Το κάταγμα του πέους είναι μια σοβαρή και επείγουσα κατάσταση, η οποία χρήζει άμεσης ιατρικής φροντίδας.

">

Ένα κάταγμα πέους δεν είναι στην πραγματικότητα κάταγμα γιατί το πέος δεν είναι στην πραγματικότητα ένα οστό.

Ωστόσο, μπορείτε να «σπάσετε» το πέος σας εάν το λυγίσετε ή χτυπήσετε έντονα ενώ έχετε στύση.

Σε αντίθεση με τα κατάγματα των οστών, περιλαμβάνει σχίσιμο των συνδετικών ινών (tunica albuginea), που περιβάλλουν τον ιστό και γεμίζει με αίμα κατά τη διάρκεια της στύσης. Όταν το πέος είναι σε στύση, ο ιστός τεντώνεται, καθιστώντας το επιρρεπές σε τραυματισμούς, οι οποίοι οφείλονται στην έντονη σεξουαλική επαφή ή τον αυνανισμό.

Αν ακούσετε έναν ήχο σαν κάτι να «σκάει» την ώρα της σεξουαλικής επαφής, τότε έχετε το πρώτο «σύμπτωμα» του κατάγματος. Θα χάσετε αμέσως τη στύση σας και θα ακολουθήσει έντονος πόνος. Το κάταγμα μπορεί να προκαλέσει ακόμα και αιμορραγία στην άκρη του πέους ή κατά την ούρηση.

Ένας άνδρας μπορεί να πάθει ένα κάταγμα, όταν το πέος «γλιστρήσει» έξω από τον/την σύντροφο και στην προσπάθειά του να ξαναμπεί «χτυπάει» στο πυελικό οστό ή στο περίνεο (το στρώμα του δέρματος μεταξύ του πρωκτού και των γεννητικών οργάνων).

Οι πιο επικίνδυνες στάσεις

Η κατανόηση του πιθανού κινδύνου που σχετίζεται με συγκεκριμένες σεξουαλικές στάσεις είναι ζωτικής σημασίας για την προαγωγή της σεξουαλικής υγείας και ευεξίας και την πρόληψη των καταγμάτων του πέους, τονίζουν οι ερευνητές μιας μελέτης από τον Μάρτιο του 2024.

Σε αυτήν την μελέτη, οι συγγραφείς διεξήγαγαν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση για να αναλύσουν τους σχετικούς κινδύνους που ενέχουν τρεις κοινές σεξουαλικές στάσεις: άντρας από πάνω (MTP), γυναίκα από πάνω (WTP) και «στα 4» (DSP).

Οι στάσεις στις οποίες ο άνδρας είναι από πάνω (έχει τον έλεγχο της σεξουαλικής επαφής) είναι οι πιο επικίνδυνες, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αυτό συμβαίνει καθώς όταν ο άνδρας είναι κυρίαρχος και πολύ ενθουσιασμένος, η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να γίνει πολύ έντονη και μπορεί να προκαλέσει ένα σοβαρό τραύμα στο πέος. Το ίδιο επικίνδυνη είναι και η στάση «στα 4», όπου πάλι ο άνδρας έχει τον έλεγχο.

Σε αντίθεση με τις στάσεις που η γυναίκα είναι από πάνω, είναι πιο σπάνιες και λιγότερο σοβαρές οι περιπτώσεις κατάγματος πέους, όπως έδειξε η μελέτη.

«Πρέπει να υπάρχει μεγάλη ένταση και δύναμη κατά την σεξουαλική πράξη για να συμβεί ένα τέτοιο κάταγμα στο πέος που είναι σε στύση και να προκληθεί βλάβη», υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μια προηγούμενη μελέτη του 2017, ανέφερε ότι από τις 69 περιπτώσεις που ανέλυσε, οι 37 περιπτώσεις που ένας άνδρας υπέστη σοβαρό κάταγμα πέους ήταν στη στάση «στα 4». Άλλοι 23 τραυματισμοί έγιναν με τον άνδρα από πάνω και μόνο 9 με την γυναίκα από πάνω. «Οι θέσεις ‘άνδρας από πάνω’ και ‘στα 4’ έδειξαν περισσότερες συσχετίσεις με αμφοτερόπλευρα κατάγματα του σηραγγώδους σώματος και βλάβες της ουρήθρας», τονίζει η μελέτη.