Δεκάδες άνθρωποι οδηγήθηκαν στα νοσοκομεία με συμπτώματα θερμοπληξίας εξαιτίας του καύσωνα.
70 συμπολίτες μας μεταφέρθηκαν με θερμοπληξία στα νοσοκομεία της Αττικής, μόνο το Σάββατο 22/7 και την Κυριακή 23/7, εξαιτίας του καύσωνα.
Συνολικά από την Τετάρτη 19/7 και έως την Κυριακή 23/7, καταγράφηκαν από τις υγειονομικές υπηρεσίες 108 διακομιδές στο λεκανοπέδιο, με αφορμή την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες.
Μέχρι στιγμής, έχει καταγραφεί ένας θάνατος και συγκεκριμένα, ο θάνατος ενός 47χρονου άνδρα, ο οποίος έχασε τη ζωή του την Παρασκευή (21/7) κάνοντας παραδώσεις φαγητού με δίκυκλο όχημα κάτω από τον καυτό ήλιο.
Αναλυτικότερα ανά ημέρα, εντοπίστηκαν στην Αττική, τα εξής κρούσματα θερμοπληξίας:
Τετ. 19/7: 10 περιστατικά
Πέμ. 20/7: 9 περιστατικά
Παρ. 21/7:19 περιστατικά
Σάβ. 22/7: 35 περιστατικά
Κυρ. 23/7: 35 περιστατικά
Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ο αριθμός αυτός υπολογίζεται από τους αρμόδιους κατά πολύ μεγαλύτερος, καθώς πολλοί πολίτες που επισκέφθηκαν τα νοσοκομεία και καταγράφηκαν ως παθολογικά, καρδιολογικά ή λιποθυμικά περιστατικά, στην πορεία αποδείχθηκε ότι είχαν υποστεί θερμοπληξία, η οποία πυροδότησε τα επεισόδια.
Οι επιστήμονες συστήνουν προσοχή! Η χώρα θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε «πύρινο κλοιό» εξαιτίας του καύσωνα και μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, για τον λόγο αυτό, οι αρμόδιες υπηρεσίες ζητούν από τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απαραίτητες, τουλάχιστον έως την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε οι μετεωρολόγοι βλέπουν απότομη πτώση της θερμοκρασίας.
Σε αυξημένη ετοιμότητα, ωστόσο, εξακολουθούν να βρίσκονται για περισσότερες από 10 συνεχόμενες ημέρες όλοι οι υγειονομικοί σχηματισμοί (Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας) και ΕΚΑΒ.
Οι υψηλές θερμοκρασίες -που άγγιξαν ακόμη και τους 46 βαθμούς Κελσίου κάτω από ειδικές συνθήκες- γίνονται εξαιρετικά επικίνδυνες, ειδικά στις περιοχές στις οποίες συνυπάρχουν και στην ατμόσφαιρα καπνοί και στάχτες εξαιτίας των πυρκαγιών.
Η Πολιτική Προστασία, και οι αρμόδιες επιτροπές όλων των Υπουργείων συνεδριάζουν τακτικά και τροποποιούν τα σχέδια δράσης, εάν και όταν αυτό απαιτείται.
Οι επιπτώσεις σε περιβάλλον, ζώα και περιουσίες είναι ανυπολόγιστες, λένε τώρα οι επιστήμονες.
Υπουργείο Υγείας: Μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του καύσωνα
Οι υγειονομικές αρχές συστήνουν περιορισμό της ανθρώπινης δραστηριότητας όσο διαρκούν οι ακραίες καιρικές συνθήκες.
Το υπουργείο Υγείας, με εγκύκλιο που υπογράφει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, εξέδωσε αναλυτικές οδηγίες για την προστασία των πολιτών.
Πώς αντιμετωπίζεται η θερμοπληξία
Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανέλθει σε όρια μη ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό σε συνέργεια με άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κ.λ.π. ), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε βαριά νόσηση έως και στο θάνατο.
Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία. Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με: ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος ( >40.5 ο C ), κόκκινο, ζεστό και ξηρό δέρμα (η εφίδρωση έχει σταματήσει), ξηρή πρησμένη γλώσσα, ταχυπαλμία, ταχύπνοια, έντονη δίψα, πονοκέφαλος, ναυτία, έμετος, ζάλη, σύγχυση, αδυναμία προσανατολισμού και καθαρής ομιλίας, επιθετική ή παράξενη συμπεριφορά, σπασμοί, απώλεια συνείδησης ή κώμα.
Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος:
Μεταφορά του θερμόπληκτου άμεσα σε μέρος δροσερό, ευάερο, σκιερό κατά προτίμηση κλιματιζόμενο (ανωτέρω σχετ.), πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό ή ντους ή ψεκασμό με κρύο νερό, παροχή μικρών γουλιών δροσερών υγρών (νερού ή αραιωμένου χυμού φρούτων, 1 μέρος χυμού σε 4 μέρη νερού) αν μπορεί να καταπιεί κ.λ.π.
Ποιος κινδυνεύει από τις υψηλές θερμοκρασίες:
Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.
Γενικές οδηγίες προφύλαξης:
Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται.
Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.
Χρήση καπέλου από υλικό που να επιτρέπει τον αερισμό του κεφαλιού.
Χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου με φακούς που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.
Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους.
Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.
Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας που δε διαθέτουν κλιματισμό.
Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερόμενα στο πρώτο εδάφιο των γενικών οδηγιών (ανωτέρω σχετ.), για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.
Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τοποθέτηση δροσερών επιθεμάτων στο κεφάλι και στο λαιμό.
Μικρά σε ποσότητα και ελαφριά γεύματα φτωχά σε λιπαρά, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών.
Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων), ιδιαίτερα από τα βρέφη και τους ηλικιωμένους και αποφυγή του αλκοόλ. Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, συστήνεται η πρόσθετη λήψη μικρών δόσεων αλατιού.
Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους, από τον οποίο θα λάβουν επιπρόσθετες οδηγίες ανάλογα με την κατάστασή τους καθώς και οδηγίες για την πιθανή αλλαγή της δοσολογίας της φαρμακευτικής τους αγωγής.
Οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους αλλά να εξασφαλίζεται κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.
Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής, και σε κάθε περίπτωση φυσικό αερισμό των χώρων. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.
Προστασία της δημόσιας υγείας από αιωρούμενα σωματίδια
Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δίδεται όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με φαινόμενα αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Συγκεκριμένα:
Για την περίπτωση υπέρβασης των ορίων του όζοντος στον ατμοσφαιρικό αέρα, το Υπουργείο Υγείας έχει εκδώσει σχετικές οδηγίες για την ενημέρωση του κοινού με μέτρα προφύλαξης ειδικά των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων, οι οποίες έχουν ως εξής:
«Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, συνιστάται στα παραπάνω άτομα καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.