H σοβαρή διαταραχή της ψυχικής διάθεσης που μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες στην ψυχοσωματική υγεία ονομάζεται κατάθλιψη.

">

Δεν αποτελεί ένδειξη προσωπικής αδυναμίας ούτε αδύναμου χαρακτήρα, ενώ μπορεί να εκδηλωθεί ξαφνικά και μερικές φορές απρόσμενα.

Υπολογίζεται ότι το 3,8% του παγκόσμιου πληθυσμού ταλαιπωρείται από κατάθλιψη. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται το 5% των ενηλίκων και το 5,7% όσων είναι άνω των 60 ετών. Πολλά κρούσματα καταγράφονται και στους ανηλίκους. Κυμαίνονται από το 2,8% στις ηλικίες κάτω των 13 ετών έως 5,6% στις ηλικίες 13-18 ετών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι ο αριθμός των πασχόντων υπερβαίνει τα 280 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Οι γυναίκες ασθενείς είναι 1,5 φορά περισσότερες από τους άνδρες.

Η ακριβής αιτία της κατάθλιψης δεν είναι γνωστή, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς, στη Βαλτιμόρη. Στην ανάπτυξή της φαίνεται ότι εμπλέκονται πολλοί παράγοντες. Ως φαίνεται παίζουν ρόλο:

  • Αλλαγές στην χημεία του εγκεφάλου
  • Η κληρονομική προδιάθεση
  • Σοβαρά γεγονότα της ζωής ή ορισμένες παθήσεις
  • Μπορεί επίσης να αναπτυχθεί χωρίς σαφή εκλυτικό παράγοντα, λένε οι ειδικοί.

Πώς θα την αντιληφθείτε

Πώς μπορείτε όμως να αντιληφθείτε ότι έχετε κατάθλιψη; Αν και κάθε πάσχων την βιώνει με διαφορετικό τρόπο, υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που είναι κοινά σε πολλούς ασθενείς. Τα πιο συχνά είναι:

  1. Επίμονη θλίψη ή άγχος ή αίσθημα «κενού»
  2. Απώλεια ενδιαφέροντος για σχεδόν όλες τις δραστηριότητες
  3. Αλλαγές στην όρεξη για φαγητό και στο σωματικό βάρος
  4. Αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου (π.χ. αϋπνία ή αντιθέτως υπερβολικός ύπνος)
  5. Επιβράδυνση της φυσικής δραστηριότητας, της ομιλίας και της σκέψης ή αντιθέτως διέγερση, αυξημένη νευρικότητα και ευερεθιστότητα
  6. Μειωμένη ενέργεια, αίσθημα κόπωσης ή «επιβράδυνσης» σχεδόν κάθε μέρα
  7. Συνεχή αισθήματα αναξιότητας ή αισθήματα αναίτιας ενοχής
  8. Δυσκολίες στη συγκέντρωση ή στη λήψη αποφάσεων
  9. Επαναλαμβανόμενες σκέψεις για τον θάνατο ή την αυτοκτονία, αυτοκτονικός ιδεασμός ή απόπειρα αυτοκτονίας (αυτό το σύμπτωμα απαιτεί επείγουσα θεραπεία)
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αν έχετε 5 ή περισσότερα από τα προαναφερθέντα συμπτώματα για τουλάχιστον 2 εβδομάδες, μπορεί να πάσχετε από κατάθλιψη. Προσοχή όμως: τα συμπτώματα αυτά πρέπει να είναι εμφανώς διαφορετικά από ό,τι είναι το φυσιολογικό για εσάς. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.