Αν και η βανίλια χρησιμοποιείται κυρίως στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, οι ειδικοί σε θέματα υγείας λένε ότι το αλκοόλ είναι αυτό που κάνει το καθαρό εκχύλισμα βανίλιας μια καλή σπιτική θεραπεία για τον πόνο στα δόντια.
Για την ιστορία, το φυτό βανίλια προέρχεται από μια περιοχή της νότιας Βόρειας Αμερικής και μέρος της Κεντρικής Αμερικής που ονομάζεται Μεσοαμερική, η οποία περιλαμβάνει το Μεξικό, την Κόστα Ρίκα και το Ελ Σαλβαδόρ.
Συγκεκριμένα, οι πρώτοι καλλιεργητές της βανίλιας πιστεύεται ότι ήταν οι άνθρωποι Totonac της περιοχής που είναι γνωστή σήμερα ως Veracruz, στο Μεξικό, με τον πολιτισμό των Μάγια να είναι ο πρώτος που χρησιμοποίησε τη βανίλια σε ένα ρόφημα, σύμφωνα με το περιοδικό Smithsonian.
Ως αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών κατακτήσεων, το φυτό βανίλια έφτασε στην Ευρώπη και τελικά στη Μαδαγασκάρη. Εδώ, εμφανίστηκε μια νέα τεχνική επικονίασης και βοήθησε τη βανίλια να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.
Έτσι, η βανίλια έγινε γρήγορα συστατικό σε επιδόρπια, αρώματα και φάρμακα.
Το healthdigest.com, μάλιστα, εξηγεί ότι το καθαρό εκχύλισμα βανίλιας είναι αποτελεσματικό για την καταπράυνση του πόνου των δοντιών που οφείλεται σε κοιλότητες, υποχώρηση των ούλων και αποστήματα -αυτό οφείλεται στις αντισηπτικές και αναλγητικές ιδιότητες της αλκοόλης. Επιπλέον, ένα ενεργό συστατικό του εκχυλίσματος βανίλιας που ονομάζεται ευγενόλη περιέχει ανακουφιστικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται τακτικά στην οδοντιατρική.
Πώς να εφαρμόσετε τη βανίλια όταν πονάνε τα δόντια σας
Για την προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο των δοντιών, λοιπόν, εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα εκχυλίσματος βανίλιας σε ένα βαμβάκι και κρατήστε το στην πληγείσα περιοχή των ούλων για αρκετά λεπτά.
Επαναλάβετε την εφαρμογή και επαναλάβετε για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεστε κατά τη διάρκεια της ημέρας για να ανακουφίσετε περισσότερο τον πόνο.
Εναλλακτικά, μπορείτε να εφαρμόσετε το εκχύλισμα βανίλιας στην άκρη του δακτύλου σας και να κάνετε μασάζ στην πληγείσα περιοχή των ούλων.
Ενώ, όμως, το καθαρό εκχύλισμα βανίλιας μπορεί να ανακουφίσει προσωρινά τον πόνο σας, δεν θα θεραπεύσει την αιτία του προβλήματος. Και στην περίπτωση που ο πόνος δεν υποχωρήσει, φροντίστε να επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο το συντομότερο δυνατό.