Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα δάκρυα από το κλάμα, μπορούν να ωφελήσουν τόσο το σώμα όσο και το μυαλό.
Αν νιώθετε την ανάγκη να κλάψετε, μην συγκρατήσετε τα δάκρυά σας. Τα δάκρυα είναι ένας φυσιολογικός, υγιής τρόπος έκφρασης συναισθημάτων.
Όλοι μας δακρύζουμε είτε γιατί έχουμε συγκινηθεί, είτε γιατί είμαστε λυπημένοι, νιώθουμε ανακούφιση, πονάμε, είμαστε χαρούμενοι ή αισθανόμαστε κούραση στα μάτια.
Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να νιώθει άβολα εκφράζοντας τα συναισθήματά του καθώς στην εποχή μας τα στερεότυπα έχουν καταρριφθεί.
1. Αποτοξινώνει τον οργανισμό
Υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη δακρύων τα οποία είναι τα εξής:
Τα αντανακλαστικά δάκρυα καθαρίζουν τα υπολείμματα, όπως ο καπνός και η σκόνη, από τα μάτια. Τα κλάμα τα λιπαίνει και βοηθά στην προστασία τους από μια μόλυνση.
Τα δε συναισθηματικά δάκρυα μπορεί να έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Ενώ το κλάμα περιέχει 98% νερό, τα συναισθηματικά δάκρυα περιέχουν ορμόνες του στρες και άλλες τοξίνες. Οι ερευνητές έχουν αποφανθεί ότι το κλάμα αποβάλει τις τοξίνες, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα.
2. Ηρεμεί
Το κλάμα μπορεί να είναι ένας από τους καλύτερους μηχανισμούς για να επέλθει η πολυπόθητη ηρεμία. Ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι το κλάμα ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα (PNS).
Το PNS βοηθά το σώμα σας να χαλαρώσει και να ηρεμήσει. Ωστόσο, τα οφέλη δεν είναι άμεσα και μπορεί να χρειαστεί να κλάψετε για αρκετά λεπτά προκειμένου να νιώσετε ανακούφιση.
3. Καταπραΰνει τον πόνο
Το κλάμα για μεγάλες χρονικές περιόδους απελευθερώνει ωκυτοκίνη και ενδογενή οπιοειδή, τις γνωστές σε όλους μας ενδορφίνες. Αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση τόσο του σωματικού όσο και του συναισθηματικού πόνου.
Μόλις απελευθερωθούν οι ενδορφίνες, μπορεί να αισθάνεστε ένα ελαφρύ μούδιασμα. Η ωκυτοκίνη μπορεί να σας δώσει μια αίσθηση ηρεμίας ή ευεξίας. Τα παραπάνω αποτελούν ένα παράδειγμα για τα οφέλη του κλάματος.
4. Βελτιώνει τη διάθεση
Το κλάμα μπορεί να φτιάξει τη διάθεση. Όταν κλαίτε με λυγμούς, αναπνέετε πιο δυνατά και ο δροσερός αέρας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της θερμοκρασίας του εγκεφάλου.
Ο ψυχρός εγκέφαλος σε συνδυασμό με το κλάμα βελτιώνει τη διάθεση.
5. Προκαλεί τη συμπάθεια του κοινωνικού σας περίγυρου
Αν αισθάνεστε πεσμένοι ψυχολογικά και νιώθετε πλάκωμα στο στήθος το κλάμα είναι ο καλύτερος τρόπος να δείξετε στους γύρω σας ότι χρειάζεστε τη βοήθειά τους για να μην νιώθετε μελαγχολία. Στην ουσία πρόκειται για προσωπικό όφελος.
Από τότε που ήσασταν βρέφος, το κλάμα έδινε «το σήμα» ότι χρειάζεστε βοήθεια από τους γύρω σας. Το κλάμα βοηθά όλους τους ανθρώπους κάθε ηλικίας να έχουν ένα πλαίσιο κοινωνικής στήριξης όταν τα πράγματα είναι δύσκολα.
6. Αποβάλει τη θλίψη
Το πένθος είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει περιόδους λύπης, μούδιασμα, ενοχή και θυμό. Το κλάμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό στις περιόδους πένθους καθώς μπορεί να βοηθήσει στην αποδοχή της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου.
Ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται τον δικό του χρόνο να διαχειριστεί το πένθος και να ανακάμψει. Ωστόσο, εάν διαπιστώσετε ότι κλαίτε υπερβολικά και είστε στα όρια της κατάθλιψης μην νιώσετε άσχημα να ζητήσετε την αρωγή ενός ψυχολόγου προκειμένου να σας βοηθήσει να το διαχειριστείτε.
7. Αποκαθιστά τη συναισθηματική ισορροπία
Δεν κλαίμε πάντα επειδή είμαστε λυπημένοι. Μερικές φορές μας κατακλύζουν τα δάκρυα όταν είμαστε χαρούμενοι, φοβισμένοι ή αγχωμένοι.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Yale πιστεύουν ότι το κλάμα βοηθά στην αποκατάσταση της συναισθηματικής ισορροπίας.
8. Βοηθά το βρέφος να αναπνεύσει καλύτερα
Όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι το πρώτο κλάμα του μωρού όταν εξέλθει από τη μήτρα κατά τον τοκετό. Τα μωρά λαμβάνουν το απαιτούμενο οξυγόνο μέσα στη μήτρα μέσω του ομφάλιου λώρου.
Μόλις το βρέφος έρθει στον κόσμο, πρέπει να αρχίσει να αναπνέει μόνο του και το πρώτο κλάμα είναι αυτό που βοηθά τους πνεύμονές του μωρού να προσαρμοστούν στη νέα του ζωή. Το κλάμα βοηθά επίσης τα νεογνά να απομακρύνουν τυχόν υγρά από τους πνεύμονες, τη μύτη και το στόμα.
9. Βοηθά το βρέφος να κοιμηθεί
Το κλάμα μπορεί να βοηθήσει τα μωρά να κοιμούνται καλύτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σε μια μικρή μελέτη για τον βρεφικό ύπνο, 43 συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν τη σταδιακή εξαφάνιση, γνωστή και ως ελεγχόμενο κλάμα, για να βάλουν τα μωρά τους για ύπνο.
Με το ελεγχόμενο κλάμα, τα βρέφη αφέθηκαν να κλάψουν για έναν καθορισμένο αριθμό λεπτών πριν από την παρέμβαση των γονιών τους. Το κλάμα αύξησε τη διάρκεια του ύπνου τους ενώ μείωσε τον αριθμό των φορών που τα μωρά ξυπνούσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ένα χρόνο μετά την έρευνα το κλάμα δεν φάνηκε να αυξάνει το άγχος στα βρέφη ή να επηρεάζει αρνητικά τον δεσμό γονέα-παιδιού.
Πότε πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια;
Το κλάμα όπως ήδη αναφέραμε είναι λυτρωτικό. Όμως, αν νιώθετε πως πάσχετε από κατάθλιψη και δεν μπορείτε να συγκρατήσετε τη θλίψη και τα αρνητικά σας συναισθήματα επισκεφτείτε έναν ψυχολόγο.
Στην εποχή μας δεν αποτελεί ταμπού η αναζήτηση βοήθειας από έναν ειδικό ψυχικής υγείας.
Τα συμπτώματα της κατάθλιψης περιλαμβάνουν:
Υπάρχει όριο στο κλάμα;
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τίλμπουργκ αποφάνθηκαν ότι κατά μέσο όρο οι Αμερικανίδες κλαίνε 3,5 φορές κάθε μήνα, ενώ οι Αμερικανοί 1,9 φορές κάθε μήνα.
Οι γυναίκες στην Κίνα, για παράδειγμα, κλαίνε περίπου 1,4 φορές κάθε μήνα, ενώ οι οι άνδρες στη Βουλγαρία κλαίνε μόλις 0,3 φορές κάθε μήνα.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.