ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Κινόα: Θερμίδες και διατροφικά συστατικά – Η σύγκριση με το ρύζι

Θεωρείται ασφαλής επιλογή για άτομα με κοιλιοκάκη

Κινόα: Θερμίδες και διατροφικά συστατικά – Η σύγκριση με το ρύζι

Η κινόα είναι ένας υδατάνθρακας χωρίς γλουτένη, ολικής αλέσεως, καθώς και μια πλήρης πρωτεΐνη, που σημαίνει ότι περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα. 

Ωστόσο, πολλοί διαφωνούν ως προς το αν η κινόα είναι δημητριακό ολικής άλεσης ή όχι.

Στην πραγματικότητα είναι ένας σπόρος από το φυτό Chenopodium quinoa. Οπότε όχι, δεν είναι κόκκος. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως η βρώμη και το κριθάρι, ορίζονται ως σπόροι που εξάγονται από χόρτα, όχι φυτά.

Αλλά ο τρόπος που την τρώμε μοιάζει με τους αντίστοιχους για τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Εξαιτίας αυτού, ο κόσμος της διατροφής την θεωρεί προϊόν ολικής αλέσεως. Υπάρχει και ο όρος “ψευδο-δημητριακό” για να περιγράψει την κινόα και άλλα τρόφιμα που παρασκευάζονται και τρώγονται ως ολικής αλέσεως, αλλά είναι βοτανικής προέλευσης.

Κινόα: Διατροφικά στοιχεία

Συνολικά έχει μια απίστευτη θρεπτική βάση. Σε σύγκριση με τους εκλεπτυσμένους κόκκους, η κινόα θεωρείται καλύτερη πηγή φυτικών ινών, πρωτεϊνών, βιταμινών Β και σιδήρου. Εκτός όμως από αυτά τα βασικά θρεπτικά συστατικά, ένα από τα μεγαλύτερα θρεπτικά προφίλ που μπορεί να προσφέρει είναι το επίπεδο της πρωτεΐνης της.

Είναι μια επιλογή τροφής υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και χαμηλών λιπαρών. Είναι επίσης χωρίς γλουτένη, υψηλή σε φυτικές ίνες και παρέχει πολλές βασικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως η βιταμίνη Β και το μαγνήσιο. Επειδή είναι τόσο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, η κινόα είναι μια υπέροχη επιλογή για άτομα που ακολουθούν δίαιτα χωρίς γλουτένη, ή οποιαδήποτε γενικά υγιεινή διατροφή.

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη κινόα περιέχει:

  • 222 θερμίδες
  • 39 γραμμάρια υδατανθράκων
  • 8 γρ. πρωτεΐνης
  • 6 γρ. λίπους
  • 5 γρ. φυτικών ινών
  • 1 γρ. ζάχαρης

Είναι για εσάς η κινόα καλύτερη από το ρύζι;

Το διατροφικό προφίλ της κινόα είναι διαφορετικό από αυτό του ρυζιού.

Το ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο καστανό μακρύκοκκο ρύζι περιέχει:

  • 200 θερμίδες
  • 43 γρ. υδατανθράκων
  • 4 γρ. πρωτεΐνης
  • 3 γρ. λίπους
  • 3 γρ. φυτικών ινών
  • 0 γρ. ζάχαρης

Λοιπόν, ποιο είναι καλύτερο για την υγεία σας; Αν και είναι σημαντικό να απολαμβάνετε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων, η κινόα έχει περισσότερες φυτικές ίνες και πρωτεΐνες και είναι επίσης μια πλήρης πρωτεΐνη. Συνεπώς, αν έπρεπε να διαλέξετε, είναι καλύτερη διατροφικά από το ρύζι.

Θεωρείται επίσης μια ασφαλής επιλογή για άτομα με κοιλιοκάκη, μια κατάσταση στην οποία το σώμα σας δεν μπορεί να ανεχθεί τη γλουτένη.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Human Nutrition and Dietetics έδειξε, ότι το 44% των ανθρώπων με κοιλιοκάκη επέλεξαν το ρύζι ως τον προτιμώμενο κόκκο τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κατά την μετάβαση σε κόκκους χωρίς γλουτένη, όπως η κινόα, η μελέτη διαπίστωσε τεράστια βελτίωση στα θρεπτικά συστατικά, κυρίως στα επίπεδα πρωτεϊνών, τα οποία εκτοξεύτηκαν από τα 11 γρ. στα 20,6 γρ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.