Όταν αφήνουμε ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ να κρυώσει, πιθανόν έχουμε παρατηρήσει ότι δεν έχει τόσο καλή γεύση όσο ο κρύος καφές (cold brew).
Ούτε και ο ζεστός καφές που ρίχνουμε πάνω σε πάγο για να φτιάξουμε στα γρήγορα ένα υποκατάστατο του κρύου καφέ έχει τόσο καλή γεύση.
Ο ζεστός και κρύος καφές διαφέρουν σε θερμοκρασία και γεύση, ωστόσο οι ερευνητές αρχίζουν να ανακαλύπτουν ακόμη περισσότερες διαφορές.
Ο κρύος καφές είναι νέα τάση και δεν έχει μελετηθεί τόσο εκτεταμένα όσο ο ζεστός καφές, είπε η Νίνι Ράο, καθηγήτρια Χημείας στο Πανεπιστήμιο Τόμας Τζέφερσον στην Φιλαδέλφεια, η οποία μαζί με την συνάδερφό της Μέγκαν Φούλερ, άρχισαν να ερευνούν τον κρύο καφέ.
Οι δυο τους μελέτησαν με ποιόν τρόπο οι μέθοδοι παρασκευής και οι τρόποι με τους οποίους ψήνονται οι κόκκοι καφέ, επηρεάζουν την καφεΐνη, την οξύτητα και τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του αποτελέσματος.
Ο καφές είναι χημεία, έτσι το κρύο και το ζεστό είναι λογικό να έχουν άλλες γεύσεις.
Ο ζεστός καφές έχει υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών
Η θερμοκρασία δημιουργεί πικρία και οξύτητα
Τα επίπεδα του καφέ είναι περίπου τα ίδια στον κρύο και στο ζεστό και αλλάζει η γεύση
Αυτός είναι ο λόγος που ο κάθε καφές έχει διαφορετική γεύση
Γενικός κανόνας για καλό καφέ: Βάλε πολύ καφέ, μην το κάνεις νερουλό.