Η κολπική μαρμαρυγή θα πρέπει να γίνει γνωστό πως αυξάνει τον κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια και θάνατο.
Τα ποσοστά κολπικής μαρμαρυγής στον πληθυσμό παρουσιάζουν αυξητική τάση με 1 στους 4 ανθρώπους μετά τα 40 να έχει σημαντικές πιθανότητες να την εμφανίσει.
Υπολογίζεται ότι η κολπική μαρμαρυγή ευθύνεται για το 25% του συνολικού ποσοστού των ισχαιμικών αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, τα οποία έχουν βαρύτερη κλινική εικόνα.
Τύποι κολπικής μαρμαρυγής
• Παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή: Η αρρυθμία έρχεται και φεύγει διαρκώντας από λεπτά μέχρι ώρες χωρίς να υπάρχει κάποια θεραπευτική παρέμβαση και δεν ξεπερνά τις 7 ημέρες.
• Εμμένουσα κολπική μαρμαρυγή: Η αρρυθμία διαρκεί συνεχόμενα πάνω από 7 ημέρες και χρειάζεται θεραπευτική παρέμβαση για να σταματήσει.
• Χρονίως εμμένουσα κολπική μαρμαρυγή: Η αρρυθμία διαρκεί χωρίς διακοπή για πάνω από ένα έτος.
• Μόνιμη κολπική μαρμαρυγή: Η αρρυθμία είναι μόνιμη και καμία περαιτέρω προσπάθεια δεν επιχειρείται για να διορθωθεί.
Πώς προκαλείται;
Η καρδιά αποτελείται από τέσσερις κοιλότητες, δύο κόλπους (δεξιό και αριστερό) στο άνω τμήμα και δύο κοιλίες (δεξιά και αριστερά) στο κάτω τμήμα της και λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από εξειδικευμένο κέντρο στον δεξιό κόλπο και μεταφέρεται μέσω ειδικού αγωγού σε όλα τα σημεία της.
Αυτός ο φυσικός βηματοδότης της καρδιάς ονομάζεται φλεβόκομβος και διασφαλίζει ότι η καρδιά μας θα χτυπάει ρυθμικά και όσο γρήγορα χρειάζεται ανάλογα με τη δραστηριότητα που έχουμε κάθε στιγμή.
Όταν εμφανίζεται η κολπική μαρμαρυγή, πολλαπλά άλλα σημεία από τους δύο κόλπους προσπαθούν ταυτόχρονα να αναλάβουν τον ρόλο του βηματοδότη, με αποτέλεσμα ο ρυθμός της καρδιάς να γίνεται ακανόνιστος και γρήγορος.
Συμπτώματα
- Κόπωση
- Αίσθημα παλμών
- Φτερούγισμα στην καρδιά
- Ζάλη
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Πόνος στο στήθος
- Τάση λιποθυμίας
Πολλοί άνθρωποι είναι ασυμπτωματικοί και η διάγνωση της αρρυθμίας γίνεται σε τυχαίο έλεγχο.
Η αθόρυβη κολπική μαρμαρυγή εγκυμονεί τον ίδιο ή και μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σχέση με αυτούς που εμφανίζουν συμπτώματα.
Η διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής γίνεται μέσω καρδιογραφήματος, 24ωρου Holter ρυθμού, Triplex καρδιάς, αιματολογικού ελέγχου και ελέγχου λειτουργίας θυρεοειδούς.
Τρόποι αντιμετώπισης
Αντιπηκτική αγωγή:
Τα αντιπηκτικά φάρμακα «αραιώνουν» το αίμα εμποδίζοντας τη δημιουργία θρόμβων που μπορούν να φύγουν από την καρδιά και να αποφράξουν αρτηρίες που δίνουν αίμα στον εγκέφαλο προκαλώντας ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Αντιαρρυθμική αγωγή:
Φάρμακα που εμποδίζουν την εμφάνιση της κολπικής μαρμαρυγής, καθώς και φάρμακα που μειώνουν το πόσο γρήγορα «τρέχει» η καρδιά μας σε περίπτωση που αυτή εμφανισθεί.
Διαχείριση των παραγόντων που βοηθούν στην συχνή εμφάνιση της αρρυθμίας:
Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου, της χοληστερίνης. Οι πάσχοντες πρέπει να αποφεύγουν την καθιστική ζωή, την κατάχρηση αλκοόλ, το κάπνισμα και είναι απαραίτητο να μειώσουν το υπερβολικό σωματικό βάρος και να εντάξουν στην καθημερινότητά τους την άσκηση.
Διακαθετηριακή κατάλυση (ablation):
Όσοι εμφανίζουν έντονα συμπτώματα παρά την αντιαρρυθμική φαρμακευτική αγωγή ή δεν επιθυμούν να την λαμβάνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ή παρουσιάζουν παρενέργειες από αυτή μπορούν να υποβληθούν σε διαδερμική επεμβατική αντιμετώπιση.
Αυτή γίνεται από το πόδι και διαμέσου της μηριαίας φλέβας προωθείται ένα καλώδιο στο εσωτερικό της καρδιάς το οποίο μέσω θερμότητας ή ψύξης ή παλμών απενεργοποιεί τα σημεία (πνευμονικές φλέβες) που πυροδοτούν την εμφάνιση της αρρυθμίας.
Εμφύτευση βηματοδότη:
Σε περιπτώσεις που έχουν αποτύχει οι προαναφερόμενες λύσεις για τη διόρθωση της αρρυθμίας και ο ασθενής έχει σημαντικά συμπτώματα ή η καρδιά έχει πολύ αυξημένες σφύξεις.
Πρόκειται για μία λύση κατά την οποία ο έλεγχος των σφύξεων γίνεται αποκλειστικά από τον βηματοδότη καθώς έχει εξουδετερωθεί ο ειδικός αγωγός ρεύματος της καρδιάς (δεμάτιο του His) μέσω κατάλυσης.