Είναι δεδομένο ότι πρέπει να αλλάζετε τα εσώρουχά σας καθημερινά και να τα πλένετε φυσικά πριν τα ξαναφορέσετε.

Τι γίνεται όμως με τη διάρκεια ζωής των εσωρούχων;

Από την άποψη της υγείας, υπάρχει το βέλτιστο σημείο όταν είναι απαραίτητο να πετάξετε τα παλιά σας και να προμηθευτείτε ολοκαίνουργια εσώρουχα; «Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή όσο νομίζετε», λέει η γυναικολόγος δρ. Taraneh Shirazian, από το NYU Langone Health.

Τι λένε οι ειδικοί

Μέχρι σήμερα, καμία έρευνα δεν λέει ότι το να φοράτε παλιά εσώρουχα είναι ανθυγιεινό ή παράγοντας κινδύνου για τυχόν κολπικές επιπλοκές, λέει η δρ. Shirazian. Ωστόσο, όσον αφορά την άνεση και τη μείωση των πιθανοτήτων για οποιοδήποτε πρόβλημα (όπως μια αλλεργική αντίδραση ή μόλυνση) είναι πάντα καλό να αντικαθιστάτε τακτικά τα εσώρουχά σας.

Ο δρ. Philip Tierno, κλινικός καθηγητής μικροβιολογίας και παθολογίας στο NYU Grossman School of Medicine, λέει ότι τα εσώρουχα δεν έχουν ημερομηνία λήξης.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για το πότε πρέπει να τα πετάξετε. Για παράδειγμα, εάν τα εσώρουχά σας είναι πλέον δυσλειτουργικά -με άλλα λόγια, έχουν τρύπες ή έχει φύγει το λάστιχο- ήρθε η ώρα να τα αντικαταστήσετε.

Τι συμβαίνει όταν φοράτε παλιά εσώρουχα

Ο κίνδυνος υγείας δεν είναι πολύ υψηλός, αλλά τα φθαρμένα εσώρουχα μπορεί να δημιουργήσουν κάποια προβλήματα. Εάν ένα ζευγάρι δεν εφαρμόζει σωστά, μπορεί να “σφραγίζει” την υγρασία που συνήθως απομακρύνεται, οδηγώντας σε κολπικές λοιμώξεις.

Και αν οι ραφές των εσωρούχων έχουν ξεφτίσει, μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα σας. Αυτός ο ερεθισμός μπορεί να οδηγήσει σε μικρο-κοψίματα ή εκδορές που αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης.

Ο τύπος υφάσματος κάνει τη διαφορά

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το είδος του υφάσματος από το οποίο είναι φτιαγμένο το εσώρουχο έχει την ίδια σημασία όσο και η κατάστασή του. Συγκεκριμένα, η δρ. Shirazian συνιστά να φοράτε βαμβακερά εσώρουχα. Το βαμβακερό υλικό “αναπνέει” και δεν επιτρέπει τη συσσώρευση υγρασίας.

Αντιθέτως, τα συνθετικά υφάσματα όπως το νάιλον και το Spandex συγκρατούν την υγρασία και δεν στεγνώνουν γρήγορα, ενισχύοντας τον κίνδυνο ερεθισμού και μόλυνσης. Τα στενά εσώρουχα και τα παντελόνια μπορούν επίσης να αυξήσουν την υγρασία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, αυξάνοντας τις πιθανότητές σας για επαναλαμβανόμενες κολπικές λοιμώξεις.

“Όταν επιλέγετε εσώρουχα για πρώτη φορά, προσέξτε πράγματα όπως φυσικά υλικά, βαφές και χημικές ουσίες”, λέει η δρ. Shirazian.

Το ύφασμα των εσωρούχων σας έχει επίσης σημασία όταν πρόκειται για κοψίματα. Τα φανταχτερά εσώρουχα μπορεί να αποτελούνται από άκαμπτο υλικό που μπορεί να κόψει την περιοχή των γεννητικών οργάνων σας, κάτι που δεν είναι απλώς άβολο αλλά μπορεί να σας προετοιμάσει για γδαρσίματα.

Τα στρινγκ δεν είναι… εχθρός

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση ότι τα στρινγκ είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν μολύνσεις από άλλα στυλ εσωρούχων, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι δεν ενέχουν και τόσο υψηλό κίνδυνο.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2018 στο Journal of Obstetrics and Gynecology Research, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, βακτηριακής κολπίτιδας και κολπίτιδα από ζυμομύκητες δεν ήταν υψηλότερα στις γυναίκες που φορούσαν καθημερινά στρινγκ.

Η ουρολοίμωξη και οι κολπίτιδες είναι από τις πιο κοινές κολπικές λοιμώξεις. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι σεξουαλικές συμπεριφορές και οι επιλογές υγιεινής είναι πιο πιθανό να επηρεάσουν τον κίνδυνο αυτών των λοιμώξεων παρά η επιλογή των εσωρούχων σας.

Επομένως, οτιδήποτε εσώρουχα και αν φοράτε, είναι απαραίτητο να εφαρμόζετε κανόνες καλής υγιεινής και να τα πλένετε σωστά για να εξαλείφετε τα βακτήρια. Θα μπορούσατε επίσης να μειώσετε τη φθορά αγοράζοντας περισσότερα ζευγάρια, ώστε να χρησιμοποιείτε το καθένα λιγότερο.

Επίσης, είναι απαραίτητο να αλλάζετε συχνά τα εσώρουχά σας. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2018 στο BMC Women’s Health, οι γυναίκες που άλλαζαν τα εσώρουχά τους πιο συχνά είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν μολύνσεις ζύμης.

Συμβουλές ειδικών για το πλύσιμο ώστε τα εσώρουχα να διαρκούν περισσότερο
Είναι απαραίτητο να καθαρίζετε σωστά τα εσώρουχά σας μετά από κάθε χρήση. Μπορείτε επίσης να γλιτώσετε από τον κόπο να αντικαθιστάτε συχνά φθαρμένα ή φθαρμένα εσώρουχα.

Αρχικά, ακολουθήστε τις οδηγίες φροντίδας στην ετικέτα. Επίσης, ο δρ. Tierno προτείνει να προσθέσετε χλωρίνη στον κύκλο πλύσης, ειδικά εάν φοράτε λευκά βαμβακερά εσώρουχα.

“Η χλωρίνη θα εξοντώσει όλα τα βακτήρια”, λέει ο δρ. Tierno. Εάν το εσώρουχό σας είναι βαμμένο, μπορείτε αντί για χλωρίνη να προσθέσετε άλλα σχετικά προϊόντα σε έναν κύκλο ζεστού πλυσίματος. Επίσης, πολλά πλυντήρια ρούχων έχουν “μικροβιοκτόνο κύκλο πλύσης”, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε ένα πρόσθετο προϊόν που καταπολεμά τα μικρόβια.

“Αυτός ο κύκλος αυξάνει τη θερμοκρασία πολύ περισσότερο από αυτό που θα μπορούσατε να επιτύχετε με το συνηθισμένο ζεστό νερό”, εξήγησε ο δρ. Tierno.

Εάν τα εσώρουχά σας είναι κατασκευασμένα από ευαίσθητα υφάσματα, όπως μετάξι, καλό θα ήταν να τα πλένετε στο χέρι. Μπορείτε επίσης να τα βάλετε σε έναν κύκλο πλύσης ειδικά σχεδιασμένο για ευαίσθητα. Αλλά θα πρέπει ούτως ή άλλως να χρησιμοποιείτε προϊόντα που εξασφαλίζουν βαθύ καθαρισμό.

Η διαδικασία στεγνώματος βοηθά επίσης να σκοτωθούν τα βακτήρια στο στεγνωτήριο ή στον ήλιο για ένα “λούσιμο” υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!