Στις νεότερες μετρήσεις για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ, διαφαίνεται αυξητική τάση στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης.
Όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, (επισυνάπτονται) από τα μέσα Φεβρουαρίου και μετά οι ημερήσιες διακυμάνσεις ως μέση τιμή αποτύπωσαν μία σταθεροποίηση του ιικού φορτίου των λυμάτων, πορεία που, όμως, την τελευταία εβδομάδα τείνει να γίνει αυξητική.
Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 07/03/2022 και της Τρίτης 08/03/2022 είναι:
-Οριακά σταθερή (+7%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων του Σαββάτου 05/03/2022 και της Κυριακής 06/03/2022.
-Οριακά αυξημένη (+24%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 28/02/2022 και Τρίτης 01/03/2022.
«Η διασπορά του ιού στην κοινότητα της Θεσσαλονίκης κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι. Αυτό το αντιλαμβάνεται ο καθένας, όχι μόνο πληροφορούμενος τις μετρήσεις μας ή τον ημερήσιο αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που ανακοινώνονται, αλλά διαπιστώνοντας το από τα κρούσματα στο οικογενειακό, επαγγελματικό, φιλικό περιβάλλον του», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.
«Άρα», πρόσθεσε, «καθώς η καθολική επικράτηση του στελέχους Όμικρον και η εμβολιαστική κάλυψη έχουν επιτρέψει την επιστροφή στην καθημερινότητα, περίπου όπως τη γνωρίζαμε προ κορωνοϊού, η ατομική ευθύνη αναδεικνύεται στον πιο κρίσιμο παράγοντα αυτή την περίοδο, τόσο για την πρόληψη και αυτοπροστασία από την έκθεσή μας στον ιό, αλλά κυρίως για την προστασία των πιο ευάλωτων σε σοβαρή νόσηση».
Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.