Το αιμαγγείωμα αποτελείται από τριχοειδή αγγεία και κατά κανόνα είναι ακίνδυνο.
Ωστόσο, εάν παρατηρήσετε αιφνίδια έξαρση με πολλές κόκκινες ελιές στο δέρμα είναι σώφρον να επισκεφθείτε έναν γιατρό, καθώς μπορεί να είναι κάποιος πιο προβληματικός τύπος αιμαγγειώματος. Αν και σπάνια, κάποια αραχνοειδή αιμαγγειώματα θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν ένα αναπτυσσόμενο πρόβλημα, όπως ηπατική βλάβη.
Οι γιατροί συμβουλεύουν επίσης να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν το αγγείωμα αρχίσει να αιμορραγεί, να αισθάνεται άβολα ή να αλλάξει στην εμφάνιση. Όσοι επιθυμούν να κάνουν έναν γιατρό να αφαιρέσει τις βλάβες για αισθητικούς σκοπούς θα πρέπει να προγραμματίσουν ένα ραντεβού και να εξετάσουν τις επιλογές τους.
Κόκκινες ελιές στο δέρμα: Συμπτώματα
Τα αιμαγγειώματα παίρνουν το όνομά τους από την εμφάνισή τους. Το έντονο κόκκινο χρώμα τους εμφανίζεται λόγω των διεσταλμένων τριχοειδών αγγείων.
Ωστόσο, μπορεί να έχουν διάφορα παρεμφερή χρώματα, όπως μπλε ή μοβ. Εάν ασκήσετε πίεση πάνω τους, συνήθως δεν ασπρίζουν.
Αυτά τα αιμαγγειώματα μπορεί επίσης να ποικίλουν σε μέγεθος, αλλά συνήθως φτάνουν σε διάμετρο μόλις μερικών χιλιοστών (mm). Καθώς μεγαλώνουν, τα αιμαγγειώματα σχηματίζουν συνήθως στρογγυλές, θολωτές, λείες κόκκινες ελιές με επίπεδες κορυφές.
Μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα, αλλά αναπτύσσονται πιο συχνά στο στήθος, το στομάχι και την πλάτη.
Πώς προκαλούνται οι κόκκινες ελιές στο δέρμα
Τα αίτια των αιμαγγειωμάτων είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστα, αν και οι ειδικοί πιστεύουν ότι τείνουν να είναι γενετικά.
Η ηλικία συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό και τα αιμαγγειώματα αυξάνονται σε αριθμό και μέγεθος μετά την ηλικία των 40 ετών.
Έκθεση σε βρώμιο
Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η έκθεση σε βρώμιο μπορεί να είναι μία από τις αιτίες.
Το βρώμιο είναι ένα χημικό στοιχείο σε πολλά καθημερινά είδη, συμπεριλαμβανομένων των συστατικών ψησίματος, κάποιων φαρμάκων και του πλαστικού.
Προς το παρόν, υπάρχουν ελάχιστα ερευνητικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτήν τη θεωρία. Πρέπει να διεξαχθεί περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα.
Εάν κάποιος βρίσκεται συχνά σε παρατεταμένη, άμεση επαφή με βρώμιο, θα πρέπει να μιλήσει με έναν γιατρό για πιθανές επιβλαβείς επιπτώσεις. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν έχουν επιβεβαιώσει αυτήν τη συσχέτιση.
Κόκκινες ελιές στο δέρμα: Αντιμετώπιση
Τις περισσότερες φορές, η θεραπεία είναι αυστηρά καλλυντικής φύσης, καθώς δεν αποτελούν σοβαρή απειλή. Υπάρχουν τέσσερις συνήθεις επιλογές για τη θεραπεία αιμαγγειωμάτων.
Εκτομή
Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει την κοπή ή το ξύρισμα της βλάβης από το δέρμα. Ο γιατρός συνήθως εφαρμόζει πρώτα ένα τοπικό αναισθητικό για να ελαχιστοποιήσει τον πόνο.
Ωστόσο, μπορεί να υπάρχει κάποιος πόνος και δυσφορία μετά τη διαδικασία. Η εκτομή μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κάποιες ουλές.
Ηλεκτροκαυτηρίαση
Είναι μια μέθοδος που περιλαμβάνει την καύση δερματικών βλαστών. Οι δερματολόγοι την εφαρμόζουν συνήθως για καλοήθεις όγκους, σοβαρούς καρκίνους του δέρματος και προκαρκινικούς όγκους.
- Πρώτον, ο γιατρός πιθανότατα θα κάνει ένεση τοπικού αναισθητικού.
- Στη συνέχεια, θα αγγίξουν τον μη φυσιολογικό ιστό με μια ηλεκτρική βελόνα για να καταστρέψουν τα αιμοφόρα αγγεία και να ξύσουν το αγγείωμα.
- Στη συνέχεια, ο γιατρός επικαλύπτει την πληγή και παραμένει έτσι μέχρι να επουλωθεί.
Όπως και με την εκτομή, αυτή η μέθοδος μπορεί να προκαλέσει κάποια ενόχληση μετά τη διαδικασία. Η ηλεκτροκαυτηρίαση συνήθως αφήνει μια μικρή, λευκή ουλή.
Κρυοχειρουργική
Αυτή είναι μια άλλη κοινή μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία δερματικών αυξήσεων. Λειτουργεί με την τοπική κατάψυξη του ιστού. Ο γιατρός θα ψεκάσει ή θα ρίξει υγρό άζωτο στην περιοχή για να την παγώσει.
Αυτό προκαλεί το αγγείωμα να ξεφλουδίσει προτού πέσει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το αγγείωμα μπορεί να ξεφλουδίσει πριν την αφαίρεση. Αυτή η θεραπεία μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματική από άλλες.
Αφαίρεση με λέιζερ
Ένα λέιζερ περνά μέσα από το δέρμα και τα αιμοφόρα αγγεία στο αγγείωμα απορροφούν την ακτίνα. Μετά τη θεραπεία, το αγγείωμα πρέπει να εξαφανιστεί ή να γίνει γκρι ή άλλο πιο σκούρο χρώμα. Στη συνέχεια θα εξασθενίσει μέσα στις επόμενες 2-4 εβδομάδες.
Κατά μέσο όρο, ένα άτομο χρειάζεται δύο θεραπείες για να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα. Ωστόσο, τα αποτελέσματα διαφέρουν ανάλογα με τον τόνο του δέρματος. Μία μόνο θεραπεία μπορεί να είναι αρκετή για τη θεραπεία μικρότερων αιμαγγειωμάτων.
Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο για περίπου έναν μήνα πριν και για δύο εβδομάδες μετά τη θεραπεία με λέιζερ για καλύτερα αποτελέσματα και ελάχιστες παρενέργειες.