ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Κι όμως οι δίδυμοι δεν έχουν πανομοιότυπα δακτυλικά αποτυπώματα – Δείτε γιατί

Πώς σχηματίζονται τα δακτυλικά αποτυπώματα;

Κι όμως οι δίδυμοι δεν έχουν πανομοιότυπα δακτυλικά αποτυπώματα – Δείτε γιατί

Οι πανομοιότυποι δίδυμοι μοιράζονται πολλά φυσικά χαρακτηριστικά όμως κάθε άτομο εξακολουθεί να έχει τα δικά του μοναδικά δακτυλικά αποτυπώματα.

Τύποι διδύμων

Υπάρχουν δύο τύποι διδύμων: αδελφικοί και πανομοιότυποι. Οι διαφορές βρίσκονται τελικά στη γενετική τους σύνθεση (DNA).

Αδελφικά δίδυμα

Τα αδελφικά δίδυμα αναπτύσσονται από δύο ξεχωριστά ωάρια και δύο διαφορετικά σπερματοζωάρια. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα αδελφικά δίδυμα μοιράζονται το 50% του DNA τους.

Δεδομένου ότι δεν μοιράζονται περισσότερο DNA από αδέρφια που δεν είναι δίδυμα, είναι πιθανό να έχετε ένα αγόρι και ένα κορίτσι σε ένα αδελφικό σύνολο διδύμων. Αυτό δεν είναι εφικτό σε ένα πανομοιότυπο σύνολο διδύμων.

Πανομοιότυπα δίδυμα

Τα πανομοιότυπα δίδυμα, από την άλλη πλευρά, σχηματίζονται μέσα στο ίδιο ωάριο που χωρίζεται στα δύο, με αποτέλεσμα τα δύο άτομα να έχουν παρόμοιο, αν και όχι ακριβώς το ίδιο DNA.

Μάλιστα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 με 381 πανομοιότυπα δίδυμα και 2 σετ πανομοιότυπων τριδύμων διαπίστωσε ότι μόνο 38 εξ αυτών είχαν πανομοιότυπα γονίδια.

Μοιράζονται πολλές φυσικές ομοιότητες ως αποτέλεσμα του κοινού τους DNA, όπως χρώμα μαλλιών, ματιών και το τόνου δέρματος. Λέγεται ότι ένα στα τέσσερα πανομοιότυπα δίδυμα είναι σαν καθρεφτιζόμενα είδωλα μεταξύ τους.

Ωστόσο, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να δημιουργήσουν μικρές διαφορές στις φυσικές εμφανίσεις των πανομοιότυπων διδύμων, πράγμα που είναι και ο τρόπος με τον οποίο οι άλλοι άνθρωποι μπορούν ουσιαστικά να τα ξεχωρίσουν (πέρα από το ντύσιμο). Ορισμένες τέτοιες διαφορές για παράδειγμα είναι το βάρος και το ύψος.

Τα δακτυλικά αποτυπώματα δεν περιλαμβάνονται σε αυτές τις γενετικές ομοιότητες. Αυτό συμβαίνει επειδή ο σχηματισμός δακτυλικών αποτυπωμάτων εξαρτάται τόσο από γενετικούς όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες στην μήτρα.

Ποιες είναι οι πιθανότητες για πανομοιότυπα δακτυλικά αποτυπώματα σε δίδυμα άτομα

Οι πιθανότητες για πανομοιότυπα δακτυλικά αποτυπώματα σε πανομοιότυπα δίδυμα είναι ελάχιστες έως μηδενικές.

Αν και ανέκδοτα κείμενα στο διαδίκτυο συζητούν συχνά την πιθανότητα ότι η επιστήμη θα μπορούσε να κάνει λάθος, καμία έρευνα δεν έχει βρει ότι τα πανομοιότυπα δίδυμα μπορούν να έχουν τα ίδια δακτυλικά αποτυπώματα.

Σύμφωνα με το Μητρώο Διδύμων της Πολιτείας της Ουάσιγκτον, τα πανομοιότυπα δίδυμα έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά στα δακτυλικά τους αποτυπώματα, συμπεριλαμβανομένων των βρόχων και των κορυφογραμμών. Αλλά το ότι έχουν τέτοιες ομοιότητες με γυμνό μάτι δεν σημαίνει ότι η σύνθεση των δακτυλικών αποτυπωμάτων τους είναι ακριβώς η ίδια.

Μάλιστα, το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Τεχνολογίας της Εγκληματολογικής Επιστήμης αναφέρει ότι “δεν βρέθηκαν ποτέ δύο άνθρωποι να έχουν τα ίδια δακτυλικά αποτυπώματα — συμπεριλαμβανομένων των πανομοιότυπων διδύμων”.

Επίσης, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα διαφέρουν ακόμα και από δάκτυλο σε δάκτυλο. Αυτό σημαίνει ότι έχετε ένα μοναδικό αποτύπωμα σε κάθε δάχτυλο. Γι’ αυτό και όταν “σας παίρνουν” δακτυλικά αποτυπώματα γίνεται και στα πέντε δάκτυλα, αλλιώς ένα και μόνο θα αρκούσε για ταυτοποίηση (αν χρειαστεί).

Ορισμένες μελέτες, ωστόσο, “γυροφέρνουν” την εσφαλμένη αντίληψη ότι τα πανομοιότυπα δίδυμα έχουν τα ίδια δακτυλικά αποτυπώματα.

Μια τέτοια μελέτη διερεύνησε τα δακτυλικά αποτυπώματα σε πανομοιότυπα δίδυμα κοιτάζοντας δείγματα των αποτυπωμάτων τους από διαφορετικές γωνίες. Διαπιστώθηκε ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα μπορεί να μοιάζουν σε εντυπωσιακό ποσοστό αρχικά. Ωστόσο, πρέπει να αναλυθούν πολλά σετ σε διαφορετικές γωνίες για να προσδιοριστούν οι διαφορές.

Πώς σχηματίζονται τα δακτυλικά αποτυπώματα

Τα δακτυλικά αποτυπώματα ενός ατόμου σχηματίζονται στην μήτρα με βάση έναν συνδυασμό γονιδίων και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα μοτίβα/σχέδια δακτυλικών αποτυπωμάτων ορίζονται μεταξύ 13ης και 19ης εβδομάδων εμβρυϊκής ανάπτυξης.
Τα δακτυλικά αποτυπώματα προσδιορίζονται εν μέρει από το DNA. Αυτό εξηγεί το γιατί ένα ζευγάρι πανομοιότυπων διδύμων μπορεί να φαίνεται αρχικά ότι έχει παρόμοια δακτυλικά αποτυπώματα.

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες στο εσωτερικό της μήτρας συμβάλλουν επίσης στην ανάπτυξη δακτυλικών αποτυπωμάτων του εμβρύου, διασφαλίζοντας ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα των πανομοιότυπων διδύμων δεν είναι τα ίδια.

Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να είναι:

  • πρόσβαση στη διατροφή μέσα στην μήτρα (δεν είναι απαραίτητο ότι δύο δίδυμα στην ίδια μήτρα έχουν ισόποση πρόσβαση στην
  • έμμεση διατροφή από την μητέρα)
  • μήκος ομφάλιου λώρου
  • συνολική ροή αίματος
  • πίεση αίματος
  • θέση μέσα στην μήτρα
  • ο συνολικός ρυθμός ανάπτυξης των δακτύλων
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ως αποτέλεσμα, τα πανομοιότυπα δίδυμα μπορεί να έχουν ομοιότητες στις αυλακώσεις και στο σχέδιο των δακτυλικών τους αποτυπωμάτων. Αλλά μετά από πιο προσεκτική εξέταση, θα παρατηρήσετε διαφορές σε ορισμένες από τις μικρότερες λεπτομέρειες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.