ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Καρκίνος του στομάχου: Το σύμπτωμα που οι περισσότεροι υποτιμούν και κάνουν μεγάλο λάθος

Μην το αγνοείτε

Καρκίνος του στομάχου: Το σύμπτωμα που οι περισσότεροι υποτιμούν και κάνουν μεγάλο λάθος

Κάθε χρόνο, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο του στομάχου -γνωστός και ως γαστρικός καρκίνος- παγκοσμίως.

Ο εντοπισμός των πρώιμων σημαδιών όσο πιο νωρίς γίνεται στην εξέλιξη του καρκίνου του στομάχου έχει σημαντικό αντίκτυπο στην πορεία της όποιας θεραπείας.

Ωστόσο, ορισμένα συμπτώματα είναι εύκολο να παραβλεφθούν, λένε οι ειδικοί. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε ποιο σημάδι του καρκίνου του στομάχου αγνοείται πιο συχνά και ποιά άλλα συμπτώματα πρέπει να σας αφυπνίσουν.

Προσέξτε αυτά τα συμπτώματα καρκίνου του στομάχου

Ο καρκίνος του στομάχου συχνά μένει απαρατήρητος στα αρχικά του στάδια, καθώς τείνει να είναι ασυμπτωματικός μέχρι αργότερα στην εξέλιξή του. Ακόμη και τα πιο κοινά πρώιμα σημάδια καρκίνου του στομάχου -συχνά ανεξήγητη απώλεια βάρους και πόνος στο στομάχι- συνήθως δεν εμφανίζονται μέχρι ο καρκίνος να είναι πιο προχωρημένος.

Ωστόσο, αυτά τα σημάδια συνδέονται συνήθως με συμπτωματικές περιπτώσεις, όπως:

  • απώλεια όρεξης
  • κόπωση, ή αδυναμία
  • ναυτία και έμετος
  • δυσκολία στην κατάποση
  • καούρα, ή δυσπεψία
  • σκούρα κόπρανα
  • απώλεια βάρους
  • πόνος στο στομάχι
  • φούσκωμα, ή αέρια στο έντερο
  • αίσθημα κορεσμού μετά από μικρή κατανάλωση φαγητού

Καρκίνος του στομάχου: Αυτό είναι το σύμπτωμα που παραβλέπεται συχνότερα

Σύμφωνα με τον δρ. Anton Bilchik, χειρουργό ογκολόγο και επικεφαλής στο Ινστιτούτο Καρκίνου Saint John στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, η ανεξήγητη απώλεια βάρους είναι το σύμπτωμα καρκίνου του στομάχου, που παραβλέπεται πιο συχνά.

Μάλιστα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cachexia, Sarcopenia, and Muscle, η οποία ανέλυσε την απώλεια βάρους ως σύμπτωμα καρκίνων του γαστρεντερικού (καρκίνος του στομάχου, των χοληφόρων οδών, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου, του παγκρέατος και του λεπτού εντέρου), σχεδόν οι μισές περιπτώσεις ιδιαίτερης, ή ανεξήγητης απώλειας βάρους (48%) αφορούσαν ασθενείς με καρκίνο του στομάχου.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η απώλεια βάρους δεν είναι σύμπτωμα που αφορά ειδικά τον καρκίνο, πολλοί ασθενείς αποδίδουν εσφαλμένα την ανεξήγητη απώλεια βάρους τους σε άλλες αιτίες.

Ποιοι παράγοντες καθιστούν τον καρκίνο του στομάχου πιο πιθανό

Επειδή ο καρκίνος του στομάχου παραμένει σχετικά σπάνιος, δεν υπάρχει προς το παρόν σύσταση για τακτικό προληπτικό έλεγχο. Ωστόσο, εάν πιστεύετε ότι ανήκετε σε ομάδα υψηλότερου κινδύνου, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει την περιοδική άνω ενδοσκόπηση, ως μέτρο πρόληψης για να εντοπίσει τυχόν ύποπτες αλλαγές στον γαστρεντερικό σας σωλήνα.

Αν και ο καθένας μπορεί να αναπτύξει καρκίνο του στομάχου, ορισμένοι παράγοντες τον καθιστούν πιο πιθανό, όπως:

  • οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του στομάχου
  • λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού
  • γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
  • γαστρίτιδα
  • ιός Epstein-Barr
  • έλκος στομάχου
  • πολύποδες στομάχου
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επιπλέον, κάποιες διατροφικές συνήθειες, αλλά και συνήθειες του τρόπου ζωής μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο. Τα άτομα όσοι τρώνε πολλά αλμυρά, καπνιστά, ή τουρσί, όσοι πίνουν υπερβολικό αλκοόλ και όσοι καπνίζουν, ή ατμίζουν μπορεί επίσης να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.