Η κοιλιοκάκη είναι μια ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού στην κατανάλωση γλουτένης, μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη.
Εάν έχετε κοιλιοκάκη, τότε η γλουτένη μέσω της διατροφής προκαλεί μια ανοσολογική απόκριση στο λεπτό σας έντερο. Με την πάροδο του χρόνου, η αντίδραση αυτή παράγει φλεγμονή που βλάπτει την εσωτερική επένδυση του λεπτού εντέρου και εμποδίζει την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών (δυσαπορρόφηση).
Η εντερική βλάβη μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους, φούσκωμα και ενίοτε διάρροια. Τελικά, ο εγκέφαλός σας, το νευρικό σας σύστημα, τα οστά σας, το ήπαρ και άλλα όργανά σας, μπορεί να στερηθούν ζωτικών διατροφικών στοιχείων για την εύρυθμη λειτουργία τους.
Στα παιδιά, η δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξή τους. Ο ερεθισμός του εντέρου μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στομάχι, ειδικά μετά το φαγητό.
Δεν υπάρχει θεραπεία για την κοιλιοκάκη, παρά μόνο ένα αυστηρό διατροφικό πλάνο με τροφές χωρίς γλουτένη, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων και την επούλωση του εντέρου.
Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης μπορεί να ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό. Παρά το γεγονός ότι τα κλασικά συμπτώματα είναι διάρροια και απώλεια βάρους, οι περισσότεροι άνθρωποι με κοιλιοκάκη εμφανίζουν λίγα ή καθόλου πεπτικά προβλήματα. Μόνο περίπου το 1/3 των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με κοιλιοκάκη έχει διάρροια, και περίπου οι μισοί έχουν απώλεια βάρους. Το 20% των ατόμων με κοιλιοκάκη έχει δυσκοιλιότητα, και το 10% είναι παχύσαρκο.
Εκτός από πεπτικά προβλήματα, άλλα συμπτώματα της κοιλιοκάκης περιλαμβάνουν:
Μέχρι και το 75% των παιδιών που πάσχουν από κοιλιοκάκη είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Το 20-30% των παιδιών έχει πεπτικά συμπτώματα αν και οι ακριβείς ενδείξεις διαφέρουν ανά ηλικία. Στα βρέφη, τα τυπικά συμπτώματα της κοιλιοκάκης περιλαμβάνουν:
Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν:
Η ερπητοειδής δερματίτιδα είναι μια ασθένεια που προκαλεί φαγούρα και φουσκάλες στην επιδερμίδα, οι οποίες προέρχονται από την εντερική δυσανεξία στη γλουτένη. Το εξάνθημα εμφανίζεται συνήθως στους αγκώνες, τα γόνατα, τον κορμό, το τριχωτό της κεφαλής και τους γλουτούς.
Αυτό το είδος δερματίτιδας από μόνο του συχνά συνδέεται με μεταβολές στην εσωτερική επένδυση του λεπτού εντέρου, όμοια με εκείνη στην κοιλιοκάκη, αλλά η ασθένεια δεν μπορεί να παράγει αισθητά πεπτικά συμπτώματα.
Η ερπητοειδής δερματίτιδα αντιμετωπίζεται με μια διατροφή χωρίς γλουτένη και φαρμακευτική αγωγή για τον έλεγχο του εξανθήματος.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.