Τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία στις πληγείσες από την κακοκαιρία Daniel περιοχές έκρουσε το πρωί της Παρασκευής (8/9) η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.
Όπως τόνισε «είναι πιθανή η εμφάνιση ελονοσίας και γαστρεντερίτιδας» ενώ επεσήμανε πως οι πολίτες χρειάζονται πόσιμο νερό και φαγητό.
«Οι επιπτώσεις από τις πλημμύρες μπορεί να είναι άμεσες ή έμμεσες, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες» ανέφερε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.
«Οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις σχετίζονται με τη μη δυνατότητα των ατόμων σε πόσιμο νερό, σε φαγητό, σε ηλεκτρισμό, σε θέρμανση, σε ψυγείο, τη μη δυνατότητα μετακίνησής τους σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια υγεία σε περίπτωση που έχουν κάποιο θέμα και στη διάλυση του υδροφόρου ορίζοντα» δήλωσε.
Εστιάζοντας στην ποιότητα του νερού ο καθηγήτρια Επιδημιολογίας τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος της ύδρευσης και χλωρίωση των νερών.
«Τα γεγονότα αυτά σε συνδυασμό με τις θανατώσεις ζώων που υπάρχουν, δημιουργεί ένα βραχυπρόθεσμα μεγάλο πρόβλημα στη δημόσια υγεία στην περιοχή» σημείωσε.
Και όπως τόνισε η κ. Ψαλτοπούλου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πρέπει να υπάρχει άφθονο τυποποιημένο συσκευασμένο νερό και τροφή στην περιοχή.
Αναφερόμενη και στο ψυχολογικό κόστος εκτός από το σωματικό αποτύπωμα που άφησε η κακοκαιρία Daniel στους πληγέντες τόνισε ότι θα είναι μεγάλο όταν πια θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από τις καταστροφές που έχουν υποστεί.
Αναφορικά με τους πιθανούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία εκτίμησε ότι οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών σε Μαγνησία, Θεσσαλία, Φθιώτιδα μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα λόγω ελονοσίας, γαστρεντερικών προβλημάτων, αναπνευστικών και δερματολογικών προβλημάτων.
«Χρειάζονται μια μεγαλύτερη παρέμβαση» σημείωσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να εξασφαλίσουν άμεσα ασφαλές νερό και φαγητό.