο) στον οδοντίατρο για προληπτικό έλεγχο των δοντιών και του στόματος.