ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Τιμή και Δόξα στους Ίκαρους της Κωνσταντινούπολης!
prodeals

Κρασί: Δείτε από ποιες μορφές καρκίνου προστατεύει η μέτρια κατανάλωση

Τι έδειξαν τα ευρήματα των επιστημόνων

Κρασί: Δείτε από ποιες μορφές καρκίνου προστατεύει η μέτρια κατανάλωση

Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν μελέτες που δημοσιεύτηκαν από το 1986 έως το 2021, περιελάμβαναν 4.346.504 άτομα ηλικίας 18 έως 103 ετών και αξιολογούσαν τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης κρασιού και των καρκίνων του ανώτερου πεπτικού, των νεφρών, του παχέος εντέρου, του ορθού, του δέρματος, του παγκρέατος, του εγκεφάλου, των πνευμόνων και των γυναικολογικών ιστών.

Έχει διαπιστωθεί ότι το αλκοόλ συνδέεται με τον καρκίνο του στομάχου, αλλά έχει υποστηριχθεί ότι η συσχέτιση μειώνεται μεταξύ των ατόμων που πίνουν κρασί αντί για άλλα αλκοολούχα ποτά. Το κρασί μπορεί να αυξήσει την οξύτητα του στομάχου, κάτι που μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη μικροοργανισμών όπως το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το κρασί έχει νευροπροστατευτικά οφέλη όταν καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες.

Τα συστατικά του κρασιού, συμπεριλαμβανομένης της ρεσβερατρόλης, έχουν αντι-μεταλλαξιογόνο, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση σε ότι αφορά στην καρκινογένεση. Η αντιφλεγμονώδης δράση του διαρκεί όσο διαρκούν τα οξέα αλλά και τα χρόνια στάδια της φλεγμονής. Επειδή προκαλεί της καταστολή της κυκλοοξυγενάσης 1 (COX1), η ρεσβερατρόλη μπορεί να εμποδίσει τις κυτταρικές διαδικασίες γένεσης, ανάπτυξης και εξέλιξης του όγκου.

Άλλα αντικαρκινογόνα συστατικά του κρασιού είναι η κερκετίνη, οι τανίνες και οι ανθοκυανίνες, που προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία και αναστέλλουν τις ελεύθερες ρίζες και την ενζυματική δραστηριότητα της μυελοϋπεροξειδάσης (MPO) και της κυκλοοξυγενάσης-2 (COX-2), μειώνοντας την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος.

Συνολικά, τα ευρήματα της μελέτης δεν έδειξαν σχέση μεταξύ της πρόσληψης κρασιού και του κινδύνου καρκίνου. Αντίθετα, η κατανάλωση κρασιού έδειξε προστατευτικές τάσεις σχετικά με τον κίνδυνο ανάπτυξης όγκου, ιδιαίτερα στον εγκέφαλο, τους πνεύμονες, το δέρμα και το πάγκρεας.

Ωστόσο, η πρόσληψη κρασιού δεν ορίστηκε ομοιόμορφα σε όλες τις μελέτες. Οι επιλεγμένες μελέτες είχαν διαφορετικές μεθοδολογίες και δεν τεκμηρίωσαν τις ποσότητες κατανάλωσης κρασιού.

Απαιτείται περαιτέρω έρευνα που θα τεκμηριώσει την πρόσληψη αλκοόλ σε παρόμοιες μονάδες, λαμβάνοντας υπόψη πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες όπως είναι η διατροφή, ο τρόπος ζωής και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, για να προσδιοριστεί ο πραγματικός αντίκτυπος της κατανάλωσης κρασιού σε διαφορετικούς πληθυσμούς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Nutrition.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.