Το κοινό κρυολόγημα είναι μια μεταδοτική ασθένεια που μπορεί να προκληθεί από διάφορους τύπους ιών.
Το κοινό κρυολόγημα αναφέρεται ιατρικά ως ιογενής λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος μπορεί να περιλαμβάνουν βήχα, πονόλαιμο, χαμηλό πυρετό, ρινική συμφόρηση, καταρροή και φτέρνισμα. Περισσότεροι από 200 διαφορετικοί τύποι ιών είναι γνωστό ότι προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, με τον ρινοϊό να προκαλεί περίπου το 30-40% όλων των κρυολογημάτων των ενηλίκων.
Ο ρινοϊός πολλαπλασιάζεται καλύτερα σε θερμοκρασίες που βρίσκονται στην μύτη. Τα ποσοστά μόλυνσης από ρινοϊό κορυφώνονται από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο και από τον Μάρτιο έως τον Μάιο. Παρ’ όλα αυτά, ο ρινοϊός μπορεί να προκαλέσει ασθένεια οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου. Κατά τις περιόδους αιχμής, έως και το 80% των κρυολογημάτων μπορεί να οφείλονται σε ρινοϊό.
Άλλοι συνήθως εμπλεκόμενοι ιοί περιλαμβάνουν τον κορωνοϊό (COVID-19), τον αδενοϊό, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό και τον ιό της παραγρίπης (parainfluenza virus).
Για τον λόγο αυτό, τα κρυολογήματα είναι ένα συχνό και επαναλαμβανόμενο πρόβλημα. Μάλιστα, τα παιδιά από προσχολική ηλικία έως και στο δημοτικό μπορεί να έχουν 6 έως 12 κρυολογήματα ετησίως, ενώ οι έφηβοι και οι ενήλικες τυπικά έχουν δύο έως τέσσερα κρυολογήματα τον χρόνο.
Το κοινό κρυολόγημα μεταδίδεται είτε με άμεση επαφή με μολυσμένες εκκρίσεις από μολυσμένες επιφάνειες, είτε με εισπνοή του ιού στον αέρα μετά από φτέρνισμα, ή βήχα. Η μετάδοση από άτομο σε άτομο συμβαίνει συχνά, όταν ένα άτομο έχει κρυολογήσει, ή αγγίζει την μύτη του και στην συνέχεια αγγίζει κάποιον, ή κάτι άλλο.
Ένα υγιές άτομο που στη συνέχεια έρχεται σε άμεση επαφή με αυτές τις εκκρίσεις μπορεί να μολυνθεί, συχνά αφού τα μολυσμένα χέρια του έρθουν σε επαφή με τα μάτια, την μύτη, ή το στόμα του. Ο ιός του κρυολογήματος μπορεί να ζήσει σε αντικείμενα που αγγίζονται συχνά, όπως πόμολα, στυλό, βιβλία, κινητά τηλέφωνα, πληκτρολόγια υπολογιστών και φλιτζάνια καφέ για αρκετές ώρες και μπορεί έτσι να αποκτηθεί από την επαφή με αυτά τα αντικείμενα.
Σε γενικές γραμμές, το κοινό κρυολόγημα μπορεί να είναι μεταδοτικό από δύο ημέρες προτού ξεκινήσουν τα συμπτώματα, έως ότου τα συμπτώματα εξαφανιστούν πλήρως. Ωστόσο, είναι συνήθως πιο μεταδοτικό κατά τις πρώτες δύο έως τρεις ημέρες της ασθένειας.
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες κινδύνου που μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες απόκτησης του κοινού κρυολογήματος, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων:
Τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος συνήθως ξεκινούν δύο έως τρεις ημέρες μετά την απόκτηση της λοίμωξης (περίοδος επώασης), αν και αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του ιού που προκαλεί την μόλυνση. Τείνει να είναι πιο μεταδοτικό κατά τις πρώτες δύο έως τρεις ημέρες εμφάνισης συμπτωμάτων. Οι ιοί του κρυολογήματος στοχεύουν κυρίως στην ανώτερη αναπνευστική οδό (μύτη, ρινικοί κόλποι και λαιμός). Τα συμπτώματα και τα σημάδια του κοινού κρυολογήματος μπορεί επίσης να διαφέρουν ανάλογα με τον ιό που ευθύνεται για την μόλυνση και μπορεί να περιλαμβάνουν:
Τα σημάδια και τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος σε βρέφη και παιδιά είναι παρόμοια με εκείνα που παρατηρούνται στους ενήλικες. Το κρυολόγημα μπορεί να ξεκινήσει με ρινική καταρροή με καθαρή ρινική έκκριση, η οποία αργότερα μπορεί να αποκτήσει κιτρινωπό ή πρασινωπό χρώμα. Τα βρέφη και τα παιδιά μπορεί επίσης να γίνουν άτακτα και να έχουν μειωμένη όρεξη.
Αν και το κοινό κρυολόγημα εμφανίζεται συνήθως τους χειμερινούς μήνες, ο καθαυτός ο κρύος καιρός δεν προκαλεί το κοινό κρυολόγημα. Πιστεύεται ότι κατά τη διάρκεια των κρύων μηνών οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους ο ένας κοντά στον άλλον, διευκολύνοντας έτσι τη διάδοση του ιού. Για τον ίδιο λόγο, τα παιδιά στο σχολείο είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στο να κολλήσουν. Η χαμηλή υγρασία τους ψυχρότερους μήνες θεωρείται επίσης ότι συμβάλλει στην αύξηση του επιπολασμού του κοινού κρυολογήματος, καθώς πολλοί από τους εμπλεκόμενους ιούς φαίνεται να επιβιώνουν καλύτερα σε συνθήκες χαμηλής υγρασίας.
Επειδή το κοινό κρυολόγημα μπορεί να προκληθεί από τόσους πολλούς διαφορετικούς ιούς, η εξέλιξη και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Γενικά, τα συμπτώματα θα αναπτυχθούν δύο έως τρεις ημέρες μετά την μόλυνση του ιού. Μερικά άτομα θα αναπτύξουν πολύ ήπια συμπτώματα ενώ άλλα θα εμφανίσουν πιο σοβαρά συμπτώματα. Ο τύπος των συμπτωμάτων ποικίλει επίσης, με ορισμένα άτομα να εμφανίζουν μόνο ρινική συμφόρηση, ενώ άλλα μπορεί να αναπτύξουν πολλά ή όλα τα συμπτώματα που προαναφέραμε. Τα συμπτώματα που αναπτύσσονται εξαρτώνται επίσης από την υποκείμενη υγεία του προσβεβλημένου ατόμου.
Τα περισσότερα κρυολογήματα θα υποχωρήσουν μετά από 7 έως 10 ημέρες, αν και ορισμένα άτομα βιώνουν μικρότερη πορεία και άλλα πιο παρατεταμένη ασθένεια. Πάντα, ανάλογα με τον όποιο συγκεκριμένο ιό εμπλέκεται, καθώς και τα υποκείμενα προβλήματα υγείας του μολυσμένου ατόμου.
Πολλοί συγχέουν το κοινό κρυολόγημα με την εποχική γρίπη.
Υπάρχει διαθέσιμος εργαστηριακός έλεγχος για την επιβεβαίωση της διάγνωσης της γρίπης, αλλά οι επαγγελματίες υγείας κάνουν τη διάγνωση της γρίπης κυρίως με βάση τα κλασικά συμπτώματα της γρίπης και όχι εργαστηριακές εξετάσεις.
Δεν υπάρχει θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα. Το κοινό κρυολόγημα είναι μια ασθένεια που θα υποχωρήσει συν τω χρόνω και ανάλογα με την αντιμετώπισή του. Οι θεραπείες στο σπίτι και οι ιατρικές θεραπείες στοχεύουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το κοινό κρυολόγημα, όσο το σώμα καταπολεμά την μόλυνση.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες, επομένως πρέπει να λαμβάνονται με προσοχή και σύμφωνα με τις οδηγίες. Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να συζητούν την ασφάλεια των συνηθισμένων φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή με τον φαρμακοποιό ή τον επαγγελματία υγείας τους.
Η ακεταμινοφαίνη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη, είναι κοινά φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν με τον πυρετό, τον πονόλαιμο, τον πονοκέφαλο και τους πόνους στο σώμα.
Οι κοινές εναλλακτικές θεραπείες για την πρόληψη ή τη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος, όπως η βιταμίνη C, ο ψευδάργυρος, η εχινάκεια και άλλα φυτικά φάρμακα, είχαν μικτά αποτελέσματα βάση σχετικών μελετών. Επομένως, συζητήστε αυτές τις επιλογές θεραπείας με έναν επαγγελματία υγείας.
ΟΧΙ! Τα αντιβιοτικά δεν παίζουν κανένα ρόλο στη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος. Τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά μόνο κατά ασθενειών που προκαλούνται από βακτήρια. Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από ιούς. Τα αντιβιοτικά όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά σπάνια μπορούν επίσης να προκαλέσουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις που μερικές φορές μπορεί να είναι θανατηφόρες. Επιπλέον, η χρήση αντιβιοτικών όταν δεν είναι απαραίτητα έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη πολλών στελεχών κοινών βακτηρίων που έχουν γίνει ανθεκτικά σε πολλά αντιβιοτικά. Γι’ αυτούς και άλλους λόγους, είναι σημαντικό να περιορίσετε τη χρήση αντιβιοτικών μόνο για καταστάσεις στις οποίες ενδείκνυνται ιατρικά.
Περιστασιακά, μια βακτηριακή λοίμωξη, όπως η ιγμορίτιδα, ή η μέση ωτίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί μετά το κοινό κρυολόγημα, ωστόσο, η απόφαση για θεραπεία με αντιβιοτικά θα πρέπει να καθοριστεί από γιατρό μετά από ιατρική αξιολόγηση.
Περίπου το 30% των παιδιών με λοιμώξεις του μέσου ωτός έχουν ρινοϊό. Επειδή η μόλυνση του μέσου ωτός μπορεί να είναι ιογενής, ορισμένοι ειδικοί προτείνουν τη θεραπεία της μέσης ωτίτιδας σε παιδιά με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και την προσφυγή σε αντιβιοτικά μόνο εάν υπάρχει επιδείνωση ή ανεπαρκής βελτίωση.
Πάρτε μια αξιολόγηση από έναν επαγγελματία υγείας για οποιαδήποτε από αυτές τις ύποπτες επιπλοκές.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.