ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Κόβεται η ανάσα σας όταν κοιμάστε; – Ποιος σοβαρός κίνδυνος απειλεί την υγεία σας

Πως επηρεάζουν οι διακοπές της αναπνοής και η επακόλουθη έλλειψη οξυγόνου (υποξία) τα κύτταρα του εγκεφάλου;

Κόβεται η ανάσα σας όταν κοιμάστε; – Ποιος σοβαρός κίνδυνος απειλεί την υγεία σας

Οι παροδικές διακοπές της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου, που σηματοδοτούν την υπνική άπνοια, δεν αποτελούν απλώς παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη χρονίων νοσημάτων. Μπορεί να έχουν αιτιολογική συσχέτιση και με τη συχνότερη αιτία άνοιας: τη νόσο Αλτσχάιμερ, προειδοποιούν επιστήμονες από την Αυστραλία.

Σε έρευνα που πραγματοποίησαν στο εργαστήριο ανακάλυψαν ότι η έλλειψη οξυγόνου στον εγκέφαλο, λόγω της άπνοιας, του προκαλεί ορισμένες πολύ ανησυχητικές αλλοιώσεις. Οι αλλοιώσεις αυτές είναι οι ίδιες με εκείνες που παρατηρούνται στον εγκέφαλο των πασχόντων από άνοια.

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η αποφρακτική υπνική άπνοια αποτελεί παράγοντα κινδύνου για παθήσεις όπως:

  • Η υπέρταση
  • Το έμφραγμα
  • Το εγκεφαλικό
  • Οι καρδιακές αρρυθμίες (π.χ. κολπική μαρμαρυγή)
  • Ο τύπου 2 διαβήτης
  • Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (κν: λίπος στο συκώτι)

Η νέα έρευνα, όμως, υποδηλώνει ότι μπορεί να αποτελεί αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ. Τα ευρήματά της δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications.

Συσσώρευση β-αμυλοειδούς

«Μελετήσαμε ομάδα ποντικιών διαπιστώνοντας ότι η έλλειψη ύπνου μεμονωμένα, τους προκαλούσε μόνο ήπια νοητική διαταραχή», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Elizabeth Coulson, καθηγήτρια Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κουήνσλαντ. «Όταν, όμως, είχαν διαταραγμένη αναπνοή στον ύπνο, ανέπτυσσαν στον εγκέφαλό τους παθολογικά χαρακτηριστικά της νόσου Αλτσχάιμερ».

Ειδικότερα, η υπνική άπνοια προκαλούσε συσσώρευση β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλό τους. Η δημιουργία πλακών από β-αμυλοειδές αποτελεί σήμα-κατατεθέν της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η άπνοια προκαλούσε επίσης φλεγμονή στον εγκέφαλο των ζώων, καθώς και εκλεκτική εκφύλιση ορισμένων νευρικών κυττάρων. Όλ’ αυτά είχαν ως συνέπεια διαταραχή των νοητικών δεξιοτήτων τους.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η υποξία στη διάρκεια του ύπνου προκαλεί την ίδια εκφύλιση στους νευρώνες, με εκείνη της άνοιας», τόνισε η Dr. Coulson.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όταν, όμως, οι ερευνητές εμπόδισαν πειραματικά την υποξία στα ζώα, σταμάτησε η εκφύλιση των νευρώνων και η διαταραχή των νοητικών λειτουργιών τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.